![plecare Klaus Iohannis Cotroceni](https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2025/02/SET_2_IOHANNIS_CEREMONIE_008_INQUAM_Photos_George_Calin-768x512.webp)
VIDEO Klaus Iohannis a plecat de la Cotroceni, fără antemergător cu girofar / Ilie Bolojan a preluat interimatul / Ceremonie scurtă cu Gardă de onoare, la care au asistat angajații Președinției
Klaus Iohannis și-a încheiat mandatul, miercuri. El a plecat la ora 12.24 de la Palatul Cotroceni, fără a avea antemergător cu girofar. Încheierea mandatului a fost marcată cu o scurtă ceremonie pe Platoul Marinescu al palatului, cu Gardă de onoare, la care au asistat angajații Administrației prezidențiale. Înainte de a pleca, Iohannis l-a întâmpinat pe Ilie Bolojan, care a sosit la Cotroceni, pentru a prelua interimatul de președinte al țării. G4Media a transmis LIVE video și text.
Ora 12.24: Klaus Iohannis a fost aplaudat de angajații Administrației prezidențiale, în timp ce se urca în mașină. Acesta i-a salutat doar cu un scurt gest din mână.
![](https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2025/02/plecare-Iohannis.webp)
Ora 12.23: A fost intonat imnul de stat. Klaus Iohannis a trecut în revistă și a salutat Garda de onoare. A făcut o scurtă oprire și în fața grupului de jurnaliști aflați la Cotroceni, cărora le-a spus doar: „Dumnezeu să binecuvânteze România”, potrivit Digi24.
Ora 12.21: A început ceremonia de pe Platoul Marinescu, înainte ca Iohannis să părăsească Palatul Cotroceni. Participă doar Klaus Iohannis. Ilie Bolojan a rămas în interiorul clădirii Administrației prezidențiale.
Ora 12.19: Întâlnirea Iohannis – Bolojan s-a încheiat. Klaus Iohannis i-a urat succes lui Ilie Bolojan, înainte să plece.
Ora 12.12: Pe Platoul Marinescu se află Garda de onoare, precum și angajații Administrației prezidențiale.
Ora 12.01: Klaus Iohannis l-a întâmpinat pe Ilie Bolojan, în holul de la intrarea în Palatul Cotroceni. Cei doi au la această oră o discuție tete-a-tete, care ar urma să dureze 15 minute.
![Bolojan Iohannis](https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2025/02/Screenshot-2025-02-12-at-12.00.45-1024x531.webp)
Ora 11.59: Ilie Bolojan, care preia funcția de președinte interimar, a sosit la Palatul Cotroceni.
Ca fost șef al statului, Klaus Iohannis (65 de ani) beneficiază de o serie de drepturi și avantaje, în baza legii 406/2001, pe toată durata vieții, drepturi pe care le-ar fi pierdut dacă ar fi fost suspendat.
Printre acestea:
- folosința gratuită a unei locuințe de protocol, cu destinația de reședință, și a unui cabinet de lucru, la care să existe un consilier și un secretar. De asemenea, membrii de familie ai titularului beneficiază de dreptul de folosință gratuită a reședinței fostului președinte, numai pe durata vieții titularului și vor elibera locuința în termen de 60 de zile.
- o indemnizație lunară încuantum de 75% din salariul acordat președintelui în exercițiu, aproximativ 25.000 de lei. Această indemnizație poate fi cumulată cu alte venituri obținute ca venituri salariale sau cu titlu de pensie.
- folosința gratuită a unui autoturism, dar și pază și protecție asigurate permanent de SPP.
- El poate efectua, la cerere, un control medical complet anual, în cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”.
Conform veniturilor sale declarate, Iohannis a obținut, în decursul unui an de mandat, aproximativ 186.000 de lei, în calitate de șef al statului. Declarația sa de avere din 2024 arată că împreună cu Carmen Iohannis deține 3 apartamente în județul Sibiu, dar și două case, cea de-a treia fiind pierdută în instanță.
De asemenea, în conturile lui Iohannis existau, în mai, anul trecut, 190.000 de lei.
În același timp, fostul președinte își va pierde imunitatea, iar dacă este condamnat definitiv pentru fapte de corupție, își pierde toate beneficiile.
Klaus Iohannis şi-a dat luni demisia din funcţie, în contextul în care în Parlament se pusese în mişcare procedura de suspendare a sa din calitatea de şef al statului. El a susţinut că procedura de suspendare ar duce România în criză şi ”nu va înţelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers, când preşedintele în funcţie va pleca oricum”. ”Mai pe româneşte, vom fi efectiv de râsul lumii’, a arătat Klaus Iohannis, luni, la anunţarea demisiei.
„Pentru a scuti România şi pe cetăţenii români de această criză, de această evoluţie inutilă şi negativă, demisionez din funcţia de preşedinte al României. Voi pleca din funcţie (…) pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România!”, a transmis Iohannis.
Klaus Iohannis a fost ales şef al statului în două mandate. Ultimul său mandat ar fi trebuit să se încheie la 21 decembrie 2024, însă Curtea Constituţională a anulat alegerile prezidenţiale şi a decis ca Iohannis să rămână la Cotroceni până la alegerea unui nou preşedinte. Decizia CCR a venit după ce CSAT a desecretizat informaţiile primite de la SRI, SIE şi Ministerul Afacerilor Interne cu privire la campania electorală derulată de Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale.
Ilie Bolojan urmează să asigure interimatul la Palatul Cotroceni până în luna mai. Pe 4 mai va fi organizat primul tur al alegerilor prezidenţiale, iar al doilea pe 18 mai. Bolojan se va suspenda din funcţia de preşedinte al PNL.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
31 comentarii