G4Media.ro

VIDEO Nicoleta Safca, tânăr doctor inginer, despre studiul dezvoltat în România în…

FOTO: Dr. Ing. Nicoleta Safca, Coordonator Laborator de Imagistica cu Raze X de la Institutul ELI-NP Măgurele

VIDEO Nicoleta Safca, tânăr doctor inginer, despre studiul dezvoltat în România în imagistica cu raze X pentru diagnosticarea cancerului la sân: Laserii de mare putere de la ELI-NP Măgurele promit o metodă mai precisă și cu doză de radiație mai scăzută

Un grup de cercetători români lucrează la un proiect inovator în domeniul imagisticii medicale, care ar putea revoluționa diagnosticarea afecțiunilor mamare, în special pentru femeile sub 40 de ani. Folosind tehnologii de ultimă oră, în care sunt utilizați și laserii de mare putere de la Institutul ELI-NP de la Măgurele, cercetătorii propun o metodă de imagistică cu raze X mai precisă și care oferă informații adiționale pe lângă metodele convenționale deja existente.

Dispozitivul aflat în curs de dezvoltare de către echipa din laboratorul de imagistică cu raze X din cadrul ELI-NP de la Măgurele din România, care trebuie adus în faza de implementare clinică, în spitale, utilizează surse de raze X optimizate bazate pe laseri pentru a crea imagini de înaltă calitate ale țesuturilor dense.

„Metoda pe care o propunem presupune inclusiv utilizarea unor laseri cu putere extrem de mare, capabili să genereze raze X foarte precise, ideale pentru imagistica de mare sensibilitate cu contrast de fază. Aceste raze X vor permite obținerea unor imagini cu un contrast foarte mare, care sunt esențiale pentru depistarea afecțiunilor mamare”, explică Nicoleta Safca, coordonatoarea laboratorului de imagistica cu raze X, care și-a susținut teza de doctorat în acest domeniu.

Acesta adaugă că tehnologia este încă în faza de cercetare, dar deja există rezultate promițătoare. Echipa sa speră să implementeze dispozitivul în spitale în următorii cinci ani, începând cu o analiză pe specimene post-operatorii.

„Stabilitatea este esențială în astfel de aplicații. Chiar și o mică vibrație sau schimbare de temperatură poate afecta alinierea razelor X, iar în acest domeniu trebuie să ai o precizie extremă”, a subliniat Nicoleta. De asemenea, în cadrul ELI-NP există echipe dedicate care lucrează la optimizarea surselor de raze X obținute cu ajutorul laserilor de la Măgurele, cei mai puternici laseri din lume care oferă capabilități unice.

Proiectul reprezintă o continuare a unui program început acum șase ani, cu sprijinul mentorului său, Dan Stutman, de la Universitatea Johns Hopkins. Deși implementarea a fost îngreunată de pandemia globală, echipa română a continuat cercetările, iar acum se află într-un punct crucial al dezvoltării sale.

„Acesta este un subiect de mare interes la nivel mondial. Grupuri de cercetători din Germania, SUA și Japonia sunt deja implicate în proiecte similare, iar scopul este același: să aducem tehnologia mai aproape de spitale și să ajutăm medicii să diagnosticheze mai rapid și mai precis afecțiunile pacientului”, a adăugat cercetătorul.

Echipa este optimistă că în următorii cinci ani, tehnologia va putea fi folosită în spitale, adăugând îmbunătățiri pe termen lung modului în care sunt diagnosticate afecțiunile mamare, dar și alte probleme medicale.

Nicoleta Safca, tânăr doctor inginer, explică, în video de mai jos, cum funcționează dispozitivul creat în Laboratorul de imagistică cu raze X de la Institutul de cercetare ELI-NP de la Măgurele folosit în studiul pentru diagnosticarea afecțiunilor mamare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.