G4Media.ro

VIDEO Mii de australieni stau la coadă pentru a admira înflorirea rară…

Captură YouTube

VIDEO Mii de australieni stau la coadă pentru a admira înflorirea rară a unei „flori cadavru”

În orașul australian Geelong, situat lângă Melbourne, mii de oameni stau la coadă pentru a avea șansa rară de a vedea – și mirosi – cea mai mare floare din lume, Amorphophallus titanum, care înflorește aici de luni, 11 noiembrie, potrivit BFM TV.

Momentul este deosebit de prețios deoarece procesul de înflorire, care este destul de imprevizibil, durează maximum 72 de ore și are loc o dată la mai mulți ani, uneori doar o dată la zece ani, potrivit CNN.

 

Acesta poate trăi între 30 și 40 de ani, ceea ce înseamnă că înflorește doar de câteva ori în timpul vieții sale.

Joi, orașul Geelong a anunțat pe site-ul său că Amorphophallus titanum a crescut cu cinci centimetri în ultimele 24 de ore și are acum 1,44 metri înălțime. Alte exemplare ale speciei pot crește până la trei metri și cântăresc peste 100 de kilograme. Are forma unei tulpini lungi, cărnoase, formată din mai multe flori și înconjurată de petale.

Pe lângă mărimea sa, această plantă este renumită pentru duhoarea pe care o emană atunci când înflorește. Cu o perioadă de înflorire foarte scurtă, floarea trebuie să se reproducă cât mai repede posibil. Pentru a face acest lucru, ea emană un miros de carne în putrefacție pentru a atrage insecte polenizatoare precum muștele și gândacii, ceea ce i-a adus porecla de „floarea cadavru”.

Conform site-ului web al orașului, vizitatorii au comparat mirosul cu cel al unui „șoarece mort” sau al unui „iaz împuțit”.

Din prima zi de înflorire, luni, peste 5.000 de oameni au venit să urmărească spectacolul. Pentru cei care nu pot veni personal, grădina botanică oferă o transmisiune video live online.

O specie pe cale de dispariție

Din 2021, când floarea a fost donată Grădinii Botanice Geelong, horticultorii au urmărit cu nerăbdare următorul semn de înflorire. „Putem aprecia rolul vital pe care grădinile botanice îl joacă în promovarea speciilor de plante rare și unice”, a declarat președintele Consiliului Metropolitan Borough din oraș.

Amorphophallus titanum este clasificată „pe cale de dispariție” pe lista roșie a speciilor amenințate a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Această specie este originară din pădurile tropicale ale insulei Sumatra din Indonezia. Habitatul său natural a fost devastat de degradarea terenurilor și defrișări, în special pentru plantațiile de ulei de palmier. IUCN estimează că în sălbăticie mai există doar câteva sute de astfel de plante.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.