G4Media.ro

VIDEO Marcel Ciolacu: Trebuie să ne concentrăm pe marile dosare de trafic…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

VIDEO Marcel Ciolacu: Trebuie să ne concentrăm pe marile dosare de trafic de droguri, pe marile rețele și pe marile clanuri / Nu pot să fiu de acord că am pierdut bătălia cu drogurile / România nu mai e doar o țară de tranzit de droguri

Premierul Marcel Ciolacu a participă vineri la o întâlnire semestrială a ministrei justiției, Alina Gorghiu, cu conducerea instituțiilor din sistemul judiciar. Premierul a salutat ridicarea MCV, dar a avut un discurs extrem de dur despre traficul de droguri și evaziunea fiscală. El a cerut ca instituțiile de forță și din justiție să se concentreze pe marile rețele de trafic de droguri, nu asupra consumatorilor, și a respins declarația ministrului de Interne Cătălin Predoiu, care spusese că ”lupta cu drogurile la categoria adulți e pierdută”.

Discurs Marcel Ciolacu:

  • Vreau să încep prin a o felicita pe doamna ministră, Alina Gorghiu, pentru acest eveniment care reunește reprezentanți de seamă ai tuturor puterilor democratice din țara noastră: puterea legislativă, executivă și judecătorească. Este o bună ocazie să discutăm cu toți actorii implicați despre prioritățile sistemului de justiție, pentru că doar prin dialog și cooperare între toate instituțiile vom reuși să avansăm pe calea reformelor, a consolidării statului de drept și luptei împotriva corupției.
  • Și mă folosesc de acest prilej pentru a le mulțumi încă o dată tuturor celor implicați în reușita reprezentată de ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare. După decizia politică luată la nivel european anul trecut, s-au finalizat toți pașii procedurali privind eliminarea MCV, astfel încât țara noastră este acum oficial în rândul celorlalte state europene.
  • Este o decizie care confirmă că statul de drept în România este consolidat și puternic, iar acesta este un argument în plus care susține aderarea noastră la spațiul Schengen. Știm foarte bine că multe dintre obiecțiile din trecut erau legate tocmai de independența justiției, iar ridicarea MCV este o garanție că România a înregistrat progrese semnificative în această direcție. Este foarte important să NU ne relaxăm cu această reușită. Este datoria noastră, a tuturor, să ne asigurăm că reformele continuă și că progresul realizat până acum este ireversibil.
  • Este responsabilitatea noastră să ne implicăm în continuare pentru a consolida statul de drept, a combate corupția și a promova transparența în cadrul instituțiilor. Ca prim-ministru, îmi reafirm angajamentul în sprijinirea tuturor reformelor necesare care să respecte valorile europene și principiile statului de drept. România este un partener de încredere în Uniunea Europeană și vom lucra în strânsă cooperare cu toate instituțiile europene pentru a ne atinge aceste obiective.
  • Ridicarea MCV este un mare pas înainte, însă cred că este timpul să ne stabilim foarte clar noile priorități strategice. Și cred că astăzi societatea așteaptă de la noi un răspuns foarte clar, foarte ferm și foarte direct cu privire la două probleme uriașe: drogurile și evaziunea fiscală. Sunt două probleme unde răspunsul statului până acum a fost de cele mai multe ori prea moale și ezitant.
  • Este timpul să declarăm toleranță zero pe tot ceea ce înseamnă trafic de droguri. Toate instituțiile de forță și cele care aplică legea în România trebuie să pună combaterea acestui flagel în prim-planul activității.
  • Nu sunt de acord cu ideea că statul a pierdut bătălia cu drogurile. Această luptă va fi pierdută doar când o vom abandona noi. Și nu avem acest drept. Nu putem să închidem ochii și să vedem cum și mai multe vieți sunt distruse și mai multe familii suferă, în timp ce clanurile mafiote prosperă.
  • La fel cum cred că trebuie să acționăm mult mai dur în ceea ce privește proliferarea acestui fenomen în rândul adolescenților și tinerilor. Și vă spun ceva: strategii am tot avut de-a lungul timpului. Sunt pline sertarele instituțiilor de strategii și analize legate de droguri. Însă realitatea crudă ne demonstrează că pe stradă sunt tot mai multe droguri la care copiii noștri au acces imediat. Drogurile au depășit chiar porțile școlilor, iar dacă nu realizăm asta acum vom avea generații întregi pierdute.
  • Am tot văzut păreri și acțiuni îndreptate împotriva acestor copii care ajung din diverse motive să consume droguri. Vă spun doar atât: fără destructurarea rețelelor de trafic, nu vom avea un consum mai mic în rândul tinerilor.
  • Am ajuns să blocăm instanțele cu tot felul de dosare pentru consum, care în final se clasează, dar marii rechini scapă aproape întotdeauna nepedepsiți. Nu cred că suntem în direcția corectă. Trebuie să depășim clișeul de acum câțiva ani că România era o țară de tranzit. Nu mai este.
  • Și tocmai de aceea cred că trebuie să ne concentrăm pe marile dosare de trafic, pe marile rețele și pe marile clanuri. Avem nevoie de acțiune imediată și de coordonare între instituții. Traficul de droguri este rădăcina răului! De aici începe totul și aici trebuie să acționăm cu foarte mult curaj. Să acționăm, nu să reacționăm! Cred că aceasta este așteptarea legitimă a întregii societăți.
  • A doua mare problemă unde trebuie să dăm un răspuns puternic și imediat este combaterea evaziunii fiscale. 10 la sută din PIB – peste 150 de miliarde de lei – adică mai mult decât tot bugetul de pensii al României, sunt drenate anual prin tot felul de metode și în loc să ajungă în bugetul statului ajung în buzunarele unor infractori.
  • În viitorul pachet de măsuri, pe care Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament, una dintre direcțiile principale de acțiune va viza combaterea evaziunii fiscale. Sunt măsuri de prevenire și combatere a activităților economice ilicite, dar și pentru consolidarea disciplinei financiare, contabile și fiscale. De asemenea, vom reglementa unele măsuri privind factura electronică, vom crește cuantumul unor sancțiuni contravenționale și vom introduce noi fapte care ar urma să fie sancționate prin amenzi sau penal.
  • Este cel mai ambițios plan de combatere a evaziunii fiscale din ultimii ani și am rugămintea ca toate instituțiile statului să pună umărul pentru ca acest lucru să fie un succes.
  • Sunt convins că toți cei care au atribuții pe această zonă vor trata lucrurile cu seriozitate, astfel încât să reușim împreună să reducem semnificativ evaziunea fiscală și să avem mai mulți bani la buget pentru străzi, școli și spitale.
  • În încheiere, vreau să vă mulțumesc încă o dată pentru implicare și să vă asigur de întreg suportul meu și al Guvernului României în ceea ce privește eforturile pentru consolidarea statului de drept și asigurarea independenței justiției în România

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Felicitari Romania!
    Ati reusit sa ascundeti gun0iul sub pres, ca nu se mai vede nici de la Comisia Europeana!

  2. Să vezi în campania electorală cum o să spună că a fost o mare izbândă a psdnl.

  3. Aoleu cât rahat mănânci, Ciolacule… Minți de stingi, și tu și toată clica ta. Marș de-aici și stingeți lumina.

  4. Voi credeați ca dacă dați legi și tăiați din atribuțiile justiției, pensionați procurori și judecători la 40 de ani o sa scape doar șleahta voastră de primari corupți și prietenii și amantele voastre. Ei, iată ca și traficanții de droguri profita și se pare ca ați deschis o cutie a Pandorei, bai Ciolacu, Ciucă, Rares Bogdan, Iohannis, etc

  5. Ce convenabil, o sa trecem la vorbe pe subiecte care nu interesează 90% din români, că nu se pricep la el.

    Pensiile speciale subiectul care interesează mai mult de 90% din români nici măcar la nivelul vorbelor nu ne mai ocupăm de el.

    Pensiile speciale ar ajuta și lupta împotriva drogurilor, 80% din drogați sunt copii sau nepoți de pensionari speciali actuali sau viitori pe actualele legi.
    Deci, PENSIILE SPECIALE.

  6. Pai, marile clanuri sunt marii donatori la partid, cum sa te lupți cu ei, cum sa renunți la ei?!

    Despre ce vorbim?!

  7. Acum ești și procuror domn Ciolacu, ne spune care este strategia ce ar trebui sa anchetam… Oricum prinde bine la destula prostime, el știe de ce spune și ce (nu) face

  8. Așteptăm cu mare interes faptele și rezultatele. În ”marile dosare” ale traficului de droguri ( deci ele există ! ). Îîn reducerea evaziunii fiscale – mai ales la vacile sfinte de la stat – și altele. Aveți mână liberă. Dar le contabilizăm.

  9. Acu să vezi, că se concentrează Ciolacu!