G4Media.ro

VIDEO Maduro trimite trupe suplimentare la granița cu Columbia. Se pregătește o…

VIDEO Maduro trimite trupe suplimentare la granița cu Columbia. Se pregătește o intervenție străină în Venezuela?

Venezuela a mobilizat forțe suplimentare în estul țării, la granița cu Columbia, de teama unei intervenții militare străine, în contextul unei crize politice profunde care i-a pus față în față pe liderul socialist Nicolas Maduro și pe șeful opoziției de la Caracas, Juan Guaido, recunoscut ca șef interim al statului de către Statele Unite, Canada, mai multe state latino-americane și europene. Potrivit mai multor organizații media din Columbia, autoritățile de la Caracas au detașat mai multe trupe la frontiera cu Columbia și au intensificat dislocarea de tancuri și blindate pentru a „garanta legea și ordinea“, pe fondul crizei. Desfășurarea soldaților venezueleni vine la câteva zile după ce oficiali americani au subliniat că „toate opțiunile“ sunt pe masă în ceea ce privește rezolvarea situației din Venezuela, în timp ce John Bolton, consilierul pentru securitate națională al președintelui Donald Trump, a fost fotografiat ținând în mână un bloc-notes unde scrisese: „5 000 de soldați în Columbia“.

Luni, contul Twitter al celor de la ELINT News a postat un videoclip care pare să prezinte transportoare amfibii blindate BTR-82 ale armatei venezuelene și camioane militare încărcate cu soldați ce se deplasează pe străzile localității San Antonio del Táchira, în statul Táchira, lângă granița cu Columbia. Prin localitatea venezueleană trece Puente Internacional Simón Bolívar, un pod strategic de 300 de metri, foarte aglomerat, care face legătură cu orașul columbian La Parada.

O sursă din Caracas a declarat că Nicolas Maduro, care refuză să se retragă de la conducerea țării deși este contestat de o mare parte a populației venezuelene și de numeroase cancelarii străine, se teme că trupele americane ce vor fi retrase din Afganistan și Siria ar putea fi trimise în Columbia, de unde pot lua parte la un conflict cu Venezuela.

Îngrijorările lui Maduro vin în contextul în care președintele american Trump a declarat zilele trecute că intervenția militară în Venezuela este una dintre variantele luate în considerare pentru înlăturarea de la putere a liderului socialist venezuelean. „Cu siguranță, este ceva care e luat în calcul – este o opțiune“, a spus Trump într-un interviu pentru CBS difuzat duminică. În plus, notițele din carnetul de însemnări al lui Bolton, privind desfășurarea de trupe în Columbia, au alimentat speculațiile potrivit cărora administrația de la Washington este pregătită să recurgă la forța armată în țara sud-americană afectată de o gravă criză politică, economică și umanitară. Acest lucru ar putea avea loc mai ales în condițiile în care Nicolas Maduro va decide să folosească violența împotriva sutelor de mii de demonstranți, au avertizat recent oficiali ai administrației de la Washington.

„Toate opțiunile sunt pe masă“, au afirmat oficialii americani, aceasta nefiind prima dată când Statele Unite iau în calcul varianta unei intervenții militare în Venezuela. În luna august a anului 2017, președintele Trump i-ar fi întrebat pe câţiva dintre consilierii săi de politică externă despre posibilitatea invadării Venezuelei, pentru a scăpa ţara sud-americană de dictatura lui Maduro. În acel moment, consilierii liderului de la Casa Albă s-ar fi opus „viguros“ sugestiei, avertizându-l că mişcarea s-ar putea reflecta negativ asupra Statelor Unite, iar aliaţii americanilor din regiune erau împotriva unei astfel de acţiuni. Astăzi însă lucrurile sunt diferite, iar o intervenție a forțelor speciale americane ar fi una dintre variantele preferate.

Așa cum am explicat într-o analiză recentă pentru G4Media.ro, unii experți cred că varianta folosirii de forțe speciale este cea mai bună variantă la care Statele Unite pot apela în cazul Venezuelei. Terenul a fost de altfel pregătit. Recunoașterea de către Administrația Trump a lui Guaido ca președinte al țării ar putea permite operațiuni ale forțelor speciale prin care acestea să furnizeze un anumit tip de ajutor clandestin, în conformitate cu Articolul 10 al U.S. Code, care definește rolul forțelor armate.

Este un lucru subliniat și de Bobby Chesney, profesor de securitate națională la Universitatea de Drept din Texas, care a afirmat că acest lucru include și „sprijinirea guvernelor străine prietenoase“, așa cum este acum opoziția de la Caracas. Profesorul american crede că aceste operațiuni ar putea include, printre altele, oferirea de informații opozanților lui Maduro, de fonduri, echipamente de comunicație etc., lucru care, cred mulți analiști, se petrece deja. Forțele speciale ar putea ataca diferite instalații militare guvernamentale venezuelene, ar acționa sub acoperire în regiuni strategice și ar fi extrem de dificil de contracarat de o armată care este și ea afectată de criza generală din țară.

Deocamdată însă nu există nicio informație confirmată că Statele Unite ar fi deplasat deja unități militare în zonă, în afară de cele care există deja în regiune și care participă la acțiuni umanitare. De exemplu, o navă spital americană se află în apele teritoriale columbiene, iar medicii aflați la bord oferă asistență venezuelenilor răniți și bolnavi.

Declarația liderului de la Casa Albă a fost făcută în același timp în care statele occidentale își intensifică presiunile pentru înlăturarea lui Maduro din fruntea țării. Statele Unite, Canada și mai multe țări din în America Latină au respins realegerea ca președinte a lui Maduro în urma alegerilor de anul trecut și l-au recunoscut ca lider interimar pe Juan Guaido, președintele Adunării Naționale.

Ce va face armata din Venezuela?

Sursa: Facebook

În acest moment, evoluția situației din Venezuela va depinde de ceea ce va face armata și de felul în care se vor poziționa puternicii și influenții lideri militari de la Caracas față de Nicolas Maduro și Juan Guaido. Deocamdată, armata continuă să îl susțină pe liderul socialist, iar ministrul venezuelean al Apărării a denunțat o „lovitură de stat“ din partea lui Guaido. Cât va dura însă acest sprijin este încă neclar (detalii aici). O schimbare a loialității armatei nu ar trebui exclusă, iar semne ale insubordonării au apărut deja. Mai mulți generali și ofițeri de rang inferior au anunțat că îl sprijină pe Guaido, iar șefii opoziției ar fi purtat deja discuții cu lideri militari.

Dacă și alți șefi ai armatei îl vor abandona în final pe Maduro, aceasta rămâne de văzut. De ani de zile, armata venezueleană beneficiază de o poziție avantajoasă. Continuând strategia mentorului său, socialistul Hugo Chavez, Maduro a oferit puteri sporite liderilor militari loiali. De când a preluat conducerea țării în 2013, Nicolas Maduro – care nu are experiență militară – și-a asigurat sprijinul șefilor armatei prin promovarea celor fideli în funcții de conducere, prin oferirea controlului asupra unor sectoare-cheie ale economiei și prin numirea unora dintre ei în funcții ministeriale. Potrivit celor de la organizația Control Ciudadano, Chavez a acordat armatei 25% din posturile din executiv. Sub Maduro, această cifră a crescut la un moment dat până la 44%, aflându-se acum la 26%.

Nouă dintre cei 32 de miniștri ai lui Maduro provin din rândul armatei, care controlează și alte instituții puternice, între care compania petrolieră de stat PDVSA și temutele servicii de informații. Lista include, de asemenea, o rețea de televiziune care acționează ca un instrument de propagandă oficială, o bancă, un producător auto și o companie minieră, de petrol și gaze. Relatări ale presei independente indică faptul că lideri militari sunt implicați în șantajarea companiilor ce activează în extragerea aurului, în organizarea contrabandei cu petrol, vânzarea de arme și în traficul cu droguri sau de persoane.

O situație descrisă și de Daniel Duquenal, un cunoscut blogger venezuelean, care a afirmat într-un interviu acordat G4Media.ro anul trecut că regimul lui Maduro este o dictatură narco-militară coruptă, care a provocat un dezastru umanitar în ţara sud-americană, unde statul la coadă şi căutarea de mâncare în gunoaie au devenit imagini obişnuite. Și alți analiști au declarat că regimul lui Maduro acționează mai degrabă că o grupare de crimă organizată decât ca o dictatură militară autentică.

Conducerea armatei este așadar loială lui Maduro și se teme că își va pierde poziția și avantajele sau chiar că va ajunge în închisoare dacă îl trădează. Beneficiind de susținerea șefilor armatei, liderul autoritar de la Caracas are astfel în mâna sa un as formidabil, care servește ambelor părți. Maduro se bazează pe armată și liderii acesteia se bazează pe el, ca să se îmbogățească și să evite posibile acuzații în cazul în care regimul va cădea în cele din urmă.

Surse: Defense One, ELINT News, G4Media.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Columbia este la granita Vestica a Venezuelei (nu estica).
    Un detaliu interesant este ca Venezuela si Columbia (plus Ecuador si Panama) au facut parte din acelasi stat, numit Gran Columbia, intre 1819-1831.

  2. În Venezuela adevărata problemă este ARMATA.
    Las Fuerzas Armadas Nacional Bolivarianas sunt un mare conglomerat de întreprinderi, în unele cazuri cu monopol.
    Nu le ajunge cu binecunoscutul furt din banul public așa că au căpușat TOATĂ economia.
    Au o bancă comercială, Banco de las Fuerzas Armadas Bolivarianas; propria firmă în agricultură Empresa Agropecuaria de las Fuerzas Armadas Bolivarianas; firmă de transport, Empresa Militar de Transportes; propria televiziune comercială La Television de las Fuerzas Armadas Nacional Bolivarianas; propriul fond de investiții, El Fondo de Inversion Negro Primero; conglomerat de construcții și afaceri imobiliare, La Empresa Constructora de las Fuerzas Armadas Bolivarianas; firme de îmbuteliere a apei, Aguas Tiuna; firme extractoare, rafinare și comercializare de petrol și gaz, Compania Anonima Militar de Industrias Mineras Petroleras y del Gas, singura autorizată să exploateze în Arco del Orinoco unde s-au găsit zăcăminte fabuloase de aur, coltan și petrol.

    Parlamentul legitim ales de către venezuelani a fost dizolvat de către Maduro în momentul în care au încercat să legifereze asupra drepturilor de exploatare în Arco del Orinoco.

    În fapt armata a dizolvat parlamentul legitim, NU papagalul de Maduro.
    O armată, de nu mai puțin de 4.000 de generali, care NICIODATĂ nu va trece de partea lui Guaido în întregul ei. De partea lui Guaido se poziționează doar ofițeri de grad inferior care nu au apucat să aibă intetese prea înrădăcinate în corupția generalizată.
    Să nu uităm, !!! traficul de droguri este monopolul exclusiv al armatei.

    Această armată depinde de Maduro și invers. Deasemenea armata are prea multe asasinate la activ ca sã poată să-l recunoască pe Guaido.
    Deasemenea este evident că o astfel de armată nu este o armată ci o clică de uniformați represori. Ca și putere combativă are puterea unei armate guralive. Nimic mai mult !
    Eu cred că armata nu va trece niciodată de partea lui Guaido.

    Salvarea Venezuelei este și va fi și în viitor SUA. Din acest drum al iadului venezuelanii nu vor ieși fără vărsare de sânge. Nu vreau să spun că până acum nu s-ar fi vărsat sânge în numele eliberări fe sub armată- Maduro. Sa murit și pâna acum dar eu vorbesc de un alt nivel, mult mai sângeros.

    De frica americanilor nu a fost încă executat Guaido împreună cu familia și vecinii pe o rază de 5 km.