VIDEO Mii de persoane au fost evacuate în urma erupției vulcanului La Soufriere de pe insula Saint Vincent din Caraibe
Vulcanul La Soufriere de pe insula Saint Vincent din Caraibe se află sub supraveghere atentă, sâmbătă, a doua zi după o erupţie violentă, prima din ultimele patru decenii, care a impus evacuarea urgentă, în condiţii de panică şi sub o ploaie de cenuşă, a mii de locuitori din acest teritoriu din Antilele Mici, informează Agerpres, conform AFP.
O primă erupţie explozivă a vulcanului La Soufriere s-a produs vineri dimineaţă, aruncând în atmosferă coloane de fum până la 8 kilometri înălţime. Aceasta a fost urmată de o a doua erupţie, de mai mică intensitate, după cum au raportat serviciile pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă care au declanşat alerta pe această insulă cu circa 100.000 de locuitori.
Organismul pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă se teme, de asemenea, că ploaia va întări cenuşa care cade pe insulă, reprezentând un pericol pentru viaţa oamenilor, în timp ce procedurile de evacuare au fost întrerupte pentru o perioadă din cauza lipsei de vizibilitate.
Căderile de cenuşă au fost observate până în sudul insulei, iar Aeroportul Internaţional Argyle a fost închis după declanşarea fazei eruptive.
„Odată ce a avut loc o erupţie explozivă, este posibil să apară mai multe”, a declarat în cursul dimineţii Centrul de cercetare seismică de la Universitatea din Indiile de Vest din Trinidad şi Tobago, un alt arhipelag din Antile, avertizând că „erupţia explozivă va dura probabil câteva zile sau chiar săptămâni”.
Vulcanul La Soufriere – nu trebuie confundat cu La Grande Soufriere din Guadelupa – nu a mai erupt din 1979. Cea mai importantă şi totodată cea mai devastatoare erupţie a avut loc în 1902 şi a provocat peste o mie de victime.
Ameninţarea unei erupţii vulcanice iminente a vulcanului La Soufriere a determinat, cu o zi înainte, emiterea unui ordin de evacuare de urgenţă pentru mii de rezidenţi. Aproximativ 16.000 dintre aceştia trăiesc în cele mai expuse zone „roşii”.
Vineri la amiază, „majoritatea oamenilor care locuiau în zonele roşii din Saint Vincent şi Grenadine au fost evacuaţi”, potrivit Agenţiei pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă din Caraibe (CDEMA).
Peste 2.300 de persoane s-au refugiat în 62 de adăposturi de urgenţă şi sunt în prezent testate şi vaccinate împotriva COVID-19 de Ministerul Sănătăţii, a precizat CDEMA.
Alertă roşie
Insula se află sub alertă roşie, a anunţat joi seara premierul din Saint Vincent şi Grenadine, Ralph Gonsalves, în urma unei intensificări a activităţii vulcanice la nivelul craterului celui mai înalt vârf al insulei, situat în nord.
„Noaptea trecută a fost o panică nebună, dar astăzi pare mai linişte. Pot să simt şi să aud zgomotul aici, în zona verde. Se poate vedea o coloană imensă de fum”, a declarat pentru AFP un locuitor al insulei, Zen Punnett.
Persoanele evacuate ar putea fi conduse la adăposturi pe alte insule din arhipelag sau în alte teritorii şi ţări din Caraibe care au oferit asistenţă, cum ar fi Barbados sau Santa Lucia, potrivit media locale.
Antigua şi Barbuda este „pregătită să primească evacuaţii”, a spus la rândul său pentru AFP Philmore Mullin, directorul agenţiei pentru gestionarea dezastrelor din ţara vecină Saint Vincent şi Grenadine.
„Aşteptăm ca autorităţile din Saint Vincent să ne comunice când vor ajunge, dar ştim sigur că nu vor fi mai puţini de 250”, a spus el.
„Între 12.000 şi 15.000 de persoane au evacuat deja zona roşie”, a precizat Mullin.
Cel puţin patru nave de croazieră Royal Caribbean şi Carnival au fost deviate în zonă pentru a ridica strămutaţi.
În Martinica, o insulă situată lângă Saint Vincent din Antile, „seismicitatea de origine vulcanică a crescut în ultima săptămână” în zona Muntelui Pelée, a anunţat la 26 martie Observatorul vulcanologic şi seismologic din Martinica.
Pe această insulă din Antilele Franceze, erupţia Muntelui Pelée din 1902 – la două săptămâni după cea a La Soufriere de pe insula Saint Vincent – a ucis aproximativ 30.000 de oameni şi a măturat oraşul St-Pierre, micul Paris al Antilelor.
Fostă colonie britanică, Arhipelagul Saint Vincent şi Grenadine este alcătuit din o insulă principală, Saint Vincent, flancată la sud de cele 31 de insuliţe din Grenadine.
Sursa Foto: Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank