G4Media.ro

VIDEO LIVE TEXT Ursula von der Leyen, discurs despre starea Uniunii în…

Sursa: Ursula von der Leyen/ Twitter

VIDEO LIVE TEXT Ursula von der Leyen, discurs despre starea Uniunii în Parlamentul European: Putin va eșua și Europa va învinge / Olena Zelenska, aplaudată în plenul de la Strasbourg/ Discursul integral, cele mai importante anunțuri

Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a ținut, miercuri, începând cu ora 10.00, un discurs despre starea UE în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg. Von der Leyen a prezentat o serie de propuneri de urgență privind energia.

Președinția cehă a anunțat că statele membre vor încerca să aprobe viitoarele propuneri ale Comisiei Europene în cadrul unei reuniuni de urgență a Consiliului la sfârșitul lunii septembrie.

Soția președintelui Ucrainei, Olena Zelenska, a fost prezentă, miercuri, în plenul Parlmentulului European. Ședința a fost prezidată de Roberta Metsola, președinta Parlamentului European.

G4Media.ro a transmis LIVE TEXT cele mai relevante declarații. Găsiți mai jos o sinteză a celor mai importante anunțuri:

  • Astăzi anunț că vom lucra împreună cu Prima Doamnă pentru a sprijini reabilitarea școlilor ucrainene afectate. Și de aceea vom oferi 100 de milioane de euro. Pentru că viitorul Ucrainei începe în școlile sale.
  • Propunem o plafonare a veniturilor companiilor care produc energie electrică la un cost redus. Aceste companii obțin venituri pe care nu le-au contabilizat niciodată, la care nici măcar nu au visat vreodată. Propunerea noastră va strânge peste 140 de miliarde de euro pentru ca statele membre să amortizeze direct această lovitură.
  • Trebuie să trecem de la o economie a hidrogenului de nișă la o economie de scară. Cu REPowerEU, ne-am dublat obiectivul pentru 2030 de a produce zece milioane de tone de hidrogen regenerabil în UE, în fiecare an. Acesta este motivul pentru care pot anunța astăzi că vom crea o nouă Bancă Europeană a Hidrogenului. Aceasta va putea investi 3 miliarde de euro pentru a contribui la construirea viitoarei piețe a hidrogenului.
  • Inflația și incertitudinea le afectează în mod deosebit. De aceea, vom propune un pachet de măsuri de ajutorare a IMM-urilor. Acesta va include o propunere pentru un set unic de norme fiscale pentru a face afaceri în Europa – îl numim BEFIT.
  • În prezent, China controlează industria globală de prelucrare. Aproape 90 % din pământurile rare și 60 % din litiu sunt prelucrate în China. Vom identifica proiecte strategice de-a lungul întregului lanț de aprovizionare, de la extracție la rafinare, de la prelucrare la reciclare. Și vom constitui rezerve strategice acolo unde aprovizionarea este în pericol. Acesta este motivul pentru care anunț astăzi o lege europeană privind materiile prime critice.
  • Trebuie să ne protejăm mai bine împotriva interferențelor maligne. Acesta este motivul pentru care vom prezenta un pachet de apărare a democrației. Acesta va scoate la iveală influența străină ascunsă și finanțarea dubioasă. Nu vom permite ca niciun cal troian al autocrației să atace democrațiile noastre din interior.
  • În anul care vine, Comisia va prezenta măsuri de actualizare a cadrului nostru legislativ pentru combaterea corupției. Vom ridica standardele privind infracțiuni precum îmbogățirea ilicită, traficul de influență și abuzul de putere, dincolo de infracțiunile mai clasice, cum ar fi mita. De asemenea, vom propune includerea corupției în regimul de sancțiuni în domeniul drepturilor omului, noul nostru instrument de protecție a valorilor noastre în străinătate.
  • Și așa cum suntem serioși în privința unei uniuni mai mari, trebuie să fim serioși și în privința reformei. Așadar, așa cum a solicitat acest Parlament, cred că a sosit momentul pentru o Convenție europeană.

Declarațiile pe larg:

Ora 10.00 Ursula Von der Leyen a sosit în plenul Parlamentului European îmbrăcată în culorile Ucrainei (sacoul galben, bluză albastră) împreună cu Olena Zelenska, soția președintelui ucrainean. Sesiunea de fotografii.

Ora 10.00 Olena Zelenska este aplaudată în picioare de eurodeputați.

Ora 10.06 Ursula von der Leyen:

Cu toții ne amintim acea dimineață fatidică de la sfârșitul lunii februarie.

Europenii din întreaga noastră Uniune s-au trezit consternați de ceea ce au văzut. Zguduiți de fața resurgentă și nemiloasă a răului. Bântuiți de sunetele sirenelor și de brutalitatea pură a războiului.

Dar, din acel moment, un continent întreg s-a ridicat în solidaritate.

La punctele de trecere a frontierei unde refugiații au găsit adăpost. Pe străzile noastre, pline de steaguri ucrainene. În sălile de clasă, unde copiii ucraineni și-au făcut noi prieteni.

Chiar din acel moment, europenii nu s-au ascuns și nici nu au ezitat.

Au găsit curajul de a face ceea ce trebuie.

Și chiar din acel moment, Uniunea noastră ca întreg s-a ridicat la înălțimea situației.

În urmă cu cincisprezece ani, în timpul crizei financiare, ne-a luat ani de zile să găsim soluții durabile.

Un deceniu mai târziu, când a lovit pandemia globală, ne-a luat doar câteva săptămâni.

Dar anul acesta, de îndată ce trupele rusești au trecut granița în Ucraina, răspunsul nostru a fost unitar, hotărât și imediat.

Și ar trebui să fim mândri de acest lucru.

Am readus la suprafață forța interioară a Europei.

Și vom avea nevoie de toată această forță. Lunile care ne așteaptă nu vor fi ușoare. Fie pentru familiile care se străduiesc să ajungă la sfârșit de lună, fie pentru întreprinderile, care se confruntă cu alegeri dificile în ceea ce privește viitorul lor.

Să fim foarte clari: sunt multe în joc aici. Nu doar pentru Ucraina – ci pentru întreaga Europă și pentru întreaga lume.

Și vom fi puși la încercare. Testați de cei care vor să exploateze orice fel de diviziuni între noi.

Acesta nu este doar un război dezlănțuit de Rusia împotriva Ucrainei.

Acesta este un război împotriva energiei noastre, un război împotriva economiei noastre, un război împotriva valorilor noastre și un război împotriva viitorului nostru.

Este vorba despre autocrație împotriva democrației.

Și mă aflu aici cu convingerea că, prin curaj și solidaritate, Putin va eșua și Europa va învinge.

Astăzi – curajul are un nume, iar acest nume este Ucraina.

Curajul are un chip, chipul bărbaților și femeilor ucrainene care se opun agresiunii rusești.

Îmi amintesc un moment din primele săptămâni ale invaziei. Atunci când prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, i-a adunat pe părinții copiilor ucraineni uciși de invadator.

Sute de familii pentru care războiul nu se va sfârși niciodată și pentru care viața nu se va mai întoarce niciodată la ceea ce a fost înainte.

Am văzut-o pe Prima Doamnă conducând o mulțime tăcută de mame și tați cu inima frântă și atârnând în copaci clopoței, câte unul pentru fiecare copil căzut la datorie.

Și acum clopoțeii vor suna pentru totdeauna în vânt și, pentru totdeauna, victimele nevinovate ale acestui război vor trăi în memoria noastră.

Și ea este astăzi aici, cu noi!

Dragă Olena, a fost nevoie de un curaj imens pentru a rezista cruzimii lui Putin.

Dar tu ai găsit acest curaj.

Și o națiune de eroi s-a ridicat.

Astăzi, Ucraina este puternică pentru că o țară întreagă a luptat stradă cu stradă, casă cu casă.

Ucraina este puternică pentru că oameni precum soțul tău, președintele Zelensky, au rămas în Kiev pentru a conduce rezistența – împreună cu tine și cu copiii tăi, dragă Primă Doamnă.

Ați dat curaj întregii națiuni. Și am văzut în ultimele zile cum curajul ucrainenilor a dat roade.

Ați dat glas poporului dumneavoastră pe scena mondială. Și ne-ați dat speranță tuturor.

Așadar, astăzi dorim să vă mulțumim dumneavoastră și tuturor ucrainenilor.

Glorie unei țări de eroi europeni. Slava ucrainenilor!

Solidaritatea Europei cu Ucraina va rămâne de nezdruncinat.

Din prima zi, Europa a fost alături de Ucraina. Cu arme. Cu fonduri. Cu ospitalitate pentru refugiați. Și cu cele mai dure sancțiuni pe care lumea le-a văzut vreodată.

Sectorul financiar al Rusiei este în pragul morții. Am tăiat trei sferturi din sectorul bancar rusesc de pe piețele internaționale.

Aproape o mie de companii internaționale au părăsit țara.

Producția de automobile a scăzut cu trei sferturi față de anul trecut. Aeroflot reține la sol avioanele pentru că nu mai există piese de schimb. Armata rusă ia cipuri de la mașinile de spălat vase și frigidere pentru a-și repara echipamentele militare, pentru că a rămas fără semiconductori. Industria Rusiei este sfârtecată acum.

Kremlinul este cel care a pus economia Rusiei pe calea pierzaniei.

Acesta este prețul pentru urma de moarte și distrugere a lui Putin.

Și vreau să fie foarte clar, sancțiunile sunt aici pentru a rămâne.

Acesta este momentul să dăm dovadă de hotărâre, nu să facem concesii.

Același lucru este valabil și pentru sprijinul nostru financiar acordat Ucrainei.

Până în prezent, echipa Europei a oferit asistență financiară în valoare de peste 19 miliarde de euro.

Și asta fără a pune la socoteală sprijinul nostru militar.

Și suntem implicați pe termen lung.

Reconstrucția Ucrainei va necesita resurse masive. De exemplu, loviturile rusești au avariat sau distrus peste 70 de școli.

Jumătate de milion de copii ucraineni și-au început anul școlar în Uniunea Europeană. Dar mulți alții din Ucraina pur și simplu nu au o sală de clasă unde să meargă.

Așadar, astăzi anunț că vom lucra împreună cu Prima Doamnă pentru a sprijini reabilitarea școlilor ucrainene afectate. Și de aceea vom oferi 100 de milioane de euro. Pentru că viitorul Ucrainei începe în școlile sale.

Nu vom sprijini doar cu finanțare – ci vom da Ucrainei și posibilitatea de a-și valorifica la maximum potențialul.

Ucraina este deja un centru tehnologic în ascensiune și găzduiește multe companii tinere și inovatoare.

Așadar, doresc să mobilizăm întreaga putere a pieței noastre unice pentru a contribui la accelerarea creșterii și la crearea de oportunități.

În martie, am conectat cu succes Ucraina la rețeaua noastră de electricitate. Inițial, acest lucru a fost planificat pentru 2024. Dar am făcut-o în două săptămâni. Iar astăzi, Ucraina exportă energie electrică către noi. Vreau să extindem în mod semnificativ acest comerț reciproc avantajos.

Am suspendat deja taxele de import pentru exporturile ucrainene către UE.

Vom aduce Ucraina în zona noastră europeană de roaming liber.

Benzile noastre de solidaritate sunt un mare succes.

Și, pornind de la toate acestea, Comisia va colabora cu Ucraina pentru a asigura un acces neîntrerupt la piața unică. Și viceversa.

Piața noastră unică este una dintre cele mai mari povești de succes ale Europei. Acum este momentul să o transformăm într-o poveste de succes și pentru prietenii noștri ucraineni.

Și acesta este motivul pentru care mă duc astăzi la Kiev, pentru a discuta în detaliu cu președintele Zelensky.

Stimați membri,

O lecție din acest război este că ar fi trebuit să-i ascultăm pe cei care îl cunosc pe Putin.

Pe Anna Politkovskaia și pe toți jurnaliștii ruși care au dezvăluit crimele și au plătit prețul suprem.

Pe prietenii noștri din Ucraina, Moldova, Georgia și opoziția din Belarus.

Ar fi trebuit să ascultăm vocile din interiorul Uniunii noastre – în Polonia, în țările baltice și în toată Europa Centrală și de Est.

Acestea ne-au spus de ani de zile că Putin nu se va opri.

Și au acționat în consecință.

Prietenii noștri din țările baltice au muncit din greu pentru a pune capăt dependenței lor față de Rusia. Ei au investit în energie regenerabilă, în terminale de GNL și în interconectori.

Acest lucru costă mult. Dar dependența de combustibilii fosili ruși are un preț mult mai mare.

Trebuie să scăpăm de această dependență în toată Europa.

Prin urmare, am convenit asupra stocării comune. Acum suntem la 84%: ne depășim obiectivul.

Dar, din păcate, acest lucru nu va fi suficient.

Ne-am diversificat de la Rusia la furnizori de încredere, SUA, Norvegia, Algeria și alții.

Anul trecut, gazul rusesc a reprezentat 40% din importurile noastre de gaz. Astăzi a scăzut la 9% gaz prin conducte.

Dar Rusia continuă să manipuleze în mod activ piața noastră de energie. Preferă să ardă gazul în flăcări decât să îl livreze. Această piață nu mai funcționează.

În plus, criza climatică apasă puternic asupra facturilor noastre. Valurile de căldură au crescut cererea de energie electrică. Secetele au oprit hidrocentralele și centralele nucleare.

Ca urmare, prețurile la gaze au crescut de peste 10 ori față de cele de dinaintea pandemiei.

Ajungerea la sfârșit de lună devine o sursă de anxietate pentru milioane de întreprinderi și gospodării.

Dar și europenii fac față cu curaj acestei situații.

Muncitorii din fabricile de ceramică din centrul Italiei au decis să își mute turele de lucru la primele ore ale dimineții, pentru a beneficia de prețuri mai mici la energie.

Imaginați-vă doar părinții dintre ei, nevoiți să plece de acasă mai devreme, când copiii încă dorm, din cauza unui război pe care nu l-au ales.

Acesta este un exemplu dintr-un milion de exemple de europeni care se adaptează la această nouă realitate.

Vreau ca Uniunea noastră să ia exemplu de la cetățenii săi. Reducerea cererii în orele de vârf va face ca oferta să dureze mai mult și va duce la scăderea prețurilor.

Acesta este motivul pentru care propunem măsuri pentru ca statele membre să își reducă consumul global de energie electrică.

Dar este nevoie de un sprijin mai bine direcționat.

Pentru industrii, cum ar fi producătorii de sticlă, care trebuie să își oprească cuptoarele. Sau pentru părinții singuri care se confruntă cu o factură descurajantă după alta.

Milioane de europeni au nevoie de sprijin.

Statele membre ale UE au investit deja miliarde de euro pentru a ajuta gospodăriile vulnerabile.

Dar știm că acest lucru nu va fi suficient.

De aceea, propunem o plafonare a veniturilor companiilor care produc energie electrică la un cost redus. Aceste companii obțin venituri pe care nu le-au contabilizat niciodată, la care nici măcar nu au visat vreodată.

În economia noastră socială de piață, profiturile sunt bune.

Dar în aceste vremuri este greșit să primești profituri record extraordinare beneficiind de război și pe spinarea consumatorilor.

În aceste vremuri, profiturile trebuie să fie împărțite și canalizate către cei care au cea mai mare nevoie de ele.

Propunerea noastră va strânge peste 140 de miliarde de euro pentru ca statele membre să amortizeze direct această lovitură.

Și pentru că ne aflăm într-o criză a combustibililor fosili, industria combustibililor fosili are, de asemenea, o datorie specială.

Marile companii de petrol, gaze și cărbune fac, de asemenea, profituri uriașe. Așa că acestea trebuie să plătească o parte echitabilă – trebuie să ofere o contribuție la criză.

Toate acestea sunt măsuri de urgență și temporare la care lucrăm, inclusiv discuțiile noastre privind plafoanele de preț.

Trebuie să continuăm să lucrăm pentru a reduce prețurile la gaze.

Trebuie să ne asigurăm securitatea aprovizionării și, în același timp, să ne asigurăm competitivitatea globală.

Prin urmare, vom elabora împreună cu statele membre un set de măsuri care să țină seama de natura specifică a relației noastre cu furnizorii – de la furnizori nesiguri, cum ar fi Rusia, la prieteni de încredere, cum ar fi Norvegia.

Am convenit cu prim-ministrul Store să înființez un grup operativ. Echipele și-au început activitatea.

Un alt subiect important se află pe ordinea de zi. În prezent, piața noastră de gaze s-a schimbat dramatic: de la gazoducte, în principal, la cantități tot mai mari de GNL.

Dar punctul de referință utilizat pe piața gazelor – TTF – nu s-a adaptat.

Din acest motiv, Comisia va lucra la stabilirea unui criteriu de referință mai reprezentativ.

În același timp, știm, de asemenea, că societățile energetice se confruntă cu probleme grave de lichiditate pe piețele futures de energie electrică, ceea ce pune în pericol funcționarea sistemului nostru energetic.

Vom colabora cu autoritățile de reglementare a pieței pentru a atenua aceste probleme prin modificarea normelor privind garanțiile și prin luarea de măsuri pentru a limita volatilitatea prețurilor pe parcursul zilei.

Și vom modifica cadrul temporar al ajutoarelor de stat în octombrie pentru a permite furnizarea de garanții de stat, menținând în același timp condiții de concurență echitabile.

Toate acestea sunt primii pași. Dar, în timp ce ne ocupăm de această criză imediată, trebuie să privim, de asemenea, spre viitor.

Actuala concepție a pieței energiei electrice – bazată pe ordinea de merit – nu mai face dreptate consumatorilor.

Aceștia ar trebui să culeagă beneficiile surselor regenerabile cu costuri reduse.

Prin urmare, trebuie să decuplați influența dominantă a gazelor naturale de la prețul energiei electrice. Acesta este motivul pentru care vom face o reformă profundă și cuprinzătoare a pieței energiei electrice.

Acum – iată un aspect important. Cu jumătate de secol în urmă, în anii 1970, lumea s-a confruntat cu o altă criză a combustibililor fosili.

Unii dintre noi își amintesc de weekendurile fără mașini pentru a economisi energie. Cu toate acestea, am continuat să conducem pe același drum.

Nu am scăpat de dependența noastră de petrol. Și mai rău, combustibilii fosili au fost chiar subvenționați masiv.

Acest lucru a fost greșit, nu doar pentru climă, ci și pentru finanțele noastre publice,
și pentru independența noastră. Și încă plătim și astăzi pentru asta.

Doar câțiva vizionari au înțeles că adevărata problemă era reprezentată de combustibilii fosili în sine, nu doar de prețul lor.

Printre aceștia s-au numărat prietenii noștri danezi.

Când a izbucnit criza petrolului, Danemarca a început să investească masiv în valorificarea puterii vântului.

Aceștia au pus bazele poziției sale de lider mondial în acest sector și au creat zeci de mii de noi locuri de muncă.

Aceasta este calea de urmat!

Nu doar o soluție rapidă, ci o schimbare de paradigmă, un salt în viitor.

Vestea bună este că această transformare necesară a început.

Se întâmplă în Marea Nordului și în Marea Baltică, unde statele noastre membre au fost de acord să investească masiv în producția de energie eoliană offshore.

Se întâmplă în Sicilia, unde cea mai mare fabrică de energie solară din Europa va produce în curând cea mai nouă generație de panouri.

Și se întâmplă în nordul Germaniei, unde trenurile locale circulă acum cu hidrogen verde.

Iar hidrogenul poate fi un factor de schimbare a jocului pentru Europa.

Trebuie să trecem de la o economie a hidrogenului de nișă la o economie de scară.

Cu REPowerEU, ne-am dublat obiectivul pentru 2030 de a produce zece milioane de tone de hidrogen regenerabil în UE, în fiecare an.

Pentru a atinge acest obiectiv, trebuie să creăm un creator de piață pentru hidrogen, pentru a reduce decalajul de investiții și pentru a conecta oferta și cererea viitoare.

Acesta este motivul pentru care pot anunța astăzi că vom crea o nouă Bancă Europeană a Hidrogenului.

Aceasta va contribui la garantarea achiziției de hidrogen, în special prin utilizarea resurselor din Fondul pentru inovare.

Aceasta va putea investi 3 miliarde de euro pentru a contribui la construirea viitoarei piețe a hidrogenului.

Acesta este modul în care vom alimenta economia viitorului.

Acesta este Green Deal-ul european.

Și am văzut cu toții în ultimele luni cât de important este Green Deal-ul european.

Vara anului 2022 va fi ținută minte ca un punct de cotitură.

Am văzut cu toții râurile uscate, pădurile în flăcări, impactul căldurii extreme.

Iar sub suprafață, situația este mult mai crudă.

Până acum, ghețarii din Alpi au ajutat ca rezervă de urgență pentru râuri precum Rinul sau Rhone.

Dar, având în vedere că ghețarii Europei se topesc mai repede ca niciodată, secetele viitoare vor fi resimțite mult mai acut.

Trebuie să lucrăm fără încetare pentru a ne adapta la climatul nostru – făcând din natură primul nostru aliat.

Acesta este motivul pentru care Uniunea noastră va face presiuni pentru un acord global ambițios pentru natură în cadrul conferinței ONU privind biodiversitatea de la Montreal, care va avea loc la sfârșitul acestui an.

Și vom face același lucru la COP27 de la Sharm el-Sheikh.

Dar, pe termen scurt, trebuie, de asemenea, să fim mai bine pregătiți pentru a face față schimbărilor climatice.

Puterea distructivă a fenomenelor meteorologice extreme este prea mare pentru ca o țară să poată lupta singură.

În această vară, am trimis avioane din Grecia, Suedia și Italia pentru a lupta împotriva incendiilor din Franța și Germania.

Dar, pe măsură ce dezastrele devin mai frecvente și mai intense, Europa va avea nevoie de mai multă capacitate.

De aceea, pot anunța astăzi că ne vom dubla capacitatea de combatere a incendiilor în cursul anului viitor.

UE va cumpăra încă 10 avioane amfibii ușoare și trei elicoptere pentru a completa flota.

Aceasta este solidaritatea europeană în acțiune.

Stimați deputați,

Ultimii ani au arătat cât de mult poate realiza Europa atunci când este unită.

După o pandemie fără precedent, producția noastră economică a depășit în timp record nivelurile de dinaintea crizei.

Am trecut de la a nu avea niciun vaccin la a asigura peste 4 miliarde de doze pentru europeni și pentru întreaga lume.

Și, într-un timp record, am venit cu SURE – pentru ca oamenii să poată rămâne la locul de muncă chiar dacă întreprinderile lor au rămas fără locuri de muncă.

Ne aflam în cea mai gravă recesiune de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Am obținut cea mai rapidă redresare de la perioada de boom de după război.

Și acest lucru a fost posibil pentru că ne-am mobilizat cu toții în spatele unui plan comun de redresare.

NextGenerationEU a fost un stimulent de încredere pentru economia noastră.

Iar călătoria sa este abia la început.

Până în prezent, 100 de miliarde de euro au fost plătite statelor membre. Asta înseamnă: 700 de miliarde de euro încă nu au intrat în economia noastră.

NextGenerationEU va garanta un flux constant de investiții pentru a susține locurile de muncă și creșterea economică.

Aceasta înseamnă ușurare pentru economia noastră. Dar, cel mai important, înseamnă reînnoire.

Finanțează noi turbine eoliene și parcuri solare, trenuri de mare viteză și renovări care economisesc energie.

Am conceput NextGenerationEU cu aproape doi ani în urmă și, totuși, este exact ceea ce Europa are nevoie astăzi.

Așa că haideți să ne ținem de plan.

Stimați membri,

Viitorul copiilor noștri are nevoie atât de investiții în durabilitate, cât și de investiții durabile.

Trebuie să finanțăm tranziția către o economie digitală și zero emisii.

Și totuși, trebuie să recunoaștem și o nouă realitate a unei datorii publice mai mari.

Avem nevoie de norme fiscale care să permită investiții strategice, protejând în același timp sustenabilitatea fiscală.

Reguli care să fie adaptate la provocările acestui deceniu.

În octombrie, vom prezenta noi idei pentru guvernanța noastră economică.

Dar permiteți-mi să vă împărtășesc câteva principii de bază.

Statele membre ar trebui să aibă mai multă flexibilitate în ceea ce privește traiectoria de reducere a datoriei.

Dar ar trebui să existe o mai mare responsabilitate în ceea ce privește realizarea celor convenite.

Ar trebui să existe reguli mai simple pe care să le poată urma toată lumea.

Pentru a deschide spațiul pentru investiții strategice și pentru a oferi piețelor financiare încrederea de care au nevoie.

Haideți să trasăm încă o dată o cale comună de urmat.

Cu mai multă libertate de a investi. Și cu mai multe controale asupra progreselor înregistrate.

Mai multă responsabilitate din partea statelor membre. Și rezultate mai bune pentru cetățeni.

Să redescoperim spiritul Maastricht – stabilitatea și creșterea nu pot merge decât mână în mână.

Pe măsură ce ne angajăm în această tranziție a economiei noastre, trebuie să ne bazăm pe valorile durabile ale economiei noastre sociale de piață.

Este vorba de ideea simplă că cea mai mare forță a Europei se află în fiecare dintre noi.

Economia noastră socială de piață îi încurajează pe toți să exceleze, dar are grijă și de fragilitatea noastră ca ființe umane.

Ea recompensează performanța și garantează protecție. Ea deschide oportunități, dar stabilește și limite.

Avem nevoie de acest lucru și mai mult astăzi.

Pentru că forța economiei noastre sociale de piață va fi motorul tranziției ecologice și digitale.

Avem nevoie de un mediu de afaceri favorabil, de o forță de muncă cu competențele potrivite și de acces la materiile prime de care are nevoie industria noastră.

Competitivitatea noastră viitoare depinde de aceasta.

Trebuie să înlăturăm obstacolele care încă mai țin în loc companiile noastre mici.

Acestea trebuie să se afle în centrul acestei transformări – pentru că ele reprezintă coloana vertebrală a istoriei îndelungate a Europei în ceea ce privește performanța industrială.

Iar acestea și-au pus întotdeauna angajații pe primul loc – chiar și mai ales în vremuri de criză.

Dar inflația și incertitudinea le afectează în mod deosebit. De aceea, vom propune un pachet de măsuri de ajutorare a IMM-urilor. Acesta va include o propunere pentru un set unic de norme fiscale pentru a face afaceri în Europa – îl numim BEFIT.

Sursa Foto: G4Media.ro

Acest lucru va facilita desfășurarea afacerilor în Uniunea noastră. Mai puțină birocrație înseamnă un acces mai bun la dinamismul unei piețe continentale.

Și vom revizui Directiva privind întârzierea efectuării plăților – pentru că pur și simplu nu este corectă.
că 1 din 4 falimente se datorează faptului că facturile nu au fost plătite la timp.

Pentru milioane de întreprinderi familiale, aceasta va fi un colac de salvare în ape tulburi.

Însă companiile europene se confruntă, de asemenea, cu un deficit de personal.

Șomajul este la un nivel minim record, iar acest lucru este minunat.

În același timp, locurile de muncă vacante sunt la un nivel record.

Europa duce lipsă de șoferi de camion, de chelneri și de lucrători în aeroporturi,
precum și de asistente medicale, ingineri și tehnicieni IT.

Atât în domeniul low-end, cât și în cel high-end. Avem nevoie de toată lumea la bord.

Trebuie să ne concentrăm mult mai mult în investițiile noastre în educația și perfecționarea profesională.

Avem nevoie de o mai bună cooperare cu companiile, pentru că ele știu cel mai bine de ce au nevoie.

Și trebuie să facem ca aceste nevoi să corespundă cu aspirațiile oamenilor.

Dar trebuie, de asemenea, să atragem competențele potrivite pe continentul nostru, competențe care să ajute companiile și să consolideze creșterea economică a Europei.

Ca un prim pas important, trebuie să accelerăm și să facilităm recunoașterea calificărilor și ale resortisanților țărilor terțe.

Astfel, Europa va deveni mai atractivă pentru lucrătorii calificați.

Acesta este motivul pentru care propun ca anul 2023 să devină Anul european al competențelor.

Stimați deputați,

Al treilea punct al meu pentru IMM-urile și industria noastră.

Fie că vorbim de cipuri pentru realitatea virtuală sau de celule pentru panouri solare, cele două tranziții gemene vor fi alimentate de materii prime.

Litiul și pământurile rare înlocuiesc deja gazul și petrolul în centrul economiei noastre.

Până în 2030, cererea noastră pentru aceste metale de pământuri rare va crește de cinci ori.

Iar acesta este un semn bun, deoarece arată că acordul nostru european pentru un mediu verde (Green Deal) merge bine.

Vestea mai puțin bună este că o singură țară domină piața.

Așadar, trebuie să evităm să cădem în aceeași dependență ca în cazul petrolului și al gazelor.

Aici intră în joc politica noastră comercială.

Noile parteneriate vor promova nu numai interesele noastre vitale, ci și valorile noastre.

Un comerț care să respecte drepturile lucrătorilor și cele mai înalte standarde de mediu este posibil cu parteneri care gândesc la fel.

Trebuie să ne actualizăm legăturile cu țările de încredere și cu regiunile-cheie de creștere.

Și din acest motiv, intenționez să propun spre ratificare acordurile cu Chile, Mexic și Noua Zeelandă.

Și să avansez negocierile cu parteneri-cheie precum Australia și India.

Dar asigurarea aprovizionării este doar un prim pas.

Prelucrarea acestor metale este la fel de importantă.

În prezent, China controlează industria globală de prelucrare. Aproape 90 % din pământurile rare și 60 % din litiu sunt prelucrate în China. Vom identifica proiecte strategice de-a lungul întregului lanț de aprovizionare, de la extracție la rafinare, de la prelucrare la reciclare. Și vom constitui rezerve strategice acolo unde aprovizionarea este în pericol. Acesta este motivul pentru care anunț astăzi o lege europeană privind materiile prime critice.

Știm că această abordare poate funcționa.

În urmă cu cinci ani, Europa a lansat Alianța pentru baterii. Și, în curând, două treimi din bateriile de care avem nevoie vor fi produse în Europa.

Anul trecut am anunțat Legea europeană privind cipurile. Iar prima gigafabrică de cipuri va începe să funcționeze în următoarele luni.

Acum trebuie să repetăm acest succes.

Acesta este, de asemenea, motivul pentru care ne vom spori participarea financiară la proiecte importante de interes european comun.

Iar pentru viitor, voi face presiuni pentru a crea un nou Fond european pentru suveranitate.

Haideți să ne asigurăm că viitorul industriei este Made în Europa.

Stimați eurodeputați,

Când privim în jurul nostru la starea lumii de astăzi, putem avea adesea impresia că există o dispariție a ceea ce odată părea atât de permanent.

Și, într-un fel, trecerea în neființă a reginei Elisabeta a II-a săptămâna trecută ne-a reamintit acest lucru.

Ea este o legendă!

Ea a fost o constantă de-a lungul evenimentelor turbulente și transformatoare din ultimii 70 de ani.

Stoică și neclintită în serviciul ei.

Dar, mai presus de orice, ea a găsit întotdeauna cuvintele potrivite pentru fiecare moment în parte.

De la apelurile pe care le-a adresat celor evacuați de război în 1940 până la discursul său istoric din timpul pandemiei.

Ea a vorbit nu doar inimii națiunii sale, ci și sufletului lumii.

Și când mă gândesc la situația în care ne aflăm astăzi, cuvintele ei din timpul pandemiei încă mai rezonează cu mine.

Ea a spus: „Vom reuși – și acest succes va aparține fiecăruia dintre noi”.

Ea ne-a reamintit întotdeauna că viitorul nostru este construit pe idei noi și întemeiat pe cele mai vechi valori ale noastre.

De la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, am urmărit promisiunea democrației și a statului de drept.

Iar națiunile lumii au construit împreună un sistem internațional
care promovează pacea și securitatea, justiția și progresul economic.

Astăzi, aceasta este chiar ținta rachetelor rusești.

Ceea ce am văzut pe străzile din Bucha, pe câmpurile pârjolite de cereale și acum la porțile celei mai mari centrale nucleare din Ucraina – nu este doar o încălcare a normelor internaționale.

Este o încercare deliberată de a le înlătura.

Acest moment de răscruce în politica globală necesită o regândire a agendei noastre de politică externă.

Acesta este momentul să investim în puterea democrațiilor.

Această activitate începe cu grupul de bază al partenerilor noștri cu idei similare: prietenii noștri din fiecare națiune democratică de pe acest glob.

Vedem lumea cu aceiași ochi. Și ar trebui să ne mobilizăm puterea colectivă pentru a modela bunurile globale.

Ar trebui să ne străduim să extindem acest nucleu de democrații. Cea mai imediată modalitate de a face acest lucru este să ne aprofundăm legăturile și să consolidăm democrațiile de pe continentul nostru.

Acest lucru începe cu acele țări care se află deja pe drumul către Uniunea noastră.

Trebuie să fim alături de ele la fiecare pas.

Pentru că drumul spre democrații puternice și drumul spre Uniunea noastră sunt unul și același lucru.

Așadar, vreau ca oamenii din Balcanii de Vest, din Ucraina, Moldova și Georgia să știe: Sunteți parte din familia noastră, viitorul vostru este în Uniunea noastră, iar Uniunea noastră nu este completă fără voi!

Am văzut, de asemenea, că este necesar să ne apropiem de țările din Europa – dincolo de procesul de aderare.

Acesta este motivul pentru care susțin apelul pentru o comunitate politică europeană – și vom prezenta ideile noastre Consiliului European.

Dar viitorul nostru depinde, de asemenea, de capacitatea noastră de a ne implica dincolo de nucleul partenerilor noștri democratici.

Țări apropiate și îndepărtate împărtășesc interesul de a lucra cu noi la marile provocări ale acestui secol, cum ar fi schimbările climatice și digitalizarea.

Aceasta este ideea principală care stă la baza Global Gateway, planul de investiții pe care l-am anunțat chiar aici în urmă cu un an.

cesta dă deja rezultate pe teren.

Împreună cu partenerii noștri africani, construim două fabrici în Rwanda și Senegal pentru a produce vaccinuri cu ARNm.

Acestea vor fi fabricate în Africa, pentru Africa, cu tehnologie de clasă mondială.

Iar acum replicăm această abordare în America Latină, ca parte a unei strategii mai ample de angajament.

Acest lucru necesită investiții la scară globală.

Prin urmare, vom face echipă cu prietenii noștri din SUA și cu alți parteneri din G7 pentru a realiza acest lucru.

În acest spirit, președintele Biden și cu mine vom convoca o reuniune a liderilor pentru a analiza și a anunța proiectele de punere în aplicare.

Stimați eurodeputați,

Acest lucru face parte din activitatea noastră de consolidare a democrațiilor noastre.

Dar nu ar trebui să pierdem din vedere modul în care autocrații străini vizează propriile noastre țări.

Entitățile străine finanțează institute care subminează valorile noastre.

Dezinformarea lor se răspândește de pe internet până în sălile universităților noastre.

La începutul acestui an, Universitatea din Amsterdam a închis un presupus centru de cercetare independent, care era de fapt finanțat de entități chineze. Acest centru publica așa-zise cercetări privind drepturile omului, respingând dovezile privind existența unor lagăre de muncă forțată pentru uiguri drept „zvonuri”.

Aceste minciuni sunt toxice pentru democrațiile noastre.

Gândiți-vă la acest lucru: Am introdus o legislație pentru a verifica investițiile străine directe în companiile noastre din motive de securitate.

Dacă facem acest lucru pentru economia noastră, nu ar trebui să facem același lucru pentru valorile noastre?

Trebuie să ne protejăm mai bine împotriva interferențelor maligne. Acesta este motivul pentru care vom prezenta un pachet de apărare a democrației. Acesta va scoate la iveală influența străină ascunsă și finanțarea dubioasă. Nu vom permite ca niciun cal troian al autocrației să atace democrațiile noastre din interior.

Timp de peste 70 de ani, continentul nostru a mărșăluit spre democrație. Dar câștigurile din lunga noastră călătorie nu sunt asigurate.

Mulți dintre noi au considerat democrația ca fiind de la sine înțeleasă pentru prea mult timp. Mai ales cei care, ca mine, nu au experimentat niciodată ce înseamnă să trăiești sub pumnul unui regim autoritar.

Astăzi vedem cu toții că trebuie să luptăm pentru democrațiile noastre. În fiecare zi.

Trebuie să le protejăm atât de amenințările externe cu care se confruntă, cât și de viciile care le corodează din interior.

Este datoria și rolul cel mai nobil al Comisiei mele să protejeze statul de drept.

Așadar, permiteți-mi să vă asigur: vom continua să insistăm asupra independenței judiciare.

Și ne vom proteja, de asemenea, bugetul prin intermediul mecanismului de condiționalitate.

Iar astăzi aș dori să mă concentrez asupra corupției, cu toate fețele sale. Fața agenților străini care încearcă să ne influențeze sistemul politic. Fața companiilor sau fundațiilor dubioase care abuzează de banii publici.

Dacă dorim să fim credibili atunci când cerem țărilor candidate să își consolideze democrațiile, trebuie să eradicăm corupția și în ograda noastră.

Acesta este motivul pentru care, în anul care vine, Comisia va prezenta măsuri de actualizare a cadrului nostru legislativ pentru combaterea corupției. Vom ridica standardele privind infracțiuni precum îmbogățirea ilicită, traficul de influență și abuzul de putere, dincolo de infracțiunile mai clasice, cum ar fi mita. De asemenea, vom propune includerea corupției în regimul de sancțiuni în domeniul drepturilor omului, noul nostru instrument de protecție a valorilor noastre în străinătate.

Corupția erodează încrederea în instituțiile noastre. Prin urmare, trebuie să ripostăm cu toată forța legii.

Stimați deputați,

Fondatorii noștri au avut doar intenția de a pune prima piatră a acestei democrații.

Ei s-au gândit întotdeauna că generațiile viitoare le vor finaliza munca.

„Democrația nu s-a demodat, dar trebuie să se actualizeze pentru a continua să îmbunătățească viața oamenilor.”

Acestea sunt cuvintele lui David Sassoli – un mare european, căruia îi aducem cu toții un omagiu astăzi.

David Sassoli credea că Europa ar trebui să caute mereu noi orizonturi.

Și, prin adversitățile acestor vremuri, am început să vedem care ar putea fi noul nostru orizont.

O Uniune mai curajoasă. Mai aproape de cetățenii săi în vremuri de nevoie. Mai îndrăzneață în a răspunde provocărilor istorice și preocupărilor zilnice ale europenilor. Și de a merge alături de ei atunci când se confruntă cu marile încercări ale vieții.

Acesta este motivul pentru care Conferința privind viitorul Europei a fost atât de importantă.

A fost o avanpremieră a unui alt tip de implicare a cetățenilor, cu mult dincolo de ziua alegerilor.

Și după ce Europa a ascultat vocea cetățenilor săi, acum trebuie să le oferim rezultate.

Panourile cetățenilor, care au fost în centrul conferinței, vor deveni acum o caracteristică obișnuită a vieții noastre democratice.

Iar în scrisoarea de intenție pe care am trimis-o astăzi președintelui Metsola și prim-ministrului Fiala, am prezentat o serie de propuneri pentru anul viitor, care decurg din concluziile conferinței.

Acestea includ, de exemplu, o nouă inițiativă privind sănătatea mintală.

Ar trebui să avem mai multă grijă unii de alții. Iar pentru mulți dintre cei care se simt neliniștiți și pierduți, un sprijin adecvat, accesibil și la prețuri accesibile poate face toată diferența.

Stimați membri,

instituțiile democratice trebuie să câștige și să recâștige în mod constant încrederea cetățenilor.

Trebuie să ne ridicăm la înălțimea noilor provocări pe care istoria ni le pune mereu în față.

Așa cum au făcut europenii atunci când milioane de ucraineni au bătut la ușa lor.

Aceasta este cea mai bună parte a Europei.

O Uniune a determinării și a solidarității.

Dar această determinare și această dorință de solidaritate lipsesc încă din dezbaterea noastră privind migrația.

Acțiunile noastre față de refugiații ucraineni nu trebuie să fie o excepție. Ele pot fi modelul nostru pentru a merge mai departe.

Avem nevoie de proceduri corecte și rapide, de un sistem care să fie rezistent la crize și rapid de implementat și de un mecanism permanent și obligatoriu din punct de vedere juridic care să asigure solidaritatea.

Avem progrese în ceea ce privește Pactul, avem acum foaia de parcurs. Și acum avem nevoie de voința politică pentru a fi pe măsură.

Onorabili membri,

În urmă cu trei săptămâni, am avut ocazia incredibilă de a mă alătura celor 1 500 de tineri din întreaga Europă și din întreaga lume, care s-au adunat la Taizé.

Ei au opinii diferite, provin din țări diferite, au medii diferite, vorbesc limbi diferite.

Și totuși, există ceva care îi leagă.

Ei împărtășesc un set de valori și idealuri. Ei cred în aceste valori. Cu toții sunt pasionați de ceva mai mare decât ei înșiși.

Această generație este o generație de visători, dar și de creatori.

În ultima mea declarație despre starea Uniunii, v-am spus că aș dori ca Europa să semene mai mult cu acești tineri.

Ar trebui să punem aspirațiile lor în centrul a tot ceea ce facem.

Iar locul pentru acest lucru este în tratatele noastre fondatoare.

Fiecare acțiune pe care o întreprinde Uniunea noastră ar trebui să fie inspirată de un principiu simplu.

Că nu trebuie să facem rău viitorului copiilor noștri.

Că ar trebui să lăsăm lumii un loc mai bun pentru generația următoare.

Prin urmare, stimați deputați, cred că a sosit momentul să consacrăm solidaritatea între generații în tratatele noastre.

Este timpul să reînnoim promisiunea europeană.

Și trebuie, de asemenea, să îmbunătățim modul în care facem lucrurile și modul în care decidem lucrurile.

Unii ar putea spune că acesta nu este momentul potrivit. Dar, dacă ne pregătim cu seriozitate pentru lumea de mâine, trebuie să fim capabili să acționăm în privința lucrurilor care contează cel mai mult pentru oameni.

Și așa cum suntem serioși în privința unei uniuni mai mari, trebuie să fim serioși și în privința reformei. Așadar, așa cum a solicitat acest Parlament, cred că a sosit momentul pentru o Convenție europeană.

Onorabili deputați,

Se spune că lumina strălucește cel mai mult în întuneric.

Iar acest lucru a fost cu siguranță adevărat pentru femeile și copiii care fugeau de bombele Rusiei.

Au fugit dintr-o țară în război, plini de tristețe pentru ceea ce au lăsat în urmă, și de teamă pentru ceea ce ar putea urma.

Dar au fost primiți cu brațele deschise, de către mulți cetățeni ca Magdalena și Agnieszka. Două tinere femei altruiste din Polonia.

De îndată ce au auzit de trenurile pline de refugiați, s-au grăbit să ajungă la Gara Centrală din Varșovia.

Au început să se organizeze.

Au montat un cort pentru a ajuta cât mai mulți oameni posibil.

Au apelat la lanțurile de supermarketuri pentru alimente și la autoritățile locale pentru a organiza autobuze către centrele de ospitalitate.

În câteva zile, au adunat 3 000 de voluntari, pentru a primi refugiații 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

Magdalena și Agnieszka sunt astăzi alături de noi.

Vă rog să vă alăturați mie și să le aplaudați și pe fiecare european care și-a deschis inimile și casele.

Povestea lor este despre tot ceea ce reprezintă și pentru ce luptă Uniunea noastră.

Este o poveste despre inimă, caracter și solidaritate.

Ei au arătat tuturor ce pot realiza europenii atunci când ne unim în jurul unei misiuni comune.

Acesta este spiritul Europei.

O Uniune care rămâne puternică împreună.

O Uniune care învinge împreună.

Trăiască Europa.

Notă: Corespondență de la Strasbourg

 

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Da, frumos sa fii solidar cu Ucraina, liderul moral al lumii în acest moment.
    Mi-as dori doar ca Ursula, care din fosta secretara a lui Merkel, prietena lui Putin, a fost înfiptă in vârful Comisiei Europene pentru a continua politicile ei idioate și pro-Putin, sa nu se mai frece atâta de Zelenska, disperata sa ia ceva din prestigiul ei.

  2. EXCELSIOR UE! EXCELSIOR EUROPA!

  3. sa vina postacii rusi sa ne explice cum gazul si petrolul cu sange de la rusi, si a altor dictatori fara creier, e mai bun decat valorile UE

  4. Starea Europei intr-un cuvant…..DICTATURA.

    • Du-te la ruși buey oprimatule! :)))))

    • Ma rș dr acu, putinist spu rcat.

  5. Da ,si mă ta-i coorwa.

  6. nimic despre o armata UE, asa ca baba UE va plati in continuare taxe de protectie din banii bivolului ieurropean, platitor de impozite. q.e.d

  7. Ursula calatoreste din nou la Kiev. S-a indragostit de frumosul Zelensky? Un dildo ar fi mai ieftin.Ursula🤩

  8. 😂 Câtă suferință pe chipul frumoasei Olenceka ,toata-i numai un zambet !

  9. VIVAT UE..vivat urs’ sula…ce ne am face fara tine..iubitoare- o de valori si de oameni vaccinați …

  10. Uite așa ajung țările capitaliste sa ia masuri comuniste. Sa vezi și să nu crezi. Raționalizare,solidaritate,controlul producției și a veniturilor, mai lipsește confiscarea averilor ilicite și naționalizarea și abordarea securității economice și suntem cu toții mai comuniști decât chinezii. Oricum „madam” Ursula a urcat pe tron fără să-și depună candidatura ci, la recomandarea „partidului”,unul sau mai multe!