G4Media.ro

VIDEO Mai bine izolat decât intubat, decât să ai tot felul de…

Sursa foto: Silvia MARCU / Agerpres

VIDEO Mai bine izolat decât intubat, decât să ai tot felul de aparate care pompează și scot aer din tine. Avertisment dur al unui specialist, transmis la Digi24

Cei care se plâng că izolarea şi distanţarea socială sunt greu de suportat ar trebui să ştie prin ce trece un pacient care ajunge la terapie intensivă. Dorel Săndesc, preşedintele Asociaţiei de Terapie Intensivă din România, a explicat la Digi24 cât de mare poate fi suferinţa celor care ajung dependenţi de aparate şi sonde.

Să va protejați sănătatea proprie, dar apoi, limitând transmiterea poate evităm vârful ăla foarte mare care să sufoce, să pună genunchiul pe sistemul sanitar.

A ajunge acolo este ceva care e foarte greu de imaginat ca şi suferință pentru un om.

Să ajungi să ai introduse în tine tot felul de tuburi, de ace. Peste tot. Un tub de plastic gros cât degetul mare de la mâna introdus pe gât până în trahee prin care să fii ventilat, catetere venoase introduse la baza gâtului, în gât chiar, să meargă până în inimă. Tot felul de aparate care pompează și scot aer din tine. Sonde care se vor introduce până în plămâni să îți aspire secrețiile. Sonde de plastic cu jet de aer negativ, cu aspirație. Sondă medicală, sondă nazo-gastrică care merge în stomac. Toate acestea fiind în tine. Să fii întors pe o parte și pe alta.

Foto: Agerpres / Silvia Marcu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Alooo, unde sunt idiotii care spun ca e doar o gripa? Unde sunt nemultumitii care se intreaba de ce trebuie sa stea in casa?
    Iesiti baieti, e vreme frumoasa pentru un gratar si o manea in aer liber, cu prietenii…
    Iesiti, toate furtunele, acele si tevile alea va asteapta…
    Inca un amanunt: ceea ce nu spune articolul e ca pacientii ventilati mecanic vreme indelungata (si cei cu COVID-19 trebuie ventilati mult timp) nu prea o sfarsesc bine, 80% mor cu toate tevile si furtunele in ei.
    Bagati la cap desteptilor: mai bine izolat decat intubat!

  2. La inceputul nebuniei, inainte de ordonante am avut o raceala care ulterior s-a dovedit a manifesta simptome descrise pentru coronavirus, tuse seaca initial si greutate in respitratie.
    Dupa o vreme au urmat expectoratii masive pulmonare si nazale aproape verzui. Eram singur in izolare si am putut expectora si scuipa in voie, uneori de zeci de ori intr-o ora. Cu fiecare zi dificultatea de respiratie , senzatia de presiune in zona pieptului/inimii si senzatia ca nu am aer s-au diminuat masiv dar expectoratiile au continuat mai mult de 2 saptamani insa mai rar si cu o sputa clabucoasa , saliva transparenta cu usoare coloratii galbui de data asta.
    Intuitiv pot sa-i dau dreptate acestui medic, cred ca m-as fi asfixiat cu toata tubulatura aia la cate secretii am avut. Iar imobilizarea aia fizica ( nu sunt medic sau ceva in domeniu) mi se pare ca impiedica corpul sa reactioneze liber si sa lupte cum trebuie inclusiv prin eliminarea clasica a secretiilor…
    Sanatate tuturor si sper sa avem intelepciune necesara sa respectam regulile in aceste momente de cumpana si incertitudini !

    • Cel mai probabil ai avut ceva bacterian, nu stiu insa daca nu a fost suprainfectie secundara. As zice ca nu dar nu pot sa spun cu certitudine evident. Ai avut febra?

  3. Da, mai bine izolat! Dar ce cauta plasmafereza experimentală pe care vor sa o aplice pacienților cu probleme mai grave? Cine dă acceptul sa se facă plasmafereză pacienților? Se cere acordul rudelor pentru asa ceva? Pentru ca procedura implică riscuri maxime. Colectarea plasmei se face de la pacienții vindecati (convalescenti). Cine da acceptul pentru asta, atâta timp cat este o utilizare experimentală, la nivel de studiu, a acestei terapii? Ce garanții au pacienții că plasma recoltată este hiperimună si ca provine de la pacienți 100% sănătoși? Ne iau pe toti drept cobai? Pacientii au nevoie de hrană ca să reziste. Ce hrană primesc in spitale si de ce se refuză hrana adusă de cei din familie. Rog jurnaliştii să facă lumină. De ce familia nu trebuie să stie nimic despre pacient si este ținută la distanță pentru ca apoi să afle doar când pacienții sunt pe lumea cealaltă? Totul este un mare secret! De ce?

    • Plasmafereza e printre ultimele incercari de salvare a vietii si e scumpa ca naiba. Daca as fi in aceasta situatie, as vrea sa fiu intrun spital care o poate face.
      Hrana trimisa de acasa e foarte buna de bagat pe vena.
      Consimtamantul tau, draga Adevar, s-ar pitea obtine altfel decat prezumat, daca te-ar deconecta vreo 5 minute si ti-ar scoate din gat sonda care te tine in viata. Cat despre informarea rudelor, in fiecare etapa, e bine de stiut ca in sectiile de ATI exista personal mai mult decat suficient, registratori, psihologi si preoti de toate confesiunile. Si foarte mult timp liber.
      Aceasta postare e un pamflet