G4Media.ro

VIDEO Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Parlamentului European:  ”Din 2029 s-ar putea ca…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

VIDEO Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Parlamentului European:  ”Din 2029 s-ar putea ca locuințele să fie taxate dacă nu respectă criterii de eficiență energetică” / ”Sunt atâția bani pentru renovări, dar stăm pe ei și ne plângem că ne vine gazul 15 milioane de lei”

Vicepreședintele Parlamentului European, Nicu Ștefănuță, atrage atenția la absorbția fondurilor acordate pentru reabilitarea termică a locuințelor, în condițiile în care din 2029 este posibil să fie taxate în plus imobilele care nu vor respecta criteriile de eficiență energetică.

Afirmația a fost făcută în cadrul unei dezbateri organizată de G4Media și la care au mai participat Victor Negrescu, și el vicepreședinte al PE și Gabriela Drăgan, profesor universitar la Academia de Studii Economice, specializat pe politici europene.

”Energia este cheia de boltă la tot ceea ce se va întâmpla în Uniunea Europeană.  Nu degeaba în programul pe care și eu l-am votat, al președintei Ursula von der Leyen, energia este cuvântul cheie, de asta am și intrat în Comisia pentru energie ca membru plin, pentru că toată dezbaterea s- amutat acolo, de la Mediu, acolo unde era în trecut la Comisia de industrie și energie.

Trebuie să asigurăm într-un timp foarte scurt resurse de energie în condițiile în care nu ne mai putem baza, și nici nu ar mai trebui să ne bazăm, pe gaz rusesc, pe gaz de la dictatori, și ar trebui să ne dezvoltăm propriile resurse, inclusiv cele regenerabile pe care deja au devenit mult mai ieftin, unde putem fi regi. Mă refer inclusiv la România.

Din 2029 s-ar putea ca locuințele să fie taxate, respectiv clădirile să fie taxate dacă nu respectă criterii de eficiență energetică, este vorba de ETS, un proiect al UE.

Acesta este din legislatura precedentă. În 2027, Comisia Europeană va analiza introducerea acestui mecanism de certificate de emisii pentru clădirii, îndepând cel mai devreme din 2029.

Dar România ar trebui să se pregătească pentru asta și har Domnului că sunt atâția bani pentru renovări, dar stăm pe ei și ne plângem că ne vine gazul 15 milioane de lei, iarna. În loc să renovăm și să ne coste mult mai puțin. În loc să mergem spre hidrogen și alte surse”, a transmis Nicu Ștefănuță.

Potrivit unui document al CE, clădirile sunt responsabile pentru 40% din consumul final de energie în Uniune și pentru 36% din emisiile sale de gaze cu efect de seră legate de energie, în situația în care 75% din clădirile Uniunii sunt încă ineficiente din punct de vedere energetic.

”Gazele naturale joacă cel mai important rol în încălzirea clădirilor, reprezentând aproximativ 39% din consumul de energie utilizată pentru încălzirea spațiilor în sectorul rezidențial. Petrolul ocupă locul al doilea printre combustibilii fosili utilizați pentru încălzire, reprezentând 11%, în timp ce cărbunele reprezintă aproximativ 3%. Prin urmare, reducerea consumului de energie și utilizarea energiei din surse regenerabile în sectorul clădirilor constituie măsuri importante necesare pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a sărăciei energetice în Uniune”, se precizează în document.

Dezbaterea G4Media a făcut parte din proiectul co-finanțat  de Uniunea Europeană (Parlamentul European prin DG Communication): „EuroVOT: learning from the crises, shaping the future”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. ❤️

    • Catre atotstiutorul domn vice stefanuta:
      PLATIM FACTURI FOARTE MARI DIN CAUZA PRETULUI URIAS LA GAZ METAN IN SCUMPA NOASTRA PATRIE.
      Da, acel pret „plafonat” cu care se lauda un premier si un ministru al energiei. Sintem in topul tarilor din UE cu cel mai scump gaz.
      Poti sa pui izolatii si de 2m si tot facuturi uriase vei plati.
      Ca de obicei cetateanul „neinformat” este de vina.

  2. Progresele ecologice UE se vor resimți până-n India și în China.

  3. Unde sunt banii aia pentru renovari? Aa, fonduri europene?

    Una la mana, la noi nu se iau fonduri europene ca e greu de furat de la alea.

    Doi la mana, reabilitarea termica pe fonduri europene s-ar face prin stat, si cine are curaj sa lase o firma cu contracte cu statul sa-i umble la casa?

  4. Puteti sa-mi spuneti rusofil, putinist, etc…, dar in curand pentru Romania o sa fie mai avantajos sa plece din UE decat sa mai ramana. Cel putin pentru cetatenii ei. Si mai ales pentru aia saraci. De unde atatia bani pentru visual asta umed Green Deal? Cate zeci de miliarde de euro Ii trebuie Romaniei ca sa treaca 8 milioane de locuinte pe pompe de caldura? De cate zeci de miliarde de euro mai ai nevoie ca sa izolezi termic aceste case? Dar ca sa-ti schimbi tot parcul auto si sa treci pe electrice? Iti trebuie sute de miliarde de euro si ei iti dau cateva miliarde. Niste firimituri. Astia tot vorbesc de taxe care o sa le bage pentru toti. De parca cei care castiga salariul minim nu ar vrea sa traiasca intr-o casa bine izolata, incalzita cu pompa de caldura cu costuri mici. Nici nu vor masini electrice care la fel consuma putin. Ce rai sunt saracii astia care polueaza in continuu si nu vor sa cheltuie niste zeci de mii de euro pentru o pompa de caldura, masina electrica, panouri solare si izolarea casei. Ce tot atata mancare sa-si cumpere din salariul minim. Nu. Taxe pana la cer fiindca polueaza.

    • zici ca nu esti rusofil/putinist (desi sunt convins ca esti, la ce logica ai) , esti doar limitat intelectual, si crezi ca din cauza saraciei unora e mai bine sa iesim din UE .. mai mare gogomanie nu am auzit .. mai ales cand din cauza UE /SUA / NATO / si a harniciie privatului / diasporei avem cea mai buna situatie financiara din toata istoria noastra .. ce tampenii spui tu e sa iti dai craca de sub picioare e cel mai bine .. si mai ales ca sunt bani de la UE pentru diverse etape ale green deal … asta cu masina electrica de ti-e bagata pe gat e scoasa din laboratoarele petroliste-rusesti .. deci mars la moscova „ne-putinistule”

    • Esti trist rau de tot Andrei. Ti-e mai usor sa injuri decat sa vii cu niste contraargumente. Iti da UE bani ca sa le indeplinesti visual lor umed de Green Deal. Iti 6 miliarde de euro. Ce poti sa faci de banii astia ca sa atingi condittile din Green Deal? Mai nimic. E maruntis. O pompa de caldura pentru un AP de 70 mp te costa 10-12 mii de euro. In Romania sunt 8 milioane de locuinte care incalzesc cu gaz sau cu lemne. Te-ar costa 80-100 de miliarde de euro numai sa treci pe incalzire cu pompa de caldura. Nu zi de sistem centralizat de incalzire ca ci cele mai multe orase nu le mai au de mult si un sistem de ala se face foarte greu. Uita-te in Bucuresti cat dureaza sa inlocuiesti niste amarate de conducte. Nu mai par asa mult 6 miliarde de euro. In plus, UE obliga Romania sa stocheze o cincime din tot CO2 stocat in UE prin Romgaz si Petrom. Stii cat costa asta? 15 miliarde de euro pe 20 de ani. Oops. Deja da pe minus. Sa mai zic de taxa de poluare aplicata masinilor din 2027? Masinile alea care iti transporta sucul de telina sau ce mai haliti voi progresistilor prin pestera unde locuiti.

  5. Inca unil care s-a ajuns in parlamentul european si da lectii de ecologie.
    Stau in Bucuresti in sectorul 5 si de 3 ani primaria spune ca nu are bani de anvelopare a blocurilor. Ok, sunt hoți sau incompetenți, si am votat pentru o schimbare dar a iesit fii-su lu tac’su , deci nici o schimbare. De ce sa platesc eu impozit mai mare pe cladire?

  6. Unde sunt banii aia?

  7. Ma ia great* cand vad asemenea oameni in parlamente, europene sau nationale. Ecologistii (ca sunt in partide eco declarate sau imprastiati printre socalisti si chiar dreapta) sunt tot atat de extremisti ca Sosoaca sau auristii. Sa impui tot felul de taxe doar pt ca nu ai ajuns la nivelul x de eficienta energetica (nivel stabilit de ei) e o bataie de joc. Si bineinteles, tot ei o sa vina cu salvarea, adica cu bani publici din buzunarul platitorului de taxe si impozite. UE isi taie craca de sub picioare daca o tine tot asa!

    • Macar sosocarii si hauristii nu te ard la buzunar. Unii, cum e si Stefanuta, traiesc in lumea lor. Ei refuza sa vada saracia din tarile lor. Ei cred ca daca dai niste firimituri se rezolva toate problemele. Bah baieti, nemtii isi fac griji in legatura cu Green Deal. Dar noi nu. Asta fiindca cei mai multi habar nu au ce prapad inseamna treaba asta pentru noi.

    • Se rezolva cu ceva acru, de regula cu suc de lamaie! Nasoala rau uniunea asta, nu-i asa?! Pai sa nu mai depindem noi de gazele rusesti? sa nu-i mai pupam noi bocancii lu’ Putin? Zau asa, asta e chiar blasfemie!
      Ce nu-ntelegeti voi astia ofuscati pe ecologisti si pe coana uniune, e contextul geopolitic in care ne aflam. Iar daca-l intelegeti totusi, refuzati sa vedeti dincolo de maine. Presupun ca multi aveti copii! Cu asemenea gandire/mentalitate, ma intreb de ce i-ati mai facut?!
      N-o sa murim maine, cu siguranta, si e destul gaz si petrol de ars in continuare, mult mai ieftin decat alte surse de energie! Cu toate astea nu-nteleg reticenta in a fi mai eficient energetic? daca tot ard gaz, de ce n-as arde 1 mc (si sa platesc) in loc de 5 mc?
      De-acord cu tine, nu tre’ sa cadem in extreme iar la nivel de uniune sunt multe bube de rezolvat, dar scaderea dependentei de Rusia e primul pas sa „ne putem misca in voie”.
      In plus, daca tot platim taxe si impozite, cu ce te deranjeaza ca se-ntorc in societate sub forma unor „ajutoare financiare” pentru a-ti creste eficienta energetica?
      Cum ar fi sa accesezi niste fonduri sa-ti anvelopez casa, sau sa-ti pui pompa de caldura/panouri solare? Si dupa ce termini sa constati ca platesti 1 leu in loc de 5, energia?
      Ca panourile solare vin din China si nu din UE, da, e o problema si acolo tre’ sa ne uitam. cu toate astea, suntem totusi in era globalizarii, in era „libertatii de miscare”! Ori schimbam radical regulile economiei, ori jucam dupa cum dicteaza piata!

  8. Intgrebare pentru Stefanuta:

    Se pot lua fonduri europene pe persoana fizica?????? Ca de indivizi cu creierul odihnit suntem satui!!!

    PS. Si factura la gaz nu vbine 15 milioane (aka 1500 RON, daca nu stie c-a avut loc o denominare). Vine 1500 RON din cauza lacomiei „baietilor dastepti” si lacomiei statului!!!!

    PS2. De-abia astept incalzirea „centralizata” la bloc cu pompe de caldura!!!!

    • O sa astepti mult si bine incalzirea centralizata cu pompa de caldura, daca nu stai pe langa mare. Incalzirea centralizata cu pompa de caldura necesita cantitati mari de apa. Apa o iei ori din rau, ori din mare. Sa vezi ce o sa te lase ecologistii sa iei nu stiu cati metri cubi de apa pe secunda din nu stiu ce rau ca sa-ti alimentezi pompa de caldura. Astia vor sa darame barajele si hidrocentralele de pe rauri prin Nature Restoration Act, dar o sa te lase pe tine sa iei apa pentru pompa. Sigur.

  9. O să regretăm că nu am făcut destul pentru energie verde peste 15-20 de ani. Atunci când tot sudul Europei până la Alpi va fi deșert cu temperaturi vara de 50 grade C.

    • Cum nu facem nimic pentru energia verde? Pai bagam mare taxe pana la cer pentru masinile electrice ieftine produse in China. Taxam de rupem panourile solare si turbinele eoliene. Vrem sa fie si ieftina energia verde? Nah. Lasa sa fie scumpa. Macar nu e din China, asa-i? Si ce daca poti sa instalezi de 2-3 ori mai multe eoliene si panouri solare produse in China, cand cu aceeasi bani instalezi eoliene si panouri UE?

  10. Erou pe toate saiturile gauche et demi-gauche, iata ca a mai rasarit (inca) unu’ care vrea sa salveze (si el) planeta. Cu sau fara oameni pe ea…

  11. Ștefănuță e de vină, nu guvernele Ciucă – Ciolacu, care au băgat zero lei zero bani din bugetul de stat pentru eficientizarea energetică a clădirilor.