VIDEO Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor, declarații după măsurile de 17,3 miliarde de lei/ Ciolacu: Mă bucur că am decis să fac această coaliție/ Hunor: Criza economică se va adânci/ Ciucă: 52% vine din fonduri UE/ Câciu: Exclus să creștem taxe și impozite
Premierul Nicolae Ciucă și noul președinte al PNL a făcut declarații comune cu șeful Camerei Deputaților și al PSD, Marcel Ciolacu, și cu Kelemen Hunor.
Ieșirea celor trei reprezentanți ai partidelor aflate la guvernare are loc după ce coaliția a anunțat pachetul de măsuri economice și sociale de 17,3 miliarde lei. Printre cele mai importante măsuri se numără creșterea salariul minim în agricultură la 3.000 de lei brut, voucherele cu valoare totală de 1 miliard de euro pentru persoanele cu venituri mici, dar și subvenții și ajutoare pentru IMM-uri și fermieri.
Marcel Ciolacu a transmis că se bucură că a decis să fac această coaliție, în timp ce Kelemen Hunor a transmis că actuala criză economică se va adânci, iar Nicolae Ciucă a explicat faptul că 52% din valoarea măsurilor vine din fonduri UE, restul de la bugetul de stat.
Principalele declarații:
Marcel Ciolacu:
- Am făcut acest plan de acțiune complet pentru a pune din nou România în mișcare.
- Pandemia a fost urmată de războiul din Ucraina. Românii au făcut față provocării, acum și clasa politică trebuie să se ridice la nivelul cetățenilor.
- Jumătățile de măsură nu sunt suficiente. Nu mai avem timp de politică sterile, ci trebuie să oferim răspuns la problemele românilor.
- Mă bucur că am lucrat cu domnul Ciucă și domnul Kelemen Hunor.
- A venit timpul ca politicienii să livreze.
- Planul nu afectează investițiile. O mare parte din măsuri au ca finanțare fondurile europene.
- Valoarea voucherelor pentru alimente va fi de 50 de euro la 2 luni celor mai vulnerabile categorii.
- Voucherele pentru elevi, de 30 de euro, vor fi date în perioada școlare. Majorăm cu 50% tichetele de masă.
- O altă măsură se referă la 0 taxe la creșterea voluntară a salariului minim. Banii vor merge în buzunarul angajatului fără ca angajatorul să resimtă.
- Statul trebuie să intervină pentru a sprijni acum agricultura și fermierii.
- În construcții am văzut că această măsură a funcționat. Trebuie să creștem capacitatea de producție și procesare a alimentelor.
- Putem deveni principalul port la Marea Neagră, un lider regional în reconstrucția Ucrainei. Îmi pare bine că am luat decizia să creăm această coaliție.
Kelemen Hunor:
- Niciun domeniu economic, social, nu rămâne neafectat.
- Avem nevoie de un stat puternic, care să intervină acolo unde este nevoie.
- Trăim o criză economică ce se va adânci în perioada care urmează.
- Măsurile au fost bine chibzuite. Sunt pe termen mediu și lung, sunt și măsuri imediate.
- Putem susține economia, bugetul și veniturile bugetare.
- Investițiile publice trebuie protejate, înseamnă o parte importantă din economia națională.
- Statul și guvenrul sunt obligate să intervină, de aceea măsurile sunt echilibrate, pe termen mediu, scurt și lung
- Putem susține economia, bugetul și veniturile bugetare ca să ajutăm categoriile care au nevoie de intervenția statului.
- Investițiile publice trebuie protejate, de aceea vom veni cu ajustarea prețurilor pentru a susține investițiile publice.
- Șantierele trebuie ținute deschise și trebuie pornite noi investiții. Ajustarea va atinge toate segmentele, inclusiv manopera, mai puțin profitul. Prioritizările merg în energie, sectorul alimentar, prelucrarea produselor agricole.
- Când lumea se schimbă în jurul nostru, e important să existe stabilitate politică, iar coaliția PSD-PNL-UDMR, susținută de grupul minorităților naționale, oferă stabilitate și trebuie să menținem stabilitatea.
Nicolae Ciucă:
- E un pachet de soluții pentru cetățeni și economie. Programul de guvernare are în centrul său cetățeanul. Coaliția de guvernare, prn guvernul său, are datoria să vină cu soluții, mai ales într-o perioadă atât de dificilă.
- Pachetul are valoarea de 17,3 miliarde lei. 52% vine din fonduri UE, restul de la bugetul de stat.
- Pachetul are 3 obiective principale: susținerea economiei, coeziunea socială și solidaritate între generații.
- Beneficiarii măsurilor sunt IMM, marii investitori, transportatorii, investițiile publice;
- 300 milioane euro pentru IMM-urile cu dificultăți din cauza contexului regional.
- Ajutor de până la 400.000 euro/firmă cu IMM-urile cu cheltuieli de peste 15% la utilități. Programul intră în vigoare la 1 iunie;
- Buget de 200 milioane euro pentru stimularea investițiilor cu impact mare în economie: ajutor de stat pentru investițiile de peste 1 milion de euro. Intră în vigoare de la 1 mai;
- 300 milioane lei pentru firmele de transport rutier și distribuție afectate de creșterea prețurilor la carburanți. Subvenție de 0,5 lei/litrul de carburant. Peste 4.000 de firme beneficiare;
- Ajustarea contractelor de investiții publice în derulare, afectate de creșterea prețurilor la materiale, manoperă: 5,2 miliarde lei în acest an pentru continuarea și finalizarea contractelor în derulare. Se aprobă săptămâna aceasta o OUG și în două săptămâni o altă OUG în acest scop;
- Sprijin pentru agricultură: Vor beneficia fermierii, IMM-urile și industria agroalimentară;
- 200 milioane euro pentru procesarea în România a produselor agricole. Primă de 10% din valoarea produselor procesate din 1 iunie;
- 300 milioane euro granturi capital de lucru pentru fermierii români;
- Salariul minim în agircultură și industria alimentară va crește la 3.000 de lei brut, similar ca în construcții;
- Capitalizăm cu 100 milioane euro Casa de Comerț Unirea de la 1 august, fonduri de la bugetul de stat;
- Sprijin pentru cetățenii României. Pachetul oferă 1 miliard de euro (jumătate fonduri UE, jumătate fonduri de stat) pentru vouchere pentru persoanele cu venituri mici. Din aceste vouchere pot fi cumpărate alimente d ebază. Pachetul intră în vigoare de la 1 iunie;
- Vouchere de 30 euro lunar pentru elevi – alimente, rechizite și haine;
- Salariul minim – creștere voluntară. Nu se plătește taxă pentru cei 200 de euro;
- Dublăm norma de hrană pentru pacienții din spitale;
- Crește sprijinul pentru copiii instituționalizat;
- Extindem numărul persoanelor care pot aplica la programul de fertilizare in vitro – circa 100 milioane lei;
- Sprijin pentru tineri: 500 milioane de lei. programul pentru tinere familii: credit de maxim 75.000 lei garantat pentru cheltuielile cu școala, grădinița, creșa, avans pentru casă;
- Credit Student Invest – garantat de stat pentru taxe de studii, publicare de cărți.
Q&A
- Q: Până când va exista acest pachet?
Ciucă: Primele măsuri intră în vigoare la 1 mai. Toate durează până la finalul anului. Unele pot continua și anul viitor, cele pentru care există alocări din fonduri UE. - Q: În pachet e vorba și despre firmele de transport rutier. Există în planul guvernului măsuri pentru reducerea prețului carburanților?
Ciucă: Nu am avut în discuție o asemenea măsură. - Q: Cât demult vor afecta acesta măsuri rata inflației? E posibil să ajungem la 12% inflație anuală la finele anului, potrivit BNR.
Adrian Câciu: Rata inflației e puternic influențată de politica monetară și cea fiscal-bugetară. Acest pachet de măsuri se adresează preponderent economiei, susținerii țintite a persoanelor vulnerabile pentru a fi un inhibitor de inflație. Noi rămîânem în prognoza de la început de an, ajustată cu inflația importată. - Q: Puteți liniști oamenii că acest măsuri nu vor face mai mult rău decât bine?
Adrian Câciu: E un pachet de sprijin, va face bine. - Q: Voucherele de 50 de euro, știți cât costă un litru de ulei, o pâine, zahăr, cât se poate cumpăra cu cei 50 de euro?
Ciucă: Nu am fost la cumpărături în ultima perioadă, dar știu cât sunt prețurile. Acest voucher la două luni nu pare o sumă foarte mare, dar el e destinat cetățenilor vulnerabili. - Marcel Boloș: De 170 de lei/persoană din vouchere, intră 4 liti ulei, 2 kg zahăr, 4 kg carne porc, un kg de pateu, vedeți câte se pot cumpăra de 170 lei?
- Q: Cât costă un litru de ulei?
Ciucă: A fluctuat de la 9 lei la 12 lei, am văzut și cu 16 lei. Pâinea – am discutat chiar cu cei din panificație, încă se păstrează prețul de 2 lei, sigur că există pâine mai scumpă. - Q: Cât e un litru de motorină?
A: Tocmai am trecut la benzină. Benzina s-a ieftinit. Plinul de motorină e de circa 350 de lei, mai scump ca anul trecut. - Q: Va fi influențată ținta de deficit în acest an?
Adrian Câciu: Nu. E calculată o creștere a veniturilor. A demarat radarul mărfurilor și factura B2B. Deci ținta de deficit bugetar rămâne neschimbată. Viața, ca și economia și guvernarea, sunt dinamice și adaptive - Q: Ciucă: Am discutat cu Azomureș, e foarte important să înceapă producția de îngrășăminte. Sunt pregătiți în orice moment când găsim sursa de gaz. Acum nu avem gaz suficient ca să putem asigura înmagazinarea în depozite pentru iarna 2023, dar când vom vea certitudinea că sursele de gaz din Azerbaidjan și GPL vor deveni certitudine vom avea și… Există discuții Azomureș cu Romgaz și Petrom.
- Ciucă: Există o decizie a UE ca pentru iarna viitoare să înmagazinăm 80% din capacitatea existentă. România poate înmagazina 3.4 mld metri cubi de gaze.
- Q: De ce nu a fost aplicată măsura carburanților pentru toți românii, ci doar pentru transportatori?
A: Pentru că fondurile de la bugetul de stat atât de permit. - Q: Crește salariul minim și în alte domenii pe lângă agricultură?
Ciucă: Nu, doar agricultură și procesarea alimentelor. De asemenea, e voluntară creșterea salariului minim cu 200 de lei oriunde, nu se plătesc taxele pe acești 200 de lei. - Q: Banii luați din bugetul de stat, cei 8 mld lei, care e sursa de finanțare?
Adrian Câciu: Sursa sunt taxele colectate de la companii și cetățeni, creșterea colectării. Evaziunea e la 11% din PIB, avem o sursă de finanțare prin care să finanțăm pachetul de măsuri. - Adrian Câciu: Exclus să creștem taxe și impozite. Vom atinge ținta asumată de colectare pentru a finanța aceste măsuri.
sursa foto: Ilona Andrei/ G4Media
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
40 comentarii