VIDEO Lotul patru al autostrăzii Lugoj – Deva a fost deschis traficului. CNAIR a preluat de la constructorul spaniol Comsa bucata cu bretelele de la nodul Ilia / Rețeaua de autostrăzi din România a ajuns la 829 de km
Lotul patru al autostrăzii Lugoj – Deva a fost deschis circulației miercuri după-amiază, potrivit unui comunicat transmis de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), acest lucru fiind posibil după ce CNAIR a preluat practic de la spaniolii de la Comsa bretelele de descărcare a autostrăzii de la nodul rutier de la Ilia, așa cum G4Media.ro a anunțat încă de dimineață.
Comunicatul integral al CNAIR:
Pentru a deschide circulației cei 22 de km aferenți lotului 4, CNAIR a preluat în baza unui proces verbal de predare – primire cei 800 de m aferenți lotului 3 care fac posibilă circulația între acest sector de autostradă și rețeaua de drumuri naționale existentă.
Precizăm că până la recepționarea lucrărilor de pe lotul 3, CNAIR va asigura desfășurarea circulației în condiții de siguranță pe cei 800 de m preluați. În baza unui plan pentru management al traficului stabilit împreună cu Poliția Rutieră, CNAIR va avea responsabilitatea doar pentru eventualele deteriorări cauzate de traficul rutier (parapete, marcaje sau semnalizări verticale). Orice altă problemă legată de structura drumului rămâne în continuare în responsabilitatea Antreprenorului.
Lotul patru al autostrăzii Lugoj- Deva este parte integrantă a coridorului 4 Pan european (Rin – Dunăre), iar pe traseul acestuia se află Dealul Soimuș unde a fost pusă în operă una dintre cele mai spectaculoase lucrări de infrastructură din România.
Pe sectorul Sibiu- Nădlac al A1 accesul se va face pe la nodurile Ilia și Margina, iar intre cele două localități, circulația se va desfășura pe rețeaua de drumuri naționale existentă.
Antreprenorul acestui contract în valoare de peste 419 mil. lei fără TVA este Asocierea S.C. TEHNOSTRADE S.R.L. – S.C. SPEDITION UMB S.R.L.
După deschiderea circulației pe cei 22 km noi, rețeaua de autostrăzi din România măsoară 829 de km.
Știrea inițială:
De două zile România, codașa Europei la capitolul infrastructură, are 22 de kilometri de autostradă pe care îi ține închiși. Lotul patru al autostrăzii Lugoj-Deva nu poate fi deschis circulației pentru că nodul rutier de la capăt se află pe lotul alăturat, cu numărul trei, care nu a fost recepționat din cauza unor probleme legate de execuția lucrărilor. Cei de la CNAIR le-au dat spaniolilor de la Comsa, care au construit lotul trei, zece zile să remedieze problemele și să termine cu adevărat lucrările dacă nu vor să li se rezilieze contractul.
Ca să nu țină închis și lotul patru până atunci, cei de la CNAIR vor, potrivit unor surse, să preia temporar în administrare de la spanioli zona cu bretelele de la nodul Ilia. Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat, marți, că până marți lotul patru va fi în circulație.
Relația dintre CNAIR și constructorul lotului trei al autostrăzii Lugoj-Deva a devenit una tensionată după ce acestuia din urmă i s-a refuzat recepția tronsonului de autostradă din cauza unor probleme de execuție, care însă ar putea fi remediate și sub trafic, potrivit chiar ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc. Spaniolii de la Comsa refuză o recepție parțială a zonei cu bretelele de la nodul Ilia, care ar permite practic punerea în circulație a lotului patru al autostrăzii, deja recepționat încă de luni seara.
Așa că acum șefii de la Drumuri, care se află încă pe șantier, caută soluții de rezervă. Potrivit unor surse, CNAIR vrea să preia în administrare zona cu bretelele de la nodul Ilia până când se va face recepția și pe lotul trei. CNAIR ar deveni astfel responsabilă pentru tot ce se poate deteriora sub trafic (parapetele, marcajele și semnalizările rutiere), în timp ce constructorul va răspunde în continuare pentru partea de structură a autostrăzii.
Ușor de zis, mai greu de făcut. Șefii de la CNAIR trebuie să se asigure că în goana după deschiderea celor 22 de kilometri de autostradă nu renunță la garanția oferită de spanioli pentru lucrările executate. Dacă găsesc soluția legală, atunci lotul patru ar putea fi deschis circulației chiar săptămâna aceasta.
Perioada de garanție a lucrărilor este însă unul dintre motivele neînțelegerilor dintre constructorul spaniol și CNAIR. În timp ce șefii companiei de drumuri cer prelungirea perioadei de garanție de la patru la zece ani, invocând probleme mai vechi de calitate, spaniolii se opun, deoarece asta ar însemna că ar avea blocați banii mai mult timp. Garanția la finalizarea lucrărilor se ridică la 10% din valoarea contractului. Contractul semnat cu asocierea condusă de spaniolii de la Comsa în 2013 este de 579,9 milioane de lei, fără TVA.
“Lotul se putea deschide, dar ambiţia acestui constructor de a nu prelungi (perioada de garanţie) şi practic de a aplica un şantaj. Nu deschid în circulaţie decât dacă îmi accepţi ca garanţia să rămâna la patru ani”, declara marți ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.
Un alt motiv al neînțelegerilor dintre CNAIR și constructorul spaniol ar putea fi plata unui ecoduct (structură asemănoare unui tunel care păstrează coridoarele de deplasarea ale animalelor din zonă, care altfel ar fi fragmentate de noua autostradă) cerut prin acordul de mediu și care nu era prevăzut initial în contract. Reprezentanții Ministerului Transporturilor au precizat, însă, că acele lucrări au fost deja plătite. Potrivit CNAIR, spaniolilor li s-a achitat 94% din valoarea contractului, plățile fiind la zi.
API: Lotul trei poate fi dat în circulație în siguranță
Asociația Pro Infrastructură (API), care monitorizează proiectele de construcție de autostrăzi, susține că cei de la CNAIR ar fi trebuit să accepte și recepția lotului trei al autostrăzii Lugoj-Deva, nu doar pe cea a lotului patru.
“Pe toți cei 21 km ai sectorului Holdea-Ilia se poate circula în deplină siguranță. Eventualele lucrări nefinalizate și neînțelegeri între constructor și CNAIR pot fi soluționate în perioada următoare, sub trafic. În mod evident, autostrada este mult mai sigură decât DN68A: un drum cu gropi cârpite, foarte îngust și plin de viraje strânse”, au scris cei de la API pe pagina lor de Facebook.
“Prostia, nemernicia, orgoliul stupid și incompetența criminală au creat un uriaș muzeu de autostradă de 43 de km în România, țara cu șoselele cele mai periculoase din UE (96 morți la 1 milion locuitori în fiecare an)”, au mai scris aceștia.
Citește și:
Foto: Autostrada Lugoj – Deva / Sursa: Asociația Pro Infrastructură
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
20 comentarii