VIDEO „Ne naștem cu privilegiul de a fi albi, cu privilegiul de a avea o familie bogată, cu privilegiul de a locui la oraș. Trebuie să-ți conștientizezi privilegiile pentru a-i ajuta pe cei vulnerabili” – Aldessa Lincan, activistă romă
Aldessa Georgiana Lincan, activistă romă, spune, într-o discuție cu G4Media.ro/ENTR că, pentru a-i ajuta pe cei vulnerabili, trebuie în primul rând să conștientizezi privilegiile cu care te naști.
Ne naștem cu privilegiul de a fi albi, cu privilegiul de a avea o familie bogată, cu privilegiul de a avea doi părinți și nu unul, cu privilegiul de a locui la oraș și simplul fapt că nu ne gândim că avem aceste privilegii este de fapt un privilegiu, explică Aldessa Lincan.
„Păi și eu ce să fac dacă m-am născut așa?”, este replica cel mai des întâlnită.
Ce poți să faci? În primul rând, să-ți conștientizezi privilegiile pentru a putea să te îndrepți spre cei vulnerabili.
„Am trecut și eu prin experiența asta de a fi singura colegă romă la facultate, cel puțin singura asumată și cred că ceea ce mi-aș fi dorit de la colegii mei este să încerce să vină către mine mai mult și să cunoască cumva comunitatea prin ochii mei și prin experiența mea, fără a se lăsa ghidați de stereotipurile cu care creștem. Și noi, și ceilalți creștem cu stereotipul că romii sunt într-un fel și neromii într-un alt fel”, povestește Aldessa Lincan.
„Pornim de la a deveni conștienți de societatea în care trăim. Cu toții trăim într-o societate albă, în care, de cele mai multe ori, pur și simplu că ai culoarea pielii mai deschisă decât ceilalți e un privilegiu. Asta a o concluzie a mea și asta e o experiență personală a mea. (…) Vorbim de privilegiul de clasă, vorbim de privilegiul de etnie, vorbim de privilegiul de a proveni dintr-o familie cu doi părinți și nu cu un părinte, vorbim despre privilegiul de a locui în oraș și nu la sat. Și, pornind de la expriențe pe care le-am avut și eu, dar pe care le întâlnesc zi de zi în munca mea, mesajul pe care vreau să îl transmit este să fim conștienți și să vedem ce putem face ca să mai combatem… să încercăm să vedem lucrurile poate din altă perspectivă.
Atunci când vorbim de comunitatea romă, de elevii romi, de studenții romi, prima chestie ar trebui să ne gândim câți romi există în România. Mulți. Când ajungem la facultate, zicem de multe ori: avem o singură colegă sau un singur coleg. Și ce transmit eu de multe ori, mai ales când am discuții cu studenți și cu elevi, e să ne întrebăm de ce nu avem niciun coleg sau colegă și de ce avem doar unul singur sau una singură.
În sine, chestia că nu ne gândim că putem să avem un anumit privilegiu e un privilegiu. Și nu e o chestie pe care o zic eu acum prima dată, e o chestie pe care au mai zis-o și alte activiste și activiști, poate și de la noi din țară, dar și din alte țări. În sine, faptul că nu te gândești ce privilegiu ai ca bărbat cis-alb, ca femeie cis-albă, sau ca student provenit dintr-o familie cu o situație financiară OK, în sine e un privilegiu și asta ne arată că nu vorbim despre lucrurile astea, că nu ne gândim la ce putem face noi, cei care ne-am născut, ne naștem cu anumite privilegii. Ne naștem albi, ne naștem într-o familie cu părinți bogați și atunci de multe ori auzim discuția asta: păi și eu ce să fac dacă m-am născut așa? Ai ce să faci: să-ți conștientizezi privilegiile, atunci când ai oportunitatea să ajungi într-un spațiu unde colegi mai vulnerabili de exemplu nu sunt, să încerci să aduci în discuție.
Am trecut și eu prin experiența asta de a fi singura colegă romă la facultate, cel puțin singura asumată și cred că ceea ce mi-aș fi dorit de la colegii mei este să încerce să vină către mine mai mult și să cunoască cumva comunitatea prin ochii mei și prin experiența mea, fără a se lăsa ghidați de stereotipurile cu care creștem. Și noi, și ceilalți creștem cu stereotipul că romii sunt într-un fel și neromii într-un alt fel.”
Aldessa Georgiana Lincan – este feministă activistă romă, cu expertiză în advocacy și organizare comunitară la firul ierbii cu grupuri de femei rome, tineri romi și tinere rome. În 2018 a absolvit masteratul de Politici, Gen și Minorități din cadrul SNSPA. Își desfășoară activitatea la E-Romnja – Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome încă din 2013, unde în prezent coordonează programul de mentorat Sisterhood dedicat fetelor rome și coordonează grupurile de tineri romi și tinere rome din cadrul E-Romnja. Prin activismul ei își dorește să creeze spații sigure pentru fetele rome, prin care să le ofere oportunitatea de a-și exprima liber ideile și părerile într-un colectiv feminist intersecțional unde să se simtă susținute indiferent de alegerile lor.
Video și ilustrații: Ilona Andrei, G4Media
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
24 comentarii