G4Media.ro

VIDEO Moțiunea de cenzură ”Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis…

sursa foto: Inquam Photos/ George Calin

VIDEO Moțiunea de cenzură ”Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!” a fost citită în plenul Parlamentului / Votul va fi peste o săptămână

Moţiunea de cenzură ”Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!” a fost citită joi în plenul Parlamentului, votul fiind programat peste o săptămână. Ședința plenului reunit a început și este condusă de președintele Senatului, Teodor Meleșcanu.

Moțiunea de cenzură a fost citită de senatorul PNL Florin Cîțu.

Citirea documentului are loc după dispute între putere şi opoziţie pe tema calendarului dezbaterii moţiunii şi la o zi după ce plenul Camerelor reunite a respins ordinea de zi decisă de putere, care stabilea citirea moţiunii miercuri şi dezbaterea acesteia sâmbătă.

Această ordine de zi a fost respinsă cu 194 de voturi ”împotrivă” şi 181 ”pentru”, ceea ce, conform parlamentarilor opoziţiei, a confirmat că Guvernul PSD nu mai are susţinere în Parlament. Inclusiv preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Marcel Ciolacu, a admis că ”matematic, PSD nu mai are majoritate”. După respingerea ordinii de zi, parlamentarii opoziţiei au scandat îndelung ”Demisia!”.

Potrivit textului, Opoziția va propune un guvern suplu, format din maximum 15 ministere, după demiterea Cabinetului Dăncilă și ”investiții publice majore”.

”Această moţiune de cenzură porneşte de la o realitate incontestabilă. Guvernul nu mai are majoritate parlamentară şi nu mai are legitimitatea politică pentru a guverna ţara. În orice democraţie funcţională, atunci când Guvernul nu mai are susţinerea Parlamentului, prim-ministrul îşi dă demisia, fără să mai aştepte depunerea unei moţiuni de cenzură. Cel mai firesc ar fi fost ca Guvernul Dăncilă să plece imediat după votul din 26 mai, atunci când românii au dat cea mai zdravănă lecţie acestui guvern care a acţionat împotriva intereselor generale ale ţării, împotriva românilor”, se arată în debutul moțiunii de cenzură.

Principalele critici la adresa guvernului listate în moțiune:

  • Viorica Dăncilă a folosit funcția de prim-ministru ca pe ”un instrument de vendetă personală împotriva adversarilor politici”, încurajându-și colegii ”să profereze mesaje naționalist-șovine la adresa minorităților naționale” și nesancționând ”derapajele grave din discursurile pline de ură”
  • „Lipsa de competenţă” sau „impotenţa guvernării”: în doi ani şi opt luni, s-au perindat prin Guvern peste 80 de miniştri, ”dintre care unii au fost de cea mai slabă calitate, numiţi nu pentru a creşte performanţele actului guvernamental, ci pentru a tranzacţiona voturi şi interese în interiorul principalului partid de guvernare”
  • guvernele PSD nu au demarat niciun proiect major pentru infrastructura românească
  • absorbția slabă a fondurilor europene: ”peste câteva luni intrăm în anul 2020 şi constatăm că aproape 6,4 miliarde de euro din fondurile europene alocate României nici măcar nu au fost cerute de la Uniunea Europeană”
  • lipsa acută a investiţiilor: ”sub Guvernul Dăncilă am avut cele mai slabe alocări pentru investiţii din ultimii 15 ani, raportate la Produsul Intern Brut. Dacă în anul 2008 volumul total al investițiilor raportat la PIB era de 38%, acesta a scăzut la doar 22% în prezent. Autostrăzi noi nu se construiesc, ci doar se desenează pe harta ţării şi se promit în continuare. Iar, dacă socotim datele raportate de Ministerul Finanțelor Publice pentru primele șapte luni ale anului, investițiile publice, ca procent în PIB, vor atinge în 2019 recordul negativ absolut pentru ultimele două decenii”
  • alungarea investitorilor străini prin lipsa de predictibilitate a legislației economice, ”care se modifică aproape săptămânal”: ”Cine mai poate să aibă încredere în doamna Dăncilă, când domnia sa promitea în anul 2018, de la tribuna Parlamentului, că „atâta timp cât voi fi prim-ministru nu voi introduce nicio taxă nouă”, iar câteva luni mai târziu semna Ordonanţa Lăcomiei prin care a introdus taxe noi şi a distrus puterea de cumpărare a românilor?”
  • Confiscarea” de la companiile profitabile de stat a miliarde de euro din banii care erau destinaţi investițiilor, ”pentru a fi viraţi peste noapte la bugetul stat”
  • dublarea în timp record a deficitului de cont curent ”din cauză că modelul economic greşit al PSD a împins România să consume tot mai mult din import şi să ajute, astfel, economiile altor state, nu pe producătorii români”
  • înrăutățirea tuturor indicatorilor conomici: ”Dacă, în anul 2017, România îndeplinea toate criteriile de la Maastricht necesare adoptării monedei unice europene, respectiv: deficitul bugetar, rata inflaţiei, datoria publică raportată la PIB, cursul de schimb şi dobânzile pe termen lung, astăzi, numai raportul dintre datoria publică şi PIB mai corespunde criteriilor nominale de convergenţă la euro”
  • ignorarea avertismentelor instituţiilor financiare ”care spun că România a devenit, în ultimii aproape 3 ani, statul cel mai vulnerabil din Uniunea Europeană, în faţa unei posibile crize economice sau a unei recesiuni”
  • proasta pregătre a noului an școlar: ”Manualele noi nu sunt gata nici anul acesta, renovările unităţilor şcolare sunt sub ceea ce era necesar, iar subfinanţarea cronică persistă. Altfel spus, Guvernul nu dă doi bani pe soarta şcolii româneşti, deşi este condus de un fost profesor de liceu tehnologic”
  • nerespectarea promisiunilor de construire a celor opt spitale regionale
  • tentativele de blocare a votului pentru românii din diaspora: ”Nimic nu ne garantează faptul că PSD nu-i va supune pe românii din străinătate la aceleaşi umilinţe ca la alegerile prezidenţiale din 2014 sau la alegerile europarlamentare şi referendumul din 26 mai 2019. Posibilitatea votării prin corespondenţă este aproape necunoscută de către românii din afara frontierelor, pentru că Guvernul nu i-a informat la timp pe oameni de existenţa acestei modalităţi de vot, abia legiferate. Mai mult decât atât, secţii noi de votare în marile comunităţi de români din străinătate nu au fost încă stabilite, iar pregătirea votului este gestionată absolut deficitar. Şi, de parcă nu ar fi suficient, ministrul finanţelor publice încearcă să-i descurajeze pe cei care vor să voteze prin corespondenţă, ameninţându-i deja cu impozite şi taxe pregătite de ANAF”
  • blocarea de către PSD a abrogării legii recursului compensatoriu, ”acea modalitate prin care au fost eliberate şi persoane condamnate pentru infracţiuni cu violenţă care, între timp, au şi recidivat. Nici recidivele înfricoşătoare ale acestora nu v-au impresionat, doamnă prim-ministru? Când primeaţi ordine de la fostul şef de partid, imediat făceaţi şedinţă de guvern şi aprobaţi ordonanţe de urgenţă care au mutilat sistemul judiciar din România”
  • lipsa eforturilor pentru combaterea infracționaliității: ”Infracţionalitatea, în loc să fie combătută, pare a fi fost stimulată, ajungându-se la situaţia inacceptabilă în care clanuri de interlopi au acţionat nestingherit, uneori chiar în complicitate cu reprezentanţi ai autorităţilor statului. Tragedia de la Caracal, dar şi multe alte cazuri din ţară sunt proba vie a acestei situaţii”
  • lipsa măsurilor împotriva conducerilor Televiziunii și Radioiului publice: ”Din momentul în care aceste două instituţii au ajuns să fie finanţate exclusiv de la bugetul de stat, prin semnătura Guvernului, ele nu-şi mai respectă nici statutul şi nici rolul fundamental de a informa în mod imparţial şi corect populaţia. Şefii acestora acţionează discreţionar, risipesc bani publici pentru deplasări de lux şi interese personale, se manifestă dictatorial în relaţiile cu angajaţii şi au trecut la capitolul „confidenţial” aproape tot ceea ce fac ei cu banii publici”

”Demiterea Guvernului Dăncilă reprezintă o condiţie esenţială pentru intrarea României în normalitate. Această moţiune ne oferă şansa să reconstruim România din temelii (…) Votul dumneavoastră pentru moţiunea de cenzură este un vot esenţial pentru a reda speranţa românilor de pretutindeni că România se poate întoarce la normalitatea mult aşteptată (…) Putem să anticipăm încă de acum faptul că soluţia benefică pentru România înseamnă un guvern suplu, european, cu 15 ministere, format dintr-o echipă de oameni competenţi, care au demonstrat profesionalism, integritate şi responsabilitate în întreaga lor carieră (…) vom putea reaşeza România pe drumul ei firesc: prin investiţii publice majore, prin utilizarea fondurilor europene, printr-o creştere economică solidă bazată pe producţie şi exporturi, prin servicii publice de cea mai bună calitate”, se mai arată în textul moțiunii de cenzură.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Acuma serios lamentarea asta de ce se va întâmpla după ce trece moţiunea de cenzură e deja de prostul satului că deja au ajuns la nivelul ăla de disperare securistă care foloseşte metoda speriatului copiilor cu venirea apocalipsei de apar toţi prorocii care prevesteşte numai râuri de sânge şi lăcuste că dacă vin ăia nu ştiu ce nenorociri fac sau dumnezeul ştie ce prostii debitează ei că parcă fără PSD chiar va veni sfârşitul lumii de parcă nu există vreun neuron pe lumea asta care să gândească în afara de neuronii unui PSD-ist.
    Toţi ăştia care deja vă faceţi rezerve de alimente pentru venirea apocalipsei vă spun exact ce se va întâmpla indiferent cine va veni la putere că sunt prevestitorii apocalipsei sau că sunt salvatori apocalipsei că săriţii ăştia de draci care au fost la guvernare nu au lăsat marje de manevră ca să poţi face ceva şi au folosit aceeaşi metodă ca la guvernarea Năstase şi Tăriceanu aşa că OPRIŢI-VĂ TOŢI DIN ISTERIZEALA GENERALĂ ŞI VEŢI VEDEA CE VĂ AŞTEAPTĂ ŞI CARE AR FI VARIANTELE POSIBILE SĂ VĂ SCOATĂ DIN IMPAS ORICE SALVATOR AL ROMÂNIEI ŞI VOM ÎNCEPE CU CELE PRIMARE DIN CARE SE VA ÎNCROPII O SINGURĂ VARIANTĂ SALVATOARE:
    —————————
    1) Să vă taie tot ce va dat şi să vă aducă la nivelul anilor 2016 şi ar fi cea mai rapidă metodă de rezolvare a crizei şi ar salva 15 ani de curăţat mizeria după PSD iar în cel mult doi ani aţi putea cumpăra mai mult decat puteti cumpara din pensia şi salariul ăla mărit de PSD astăzi….variantă care nu se va întâmpla că ar păţi ca Băsescu că nu vă duce mintea să înţelegeţi de ce ar face-o deşi Băsescu a ales varianta bună dar fraierul greşit să ducă tot greul de s-a terminat cum s-a terminat.
    2) Să vă bage în inflaţie ca să poată să continue toată prosteala PSD care vă va duce spre un dezastru financiar care ar ţine vreo 15 ani până se va echilibra toate derapajele economice.
    3) Să se împrumute până ajungeţi în cazul Greciei apoi va veni apocalipsa aia pe care v-o tot bagă pe gât toţi prorocii binevoitori.
    —————————

    Vă spun şi ce va face oricine în afară de PSD.
    —————————
    Se va reorganiza resursele statului şi se va readuce al un nivel coerent de funcţionare cu eliminarea inflaţiei cu cât mai mic efect în zonele prioritare a economiei şi cu acoperirea de împrumuturi unde nu e posibil să se facă ceva pe termen scurt şi cu încercarea de repornire a investiţilor care să poată să repornească din nou motoarele economiei şi toate acestea va include o serie de măsuri care cel puţin 5 ani nu va aduce mari realizări dar nici nu va merge spre un dezastru mai mare şi cel puţin ne scoate din criză decât să lăsăm focul să îşi facă efectul până la capăt şi să se stingă singur şi să tot o lălăim vreo 15 ani. Iar orice frici veţi avea cu pierderi de serviciu sau alte bazaconii vă asigur că nici nu veţi observa pentru că singurii zburaţi vor fi efectivul de partid inutil care sufocă pe toată lumea indiferent de ce culoare electorală aveţi. De fapt va fi un amestec din cele trei metode primare de rezolvare a problemei cu efectul cel mai mic şi eficacitatea cea mai mare care să nu vă lovească la buzunare şi în unele cazuri veţi fi şi câştigaţi.

    Acuma vă spun ce va face PSD în caz că ar rămâne tot ei la putere
    —————————
    Va merge pe varianta trei (împrumuturi) până singura alternativă care le va rămâne va fi varianta doi (inflaţia) care va sfârşi în cel mai rău scenariu apocaliptic care e copilărie faţă de ce vă tot prorocesc apocalipticii ăştia astăzi de va sfârşi ceva între Grecia şi Venezuela şi desigur că #Rezist şi Iohannis sau dumnezeul ştie cine nu i-a lăsat să facă nimica vor fi vinovaţi.

    Staţi măi liniştiţi că există viaţă după PSD şi orice variantă va fi mai bună decât ce e acuma aşa că nu mai tot tremuraţi de frici imaginare de ce s-ar putea întâmpla după moţiune sau de fapt totul se rezumă la frica de puşcărie şi de acolo toată bâţâiala asta isterică?

    • Nu va entuziasmati prea tare, caderea PSD-ului nu rezolva problema slugarniciei romanilor, nu rezolva dragostea romanilor de subordonare si bani nemunciti.

    • Si dupa mintea ta de postac autentic, cine o sa puna Romania pe picioare, Orban, Cîțu, Turcanu, Blaga, vechii PDL-isti ai securistului Petrov si Blaga, noii securisti din USR impreuna cu vanzatorul de copii si colectionar de case? Daca nu ati fi majoritatea postaci, chiar ati crede ceea ce debitati, este?

  2. Avem nevoie să reformăm absolut toată clasa politică. Sunt la nivelul unui elev de clasa a doua.
    Votați oameni integri.

  3. Nu se poate incepe recunstruirea un an – doi pentru ca mai intai trebuie tratarea Romaniei si apoi turnarea fundatiei!

  4. Jos Iohanis, jos Kovesi! 😀