VIDEO Moment stânjenitor cu Rafila și Cîmpeanu: Întrebați cât de în siguranță sunt copiii care merg la școală în valul 5 al pandemiei, miniștrii Sănătății și Educației au tăcut: ”Da”
Un episod stânjenitor a avut loc vineri, în cadrul conferinței comune ținute de Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, și Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, pe tema schimbării regulilor de organizare a cursurilor școlare în format fizic.
Cei doi reprezentanți ai guvernului au fost întrebați de o jurnalistă cât de în siguranță sunt elevii care merg la școală în acest val cinci al pandemiei COVID-19, în contextul în care numărul de infectări crește de la o zi la alta.
Rafila și Cîmpeanu au tăcut preț de câteva secunde, ministrul Sănătății l-a privit pe cel al Educației, așteptând ca acesta să răspundă (întrebarea era adresată ambilor miniștri, n.red.), a zâmbit, iar ministrul Cîmpeanu a replicat jurnalistei: ”Da”, fără însă a-i răspunde la întrebare.
Momentul, la minutul 30:16
Context
Miniștrii Sorin Cîmpeanu (Educație) și Alexandru Rafila (Sănătate) au anunțat, vineri, într-o conferință de presă comună, noile reguli în care copiii vor merge la școală în contextul pandemiei COVID-19.
- ”Schimbările care urmează să fie publicate în câteva ore, în rezumat: Ne-am decuplat atât de rata de incidență a infectărilor, cât și de rata de vaccinare a personalului din învățământ. În prezent, dată fiind specificitatea Omicron s-a propus, s-a explicat schimbarea modului de abordare către gradul de infectare a mediului spitalicesc, pragul este de 75%, care nu este atins în niciunul din județe. Luni, toate școlile și grădinițile din România, din această perspectivă, vor funcționa. A doua schimbare este suspendarea activităților fizice când sunt 3 cazuri în aceeași clasă timp de 7 zile consecutiv”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Alexandru Rafila a declarat că Ministerul Sănătății a încercat să dea o mână de ajutor Ministerului Educației în gestionarea pandemiei COVID-19 și derularea cursurilor:
- ”Cifre incredibile (de infectări cu COVID-19 în Europa, n.red.). Am reflectat împreună cu INSP să găsim o soluție rezonabilă care să permită deschiderea, funcționarea școlilor, și luarea unor măsuri care să împiedice blocarea sistemului de sănătate. Infecția se transmite și la persoanele vaccinate. Trebuie să înțelegem că sănătatea acestei generații de copii depinde de funcționarea școlilor. Am prevăzut o situație în care școlile dintr-un județ se închid atunci când 75% din paturile destinate COVID-19 sunt ocupate. Situația de astăzi variază între 34% în județul Suceava și Cluj 28%. Pentru București și Ilfov – 16% și la nivel național gradul mediu de ocupare al paturilor este de 16%”.
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
38 comentarii