VIDEO Mituri și realități despre tehnologia 5G/ Ce este și cum funcționează ultima generație de rețele mobile
Odată cu lansarea noilor tehnologii 5G în România, mesajele alarmiste au început să circule pe rețelele de socializare, pe WhatsApp și în grupurile de Facebook ale conspiraționiștilor. Argumentele lor, într-o notă alarmistă, nu sunt susținute de studiile științifice, spun specialiștii.
Alexander Lerch, profesor Jacobs University Bremen, a declarat că „există mai multe studii realizate pe acest subiect, dar niciunul dintre ele nu a oferit dovezi că există riscuri asupra sănătății”, citează euronews.
Pe de altă parte, Dariusz Leszczynski, expert în biologie moleculară și profesor la Universitatea din Helsinki, s-a arătat mai rezervat și a declarat că „undele de mare frecvență penetrează numai câțiva milimetri corpul uman, iar acest lucru este folosit ca o asigurare de industria 5G – dar pielea noastră este cel mai mare organ al corpului și este legat de numeroase lucruri, printre care răspunsul sistemului imunitar”. „Dar nu știm ce va însemna asta în practică pentru sistemul nostru imunitar”, a adăugat el.
Când a fost întrebat care este cea mai bună cale pentru a ne proteja de undele 5G, Leszczynski a răspuns că la fel cum ne protejăm de 3G sau de 4G: „Folosește-ți telefonul cât de mult dorești, dar când nu este necesar, nu îl folosi”, a spus el.
Ce sunt rețelele 5G și cum funcționează?
5G sunt o generație nouă de rețele de bandă lungă, de mare frecvență, care vor înlocui sau, cel puțin, a îmbunătăți conexiunea 4G. Antenele 5G cuprind mai multe elemente, care conlucrează pentru a transmite energia eficient pe direcțiile utile.
Avantajul principal al rețelelor 5G este viteza mai mare de transmitere a datelor și eficiența energetică. Dezavantajul principal: pot apărea dificultăți suplimentare la asigurarea acoperirii, din cauza direcționalității mai bune. Din cauza că are o frecvență mai mare, nu pătrunde la fel de adânc precum rețelele 3G și 4G, iar undelor le este mai greu să treacă de diferite obstacole.
Semnalul 5G nu trece prin pereți la fel de bine ca 3G și 4G, însă utilizatorii obișnuiți nu vor sesiza diferența, dar se vor bucura de principalul avantaj: fișierele se vor descărca și încărca mult mai repede.
Specialiștii spun, de asemenea, că argumentele împotriva 5G sunt aceleași care ar putea fi aduse și contra 3G, 4G, GPS, RADAR etc., deoarece folosesc același principiu de funcționare.
Din punctul de vedere al studiilor medicale existente, sunt unele suspiciuni că rețelele 5G ar putea avea unele efecte genotoxice. Cercetările nu sunt concludente până în momentul de față, afirmă specialiștii. Dacă cineva care s-ar apropia periculos de mult de o antenă, ar avea o stare de disconfort, din cauza efectelor termice. Practic, ar simți că i se înfierbântă pielea.
Rețelele 5G nu sunt însă foarte diferite de 3G sau 4G. Diferă numai prin aceea că folosesc o frecvență mai mare, iar antena este compusă din mai mulți elemenți controlați de un calculator, astfel încât undele emise de aceștia să se combine pentru ca semnalul să nu fie transmis în toate părțile, ci preponderent acolo unde este nevoie. Toată infrastructura necesară este identică cu cea deja existentă.
La acest articol a contribuit și Cosmin Glovnea, specialist în fizică tehnologică.
Citește și:
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii