VIDEO Le Figaro: Balcanii se sufocă într-un nor de particule toxice. Majoritatea gospodăriilor sunt încălzite cu lemn și cărbune, astfel că în timpul iernii orașele din regiune sunt înecate într-o ceață densă, periculoasă pentru sănătate
Sarajevo, Priștina, Belgrad și Skopje se sufocă. Iarna s-a instalat peste Balcani și odată cu ea o ceață densă, toxică, alimentată în parte de lemnele și cărbunii folosiți pentru încălzire de localnicii privați de energie mai curată, din cauza sărăciei. În ultima vreme, capitalele statelor din regiune fac schimb de locuri în top 10 al celor mai poluate orașe din lume potrivit aplicației specializate AirVisual. Sarajevo a fost, în această săptămână, pe primul loc, în fața capitalelor Mongoliei și Bangladesh, iar Belgrad s-a plasat pe poziția a opta, scrie Le Figaro.
„Serbia se sufocă, l-a văzut cineva pe ministrul Mediului?”, a titrat recent ziarul Blic, în timp ce capitala sârbă se luptă să respire într-o ceață albicioasă. În Balcani, opinia publică începe să denunțe inacțiunea politică și să ceară un aer sănătos.
Cauze multiple
Potrivit unui studiu recent al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), poluarea aerului este direct responsabilă de până la 20% din decesele premature în 19 orașe din Balcanii de Vest. Cauzele sunt multiple – centrale pe bază de lignit, un cărbune foarte poluant, industriile, parcul de automobile învechit, lipsa transportului în comun.
Însă iarna, încălzirea locuințelor cu lemn sau cărbune și chiar cu pneuri de mașini sau deșeuri din plastic împroașcă în plus în atmosferă particule fine. Electricitatea este scumpă în aceste țări în care salariul mediu nu depășește 500 de euro și în care puțini locuitori au acces la încălzirea centrală – conform UNEP, mai mult de 60% din locuitorii din Balcanii de Vest folosesc combustibil solid.
„Preistoric”
„Știu că poluează, nu sunt prost”, spune Trajan Nestorovski, un mecanic care trăiește în Lisiče, o suburbie muncitorească a capitalei Macedoniei de Nord, Skopje, unde aproape toată lumea se încălzește cu lemne. „Însă cealaltă opțiune este să-mi încălzesc casa cu electricitate și este foarte scump”.
Aceeași problemă este și la Priștina, unde plutește un miros acru tot timpul anului de la două centrale pe cărbune, cu tehnologie preistorică. Iarna este și mai rău, însă nu există altă variantă.
„Să încălzești cu cărbune în secolul XXI este ceva preistoric”, spune cu amărăciune Arben Bytyci, un muncitor în vârstă de 40 de ani. „Este îngrozitor. Nu este nimic mai rău, dar ce putem face?”, adaugă Sali Ademi, un pensionar de 78 de ani.
Sarajevo, la fel ca Skopje, este înconjurat de munți, ceea ce împiedică poluarea să se disperseze. Capitala bosniacă este ca un bazin cu zeci de mii de sobe din care iese fum, prinzându-i ca într-o capcană pe cei 340.000 de locuitori, pentru care singura scăpare este fuga.
Citește integral în Le Figaro
În luna noiembrie, Ministerul Afacerilor Externe avertiza cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Serbia, Kosovo că, în urma începerii sezonului rece, măsurătorile efectuate pe plan local au indicat că poluarea atmosferică din Priștina ”a atins un nivel periculos pentru sănătatea umană” (detalii aici).
Foto: Pixabay.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii