G4Media.ro

VIDEO O echipă de elevi din Galați a câștigat un premiu internațional…

Sursa foto - G4 Media

VIDEO O echipă de elevi din Galați a câștigat un premiu internațional pentru modernizarea „verde” a Falezei/ Ideile premiate: un robot care să cureţe selectiv Faleza, dale care generează electricitate, bărci cu hidrogeneratoare

Patru elevi de la Colegiul Naţional „Costache Negri”, coordonaţi de profesorul de fizică Dan Voiculescu, care au câştigat faza naţională a Concursului şcolar „EU – CONEXUS. Think Smart, Create Green” 2023, la categoria de vârstă 14-16 ani, au fost răsplătiţi cu Premiul al III-lea la etapa internaţională, care s-a desfăşurat online.

La nivel naţional, concursul a fost organizat de Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, iar etapa international a fost organizată de Alianţa „EU – CONEXUS”, consorţiu din care fac parte mai multe universităţi din Europa. Competiţia s-a desfăşurat pe două categorii de vârstă, 12-14 şi 14-16 ani, lansându-le elevilor provocarea de a-şi transforma şcoala într-o clădire verde şi sustenabilă sau de a transforma o zonă a oraşului într-una inteligentă.

Echipa Bio Coast este formată din elevi de clasa a X-a și a IX-a ai Colegiului Național „C. Negri” din Galați. Cei patru, Ştefan Poteraşu, Alin Pepelea, Sergiu Nistor şi Medeea Constantin, au răspuns rapid la provocarea lansată de acest concurs organizat de UTCB, pentru că acesta se pliază foarte bine pe modul lor de-a gândi viitorul (Think Smart, create green!- acesta este moto-ul ales de organizatori). Pentru cei patru, ca de altfel pentru toată generația lor, viitorul fără tehnologie implicată în toate domeniile, nu este posibil, a spus, pentru G4 Media, profesorul Dan Voiculescu.

Tinerii gălăţeni au propus un proiect de modernizare a Falezei Dunării cu lucruri care să constituie şi o atracţie pentru turişti, dar şi să producă şi să folosească energie verde, să protejeze mediul în mod inteligent şi să dea locului un aspect parcă de film SF. Ideile lor pot fi puse în practică de municipalitate nu cu foarte mulţi bani, dar cu deschidere spre acestea. Dan Voiculescu, recunoscut pentru proiectele sale în care implică elevii, la nivel naţional, fiind profesor Merito, va solicita o audienţă la primarul Galațiului, Ionuţ Pucheanu, pentru a-i expune pe larg ideile tinerilor.

Un robot, construit de elevi, care să cureţe selectiv Faleza, dale care generează electricitate, în loc de asfalt, bărci cu hidrogeneratoare, sălcii care curăţă apa, pavilioane care eliberează oxigen, copaci luminiscenţi,  bucătărie sustenabilă sunt numai câteva dintre ideile cu care cei patru elevi de la Colegiul Naţional „Costache Negri” i-au uimit pe profesorii care au făcut parte din juriu şi care le-au transmis că „merită multe aplauze” pentru modul în care au prezentat şi au argumentat ideile.

„În consecință, s-au apucat de cercetări și au venit cu aceste propuneri care pot contribui la transformarea Falezei Dunării din Galați (loc important de promenadă pentru gălățeni) într-un punct de atracție pentru gălățeni și pentru turiști. Colaborarea cu echipa a fost una foarte facilă, copiii dând dovadă de abilități deosebite în cercetare-proiectare, având idei foarte utile și, mai important, idei fezabile care pot fi puse în practică! Robotul conceput de ei este funcțional, este complet automatizat, putând ușura considerabil munca oamenilor. Aș spune că viitorul României arată foarte bine cu asemenea tineri creativi, ingenioși, pasionați, care, practic, s-au „născut” cu tehnologia la îndemână! Depinde numai de noi să îi ținem aici, să „îi folosim” la adevărata lor valoare, care, credeți-mă, este mare și foarte importantă”, a mai precizat profesorul coordonator.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Bravo copii frumoși…
    👏🏻👏🏻

  2. Grupul elevi să pună mâna s afara manual curățenie, nu robotul. Altfel devin penibili. Omul sa facă curat și nu robotul. Oare știu eu să țină în mână o matură sau să folosesc o autospecială de curățat și spălat ?