VIDEO Maia Sandu cere Parlamentului „toleranță zero față de corupție” și punerea umărului la dezvoltarea economică
Președintele Maia Sadu a ținut, luni, un discurs în noul Legislativ de la Chișinău, acolo unde a spus că se așteaptă ca principala direcție a Parlamentului, în ceea ce privește toate instituțiile publice, să fie „toleranță zero față de corupție”.
„Integritatea este primul criteriu după care vor fi evaluați toți cei care lucrează în instituțiile publice. O spun cu toată responsabilitatea, de la această tribună și din prima zi de funcționare a noului Parlament: din acest moment, declar toleranță zero față de corupție, la orice nivel și în orice instituție. Verificarea integrității trebuie să înceapă de la conducătorii instituțiilor, pentru că mulți dintre ei au tolerat sau chiar au fost autorii numeroaselor scheme de corupție prin care au strâns mită de la cetățeni sau au furat din banii statului. Conducătorii corupți și compromiși trebuie înlocuiți cu oameni onești, instalați în funcții pe bază de competență și după reguli clare, care trebuie elaborate în perioada următoare”, a declarat Maia Sandu.
Ea a mai spus că este nevoie de un efort conjugat al tuturor forțelor pro-europene pentru a realizat așteptările cetățenilor.
„Legile adoptate de Parlament trebuie să fie bune pentru oameni cinstiți. Parlamentul, în primul rând, trebuie să respecte legile și să nu le mai permită hoților să fure cu legea în mână. Activitatea Parlamentului trebuie să fie transparentă și deschisă la dialogul cu societatea. Vrem să vedem un parlament în care se respectă procedurile, în care se renunță la practicile rușinoase ale conducerilor ultimelor două Parlamente când agenda se făcea pe ascuns, iar legile se adoptau cu încălcarea procedurilor. Legile trebuie propuse pentru consultare publică, oamenii încurajați să-și expună opinia, iar experții chemați să contribuie”, a mai spus șefa statului.
Condițiie de trai mai bune acasă
Un alt punct central din discursul Maiei Sandu a fost stoparea exodului din Republica Moldova și crearea condițiilor pentru tineri ca aceștia să rămână acasă. Ea a mai remarcat că acest lucru împovărează și mai mult economia țării, în condițiile în care pensionarii sunt cei care mai rămân în Republica Moldova.
„Avem în față provocări majore – Moldova a fost lovită recent de pandemie și criză economică, se confruntă de decenii cu sărăcie, corupție și migrație. O mare parte a oamenilor, și în special, tinerii nu mai au încredere în posibilitatea unui viitor bun acasă. Pleacă fără gândul de a se întoarce”, a spus Maia Sandu.
Ea a mai atunțat că în zilele următoare va fi votat și Guvernul și că va începe procesul de întărire a statului de drept. Maia Sandu a făcut referire și la îmbunătățirea climatului de afaceri, atât pentru patronat, cât și pentru angajații acestora.
„Stimați oameni de afaceri, noi vă propunem un parteneriat corect: tratați statul și cetățeanul cu respect și veți avea parte de același tratament”, a declarat ea.
Dezvoltarea infrastructurii, prioritate imediată
Un alt aspect important evocat de Maia Sandu a fost infrastructura și necesitatea îmbunătăților urgențe în acest sector.
„Pentru Moldova, proiectele de infrastructură sunt esențiale pentru creșterea competitivității. În primul rând, mă refer la proiectele în energetică, pentru asigurarea independenței și securității energetice a țării. Sunt prioritare proiectele de interconectare pentru curentul electric, de recuperare de către stat a rețelei de transport a gazelor, alături de monitorizarea strictă a implementării acestor proiecte. În al doilea rând, avem nevoie de mobilizarea resurselor pentru alte proiecte de infrastructură, în special în zona de transport”, a precizat lidera de la Chișinău.
Maia Sandu a conchis că este nevoie de tranformarea profundă a Republicii Moldova care se poate face numai prin participarea tuturor, inclusiv a cetățenilor. De asemenea, ea a cerut tuturor să se implice în aceste procese pe viitor și să uite de divizările sociale pe criterii etnice sau de limbă vorbită.
„Vine o perioadă de transformare, învățare și construcție. Reclădim Moldova știind că aceasta este țara noastră, ea ne aparține nouă și că vom trăi în ea cum ne așternem. Vom culege ceea ce semănăm”, a concluzionat ea.
Foto: Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a ținut un discurs în fața Parlamentului de la Chișinău în prima sesiune din această legislatură. Sursa/Captură video Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii