VIDEO Neplătiți de vara trecută: Angajații GSP Offshore, firma de foraj marin a lui Gabriel Comănescu, spun că au ajuns într-o situație critică / GSP are datorii la ANAF de 150 de milioane de lei, iar 34 de creditori cer insolvența GSP Offshore
Mai mulți angajați GSP Offshore, compania de foraj marin a omului de afaceri Gabriel Comănescu, au declarat pentru G4Media că au ajuns într-o situație critică după ce nu și-au primit salariile de mai multe luni, unii chiar din august anul trecut. În situația asta ar fi peste 400 de salariați, dar doar câțiva vorbesc public despre situația dificilă în care se află, de teamă că vor fi dați afară.
Totuși, unii spun că nu mai au nimic de pierdut și nu vor decât să-și recupereze salariile restante. Pe alții îi îngrijorează mai mult că, în evidențele statului, nu figurează ca angajați, nu se pot pensiona și nici nu pot beneficia de servicii medicale gratuite sau compensate.
GSP Offshore nu a transmis un punct de vedere la solicitarea G4Media, cu privire la acuzațiile aduse de angajații companiei. Nu este prima dată când compania Grup Servicii Petroliere este acuzată de angajați că nu plătește salarii la timp, ba chiar rămân restante și câte jumătate de an, spun salariații. GSP are datorii și la bugetul Statului român: Trebuie să plătească la ANAF 150 de milioane de lei. Pe lângă asta, 34 de creditori au cerut insolvența GSP Offshore la începutul lunii februarie, conform presei locale.
Ce spun oamenii
Angajații cu care G4Media și ISE au stat de vorbă spun că au încercat să sesizeze instituțiile statului, dar fără rezultat. În afară de salarii, oamenii au rămas și fără alte beneficii, spun ei:
- ”Da, cei care au făcut pe persoană fizică sesizare la ITM, le-a desființat postul și i-a dat afară”, ne-a spus unul dintre angajați.
- ”Suntem angajați din toată țara. Și unii sunt la muncă, unii sunt acasă. Din zonă suntem foarte puțini. Le vine foarte greu celui din Oradea, din Craiova, de la Pitești, să vină aici, că el și când vine la muncă își plătește din buzunar, pentru că GSP-ul nu mai decontează drumul, nu mai decontează cazare, fiecare vine pe banii lui. Adică toate drepturile din contract nu le mai respectă: vizită medicală, bosietul ni l-am plătit singuri, ca să urci în elicopter îți trebuie un curs făcut care costă vreo mie de euro. Am plătit din banii noștri. N-a mai binevoit să deconteze. Și cum să mai vină cel din țară la proteste când el abia are bani să vină la muncă, dacă mai are”.
- ”Problemele astea au început să apară imediat după ce a preluat contractul, acum patru ani și ceva, octombrie 2019. Și a început cu o zi întârziere, după care o săptămână, două, și am ajuns și la trei-patru luni. Dar cel mai grav a fost din vara anului trecut, când a început cu o lună, două trei, și acum suntem cu cel puțin trei salarii restante”.
- ”Au ajuns acum, cel puțin salariații de la birouri, din vară nu au mai luat banii, din luna iulie”.
- ”Nu primim niciun răspuns. O să plătească, o să plătim. Deci nu plătește. Cei de la terminal Midia au fost în grevă și abia astăzi au început să le bage un salariu, ca să nu oprească terminalul, că trebuie să oprească producția pe Marea Neagră”, mai spun angajații.
- ”Am fost la ANAF să fac plângere, nu m-a băgat nimeni în seamă, pur și simplu se făceau că plouă pe acolo. Și n-am primit niciun răspuns”.
- ”Prin sindicat au fost făcute plângeri pe la ITM. Au fost, au făcut verificări, au amendat, dar nicio lege nu îl obligă să plătească salariile. Noi obținem salariile numai prin judecată. Atât. Și executare. ITM-ul îl amendează că nu ne-au plătit, dar restul ne interesează pe noi. Trebuie să îți angajezi avocat, să dai în judecată, să îi recuperezi drepturile salariale”.
- ”Durează 5-6 luni, și în momentul în care te duci să-l execuți nu mai ai ce, că transferă tot pe alte firme”.
- ”Nu e prima dată când face chestiile astea. Are „n” firme, mai ales pe foraj, care sunt la fel: restanți cu luni de zile, chiar și câte un an de zile”, mai spun angajații.
- ”Dacă din 2008 începând cu toate firmele așa a procedat. Și la foraj, și zecile de firme pe care le-a avut. Și străine și românești. Așa a procedat cu oricine a colaborat”.
- ”Acum în martie, nu v-am zis, urmează să predea serviciul ăsta de mentenanță operare de pe Marea Neagră către altă firmă a OMV-ului. Au bătut palma și… El de-aia nu mai plătește, ultimele luni nu vrea să mai dea banii. OMV-ul îi plătește ratele contractuale, dar pe noi nu ne plătește. Noi mergem la muncă, muncim, dar nu ne plătește”, au mai declarat aceștia.
- ”OMV-ul e corect, plătește banii către GSP. GSP-ul nu plătește către noi, nu-i interesează. Vă dați seama că de cinci-șase luni noi și familiile noastre ne împrumutăm de unde putem, de la rude, de la prieteni”.
- ”Minim trei luni, cred și maxim șase luni (de restanțe salariale, n.red.). Cei de la birouri din vară nu au mai luat banii. Deci toți angajații au minim trei luni restanțe salariale. Pe luna decembrie nu a încasat nimeni banii”.
- ”Ca și cum nu suntem angajați. Eu de exemplu trebuie să ies la pensie și figurez ca și cum sunt neangajat”, au declarat angajații.
- ”Pe noi ne interesează practic neplata salariilor, la cel puțin trei, patru luni la toți angajații și neplata părților sociale către stat: pensii, sănătate și ce mai e pe acolo. Pentru că noi figurăm ca și neangajați la ora actuală”.
- ”Eu nu pot să-mi închipui în țara asta, adică nu ai o legislație clară să îi impui… Adică eu îți prestez un serviciu, plătește-mă, cum adică să nu-mi plătești. Eu ți-am prestat. Nu pui în pericol doar sănătatea, viața mea, că mă enervez și n-am ce mânca, pe lângă mine mai am trei-patru pe care îii întrețin. Și la 400-500 de angajați, vă dați seama că sunt 2-3 mii de oameni care depind de salariile astea. Și n-are nicio treabă. Au fost sărbătorile, gândiți-vă, fără bani. Crăciun, Revelion, și toate cele… Mai e puțin și e 1 martie și noi nu am încasat, n-a cu ce să iei un ghiocel”, mai arată salariații GSP Offshore.
- ”O să mergem în instanță, dar v-am zis care e povestea. Mergem în instanță, se tărăgăne procesul, și când ajungi peste patru luni la executare nu mai ai ce, că pe GSP Offshore nu mai are nimic. Sunt o grămadă înaintea noastră care cer insolvența, până ajungem noi…”, au mai declarat angajații GSP Offshore pentru G4Media și Info Sud-Est.
- În aprilie 2020, 17 angajați de pe platforma de foraj maritim Uranus, operată de compania Grup Servicii Petroliere, controlată de Gabriel Comănescu, au intrat în grevă și susțin că sunt neplătiți din octombrie 2019. Ei reclamau presupuse ”amenințări” din partea avocaților companiei, dar reprezentanții GSP au respins acuzațiile și susțin că e vorba despre ”o dispută de natură juridică/comercială, care, sperăm că se va rezolva în cel mai scurt timp”.
- În noiembrie 2020, Sindicatul FSLI Petrol & Energie anunța organizarea unor proteste față de modul în care compania GSP Offshore îi tratează pe angajați. Sindicatul susținea că firma de foraj marin nu plătea salariile la timp și avea o întârziere de 6 luni la plata tichetelor de masă și nici nu plătea orele suplimentare și primele de performanță. GSP respingea acuzațiile sindicaliștilor. Detalii, aici.
- În decembrie 2022, Tribunalul București a recunoscut și a admis înscrierea unei creanțe a statului de peste 128 de milioane de dolari în tabelul datoriilor firmei falimentare, Petromar Resources, care a aparținut magnatului Gabriel Comănescu, potrivit deciziei instanței. Verdictul nu era definitiv, toate detaliile aici.
- Compania Grup Servicii Petroliere (GSP) are datorii la ANAF de aproape 150 de milioane de lei, conform informațiilor de pe site-ul instituției. Detalii, aici.
- Companiei GSP i-a fost ștearsă altă datorie, de 1 milion de euro, în 2016-2017, în vremea regimului Dragnea, atunci când guvernul era condus de facto de fostul lider PSD. RISE Project a arătat că, între 5 și 20 mai 2016, GSP a avut conturile blocate, iar Comănescu a apelat la fostul ministru PSD al Finanțelor, Ionuț Mișa, pe vremea când conducea direcția Mari Contribuabili din ANAF. Detalii, aici.
- În ianuarie 2024, liderii PSD urmau să petreacă trei zile la mare, în Hotelul Vega, de cinci stele, deținut de omul de afaceri Gabriel Comănescu în nordul stațiunii Mamaia. Era vorba de reuniunile Consiliului Politic Național și ale grupurilor parlamentare PSD, dar evenimentul a fost anulat după ce G4Media a făcut publică informația.
Publicitate electorală
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Susține-ne activitatea
Donație Paypal recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donație Paypal singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
Donează prin Transfer Bancar
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon
7 comentarii