G4Media.ro

VIDEO Magistrați din Constanța: „Se încearcă intimidarea celor care protestează“/ „Acum se…

VIDEO Magistrați din Constanța: „Se încearcă intimidarea celor care protestează“/ „Acum se naște magistratul european în România“

Judecătorii și procurorii constănțeni au protestat și luni. Procurorii DNA Constanța au venit în București, pentru a se alătura protestului magistraților de pe treptele Curții de Apel din Capitală. Totodată, judecătorii constănțeni au protestat pe treptele Judecătoriei Constanța, iar lor li s-au alăturat procurorii de pe lângă Judecătoria și Tribunalul Constanța, scrie Info Sud-Est.

Prim-procurorul Viorel Teliceanu (PJC), despre demersurile șefilor de instanțe: ”Este inacceptabil să mergi atât de departe/ Aș vrea să văd un președinte de instanță care e dat afară din magistratură pentru că cineva îi spune că nu are o bună reputație”

Viorel Teliceanu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, susține că este inacceptabil demersul șefilor de instanțe care se îndepărtează astfel de la valorile europene. Teliceanu susține că și Comisia de la Veneția acceptă ca magistrații să protesteze atunci când există derapaje ale puterii politice și că acum ne confruntăm cu un astfel de episod. Totodată, prim-procurorul crede că acum ”se naște magistratul european”:

”Spre deosebire de judecătorii care protestează și au luat decizii în cadru instituțional, democratic, prin vot, în urma deciziilor din adunările generale, șefii de instanțe se reprezintă doar pe ei și au valoare de reprezentativitate la fel ca oricare alt judecător. În Constanța sunt 3, iar cei care au protestat în fața Judecătoriei Constanța au fost 90. Cam asta e diferența. Eu înțeleg că pot să nu fie de acord cu modul de manifestare însă chiar Comisia de la Veneția acceptă că magistrații pot protesta pentru a atrage atenția asupra derapajelor puterii politice (fie că vorbim de guvern sau parlament). Să mergi totuși atât de departe ca magistrat, să faci orice să împiedice votul într-o adunare generală sau exprimarea unei păreri, lucru pe care l-au făcut președinții de instanțe, mi se pare inacceptabil și, oricum, o îndepărtare de la valorile europene. Tare aș vrea să văd ce părere are un astfel de președinte de instanță dacă ar fi dat afară din magistratură pentru că cineva îi spune că nu are o bună reputație. Să vezi atunci ce deranjați ar fi. Eu am mai spus: acum se naște magistratul european în România. Sper să nu aibă niciun efect întrucât magistrații care au protestat nu au încălcat cu nimic legea”, a declarat Viorel Teliceanu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța.

Gabriel Mustață, Judecătoria Constanța: ”Se urmărește intimidarea magistraților care protestează/ Demersurile șefilor de instanțe par încercări de discreditare a miilor de magistrați care au înțeles gravitatea situației”

Judecătorul Gabriel Mustață (Judecătoria Constanța) a făcut mai multe declarații cu privire la apelurile președinților și vicepreședinților de tribunale și curți de apel prin care aceștia cereau ca judecătorii să nu mai protesteze:

”Legat de apelurile publice ale unor președinți și vicepreședinți de tribunale și curți de apel, care dezavuează manifestările a sute sau mii de magistrați români, organizate în scopul apărării independenței sistemului judiciar și respectării principiului constituțional al separației și echilibrului puterilor în stat, acestea apar ca niște încercări de discreditare a colegilor lor care au înțeles gravitatea situației actuale. De ce încercări de discreditare? Pentru că, folosindu-se de funcțiile de conducere ocupate, semnatarii clamează evoluția îngrijorătoare și neadecvată cu statutul de magistrat din partea unor colegi judecători, care ar aduce grave prejudicii de imagine justiției în ansamblul său, acreditând în rândul opiniei publice ideea unei justiții care nu mai poate rămâne imparțială. De asemenea, se invocă respingerea oricărui dialog cu celelalte puteri, prin ducerea și exacerbarea protestelor în afara instanțelor, pe scările acestora, prin acreditarea ideii că majoritatea judecătorilor/ instanțelor iau parte la aceste forme de manifestare”, a declarat Gabriel Mustață.

Totodată, judecătorul constănțean consideră că se ignoră faptul că magistrații au cerut consultări reale pentru modificările legilor justiției, consultări care nu au existat.

Gabriel Mustață subliniază că cei 60 de judecători cu funcții de conducere în instanțele românești nu sunt mandatați de alți judecători și nu reprezintă un punct de vedere solid al magistraților.

Ciprian Coadă, judecător Curtea de Apel Constanța: ”Sunt înfierați magistrații care cu disperare încearcă să mai salveze ce se mai poate salva dintr-o țară care se îndepărtează de la valorile europene”

Judecătorul Ciprian Coadă, de la Curtea de Apel Constanța, a participat la protest alături de colegii săi și, ulterior, a făcut declarații cu privire la demersurile șefilor de instanțe care încearcă să descurajeze protestele magistraților. Ciprian Coadă consideră că șefii de instanțe nu au fost la fel de vehemenți și în momentele în care prestigiul Justiției era subminat și nici nu au descurajat actele de manipulare din spațiul public referitoare la schimbarea legilor și codurilor.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Bravo vouă! Aveți susținători între românii corecți, ce respecta legea! Nu vă lăsați intimidați de niște penali ordinari sau de indivizi pe cale de a deveni penali.

  2. E remarcabil ca mai exista si magistrati cinstiti.