G4Media.ro

VIDEO Mircea Miclea, despre obezitatea informațională: Cum ne împinge un vechi mecanism…

Foto: captură - Facebook.com Video

VIDEO Mircea Miclea, despre obezitatea informațională: Cum ne împinge un vechi mecanism al creierului să stăm cu orele pe internet ”de-a moaca” și care este cheia de a rezolva problema

Creierul uman reacționează atunci când găsește o informație pe net – “recompensează” de fiecare dată mecanismul funcțional și vechi al curiozității prin dopamine, spune psihologul și profesorul universitar Mircea Miclea. Într-un interviu pentru Romanian Business Leaders, cercetătorul explică mecanismul prin care ajungem să “pierdem ore întregi de-a moaca stând pe internet”, pentru a sfârși într-un “fel de obezitate informațională”, stare în care ne este foarte greu să cernem informația relevantă.

Într-o conferință care a avut loc la Cluj-Napoca, Miclea le-a vorbit antreprenorilor despre cum pot face diferența între informația relevantă și “zgomotul” informațional, dar și despre cheia de a rezolva o astfel de problemă.

 

FOTO: Captura RBL

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Exceptional articol! Si fff util pt noi toti! Multumim ca ni l-ati adus la cunostinta!

    • Pamflet
      ,,Pomul se cunoaste dupa roade iar omul dupa fapte”
      Vorbeste frumos domnul miclea, dar daca ne uitam la ceea ce a facut el pe unde a fost si ce idei are, vedem ca e un idiot

    • Ce poate să zică un trol imbecil care viețuiește sub o piatră? Ce ”idei” și ce ” a făcut” mai exact nu ne spune mizeria asta de postac penal.

  2. A da play la video face parte din acelasi mecanism. Trebuia sa transpuneti in text „Solutia”.

  3. Dăncila e de vina… nu te mai saturi sa o studiezi.
    Mie-mi place aia: keep calm and vote new ones
    Mai lasati conspiratiile

  4. Sa intelem textul nu ca un adevar absolut ,ci doar ca o simpla, parere atasata unei imagini umane ,fara a duce spusele in concretetea adevarului . Sunt doar concluzii ,poate nici macar asumate ,a unei experiente de viata, ce poate in cazul autorului si-au dovedit partea de adevar , dar care pentru foarte multi dintre noi altii nu au nici cea mai mica valoare .. Mintea fiecaruia dintre noi este un univers diferit , cu intelegeri diferit asumate sau nu si care este total dependenta nu de informatia in sine ci de interpretarea proprie a informatiei seci de orice natura . Adevarul nu este nicicind doar in posesia unui seaman al nostru . Adevarul face parte din intelegerea proprie a fiecaruia dintre noi .

  5. Numai Dumnezeu stie daca exista si ceva absolut pe lumea asta, sau totul este relativ, asa cum se pare ca sustineti. Insasi expresia dvs, care sustineti relativitatea-„adevarul nu e nicicand in posesia unui seaman al nostru” poate fi privita ca absolutizare…
    Cred ca mai important ar fi sa privim lucrurile nu din perspectiva adevarului, pe care cel mai probabil niciunul din noi nu il posedam, ci din aceea a efectului constructiv/indiferent/distructiv al mesajului.
    Are mesajul din articol un efect de imbuatatire a vietii oamenilor, daca ar fi adoptat? Mie asa mi se pare.

    • Dumnezeu nu are ce cauta in aceasta discutie,iar ceea ce pentru unii reprezinta adevar , pentru altii reprezinta minciuna sau nu reprezinta nimic , cit despre efectul constructiv (habar nu am ce inseamna asta ) este la latitudinea fiecaruia dintre noi sa il accepta sau nu . Asa ca chestie : care este efectul constructiv al textului ? Daca a contesta persoanele ce sunt implicate in alegerile de azi si a fi comparate cu un trecut fie el si recent este benefic ,atunci putem sa ne raportam in timp oriunde si oricum si niciodata nu o sa putem epuiza solutiile . Lumea .omul , chiar si tu ALTCINEVA chiar daca nu crezi te schimbi de la o zi la alta si iti modifici intelegerea functie de ceea ce stii nu functie de ceea ce cred unii sau altii despre o situatie , sau macar asa ar trebui sa fie .

  6. Ei bine, unii ar spune ca Dumnezeu e peste tot, deci ar avea ce cauta, chiar si in aceasta discutie, dar nu asta e chestiunea acum.
    Ati spus un adevar, eu chiar sunt capabila sa imi schimb ideile, daca observ ca judecatile mele anterioare au fost gresite, dar stiti de ce?
    Din pricina unui fapt despre care se vorbeste chiar in acel articol-accept diversitatea, accept ca nu numai punctul meu de vedere poate fi valid, ca este foarte posibil ca parerea mea sa nu ia in calcul toate variabilele posibile ale ecuatiei, ceva sa imi scape, si atunci, daca descopar ca anterior scapasem ceva din vedere, multumita opiniei cuiva cu care am discutat, renunt la orgolii si prefer sa imi innoiesc opiniile, chiar cu riscul de a fi subapreciat de altii…
    Dar ma rog, nu voi continua dezbaterea asta, pt ca ceva imi spune ca dvs tineti mult mai mult la parerile proprii, pe care le doriti preluate si de ceilalti, si nu ar avea niciun sens sa o lungim.
    V-am raspuns doar ca sa va fac o mica bucurie si sa va confirm presupunerea….

    • Voi spune doar atit :sunteti o norocoasa daca puteti face asta si nu pot decit sa accept ceea ce spuneti ,mai ales ca mereu caut drumuri noi de urmat ,drumuri ce imi pot mari intelegerea si cunoasterea . APRECIERI

  7. Facultatea de Psihologie de la Universitatea Babeş-Bolyai la care profeseaza Miclea, este ,,unica” in toata lumea. Studentii si profesorii vin cu animalele in amfiteatru pentru a audia impreuna cursurile universitare clujene. Nici macar Seneca nu s-a gandit la o asemenea ineptie, dar sa mai si aplice absurditatea.
    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/educatie/premiera-cursurile-la-care-studentii-pot-veni-cu-cainele-sau-pisica-718009
    Acum intelegeti si voi de ce Romania nu are universitati in top 100 cu asemenea profesori geniali. Revenind la articol Miclea vorbeste “ de obezitate informațională”. Sa nu fi auzit el de nomofobie. Ma intreb ce pacienti, daca are, mai pot sa aiba incredere in consultatiile psihologice ale doctorului Miclea.

  8. Cum adica „nici macar Seneca nu s-a gandit la o asemenea ineptie, dar sa mai si aplice absurditatea”?
    Cei care nu au auzit de Seneca ce ar trebui sa inteleaga, ca Seneca era unul „specializat” in ineptii si absurditati??