VIDEO Nicușor Dan: Firea și Negoiță au distrus șansele ca dispoziția de retrocedare a Parcului IOR să fie anulată / Expropriem, dar să vină Firea și Negoiță cu banii / Prefectul Capitalei a mers la instanța necompetentă
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a susținut, joi, într-o conferință de presă, că fostul primar general Gabriela Firea și primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, au distrus șansele ca dispoziția de retrocedare a unei părți din Parcul IOR să fie anulată, iar prefectul Capitalei a inițiat acum o acțiune în justiție la instanța necompetentă.
„Am dat o amendă de 35 de milioane de euro proprietarului parcului IOR pentru că a schimbat destinația unei părți din parc și asta este o modalitate de a lua parcul înapoi. Adică avem un litigiu în care se contestă această amendă, el se va finaliza estimez într-un an și jumătate. Înainte de acest litigiu am făcut toate pregătirile juridice necesare pentru ca să nu riscăm. Sunt optimist că vom câștiga acest litigiu. Când se va termina, proprietarul va trebui să ne dea 35 de milioane, estimez că nu-i va avea și va trebui să ne dea o parte din teren”, a precizat Nicușor Dan.
„Eu am dat o amendă de 35 de milioane de euro, primarul Sectorului 3 a dat o amendă de 35 de euro. Asta e diferența dintre cine face administrație și cine face simplă gargară politicianistă”, a mai afirmat Nicușor Dan.
Primarul Capitalei a amintit că a existat un litigiu inițiat acum 10 ani de primarul Sectorului 3 pentru anularea deciziei de retrocedare.
„Doi oameni, Firea și Negoiță, au distrus șansele ca această dispoziție să fie anulată. În anul 2019, în fața Curții de Apel București s-a dispus o expertiză ca să se stabilească dacă acel teren e parc sau nu e parc. Nici Firea, nici Negoiță nu au fost în stare să vină cu dovezi că acolo a fost un parc. (…) Răspunsul primarului a fost: arhiva noastră de la ALPAB a ars și nu mai avem dovezi, dar puteau să vină cu foști angajați sau cetățeni din zonă ca martori. (…) Și acum avem o decizie opozabilă față de Primăria Capitalei și față de Primăria Sectorului 3 care spune că acolo nu e parc și atunci trebuie să vină altcineva să dovedească că acolo a fost parc”, a explicat edilul.
În legătură cu discuția privind exproprierea acelui teren, Nicușor Dan a replicat: „Da, expropriem, dar să vină Firea și Negoiță cu bani de acasă sau cu bani de la partid pentru prostia pe care au făcut-o, pentru că nu putem să punem 70 de milioane de euro bani de la bucureșteni pentru prostia pe care niște oameni au făcut-o”.
În ceea ce privește acțiunea prefectului Capitalei în instanță pentru anularea deciziei de retrocedare, Nicușor Dan a declarat: „N-au nimerit instanța, s-au dus la instanța necompetentă. V-au chemat pe toți să spună cum sunt ei grozavi, cum salvează Parcul IOR și n-au nimerit instanța”.
Consilieri locali PSD au încercat să intervină în conferința de presă a lui Nicușor Dan, acuzându-l că nu acționează pentru salvarea Parcului IOR.
„Aici se vede diferența dintre o administrație publică și circ. Eu fac administrație publică, dvs faceți circ”, le-a replicat Nicușor Dan.
Acesta a spus că Primăria Capitalei nu poate face acțiune în instanță „în urma unei acțiuni nefericite a doi pesediști naș și fin”.
Context. 11 hectare de spațiu verde din IOR au fost retrocedate în 2007, iar anul trecut, proprietarii și chiriașii au anunțat că vor să construiască acolo un parc de distracții. De la începutul anului 2023, zeci de arbori de pe bucata retrocedată au fost tăiați, iar în ultima perioadă au izbucnit mai multe incendii în zona respectivă.
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, i-a cerut edilului Capitalei, Nicuşor Dan, să acţioneze în instanţă în vederea anulării deciziei de retrocedare a 12 hectare din Parcul IOR şi i-a propus o discuţie pentru identificarea unei soluţii în acest caz.
Primarul general, Nicușor Dan, afirma, la începutul lunii septembrie, că se acționează pe două căi, o cale juridică și una administrativă: în primul rând recuperarea terenului retrocedat, în justiție sau prin expropriere, și în al doilea rând majorarea amenzilor pentru tăierea copacilor, care acum sunt la o valoare minimă de 50 lei/copac.
„În ceea ce privește situația specială a Parcului IOR, acolo sunt două lucruri: este pe de-o parte chestiunea proprietății și dacă dobândirea s-a făcut legal și, a doua chestiune, dacă există posibilitatea de a sancționa mai drastic decât s-a făcut, de către polițiile locale, tot ce s-a întâmplat în Parcul IOR în ultimele luni, și din păcate cunoaștem cu toții situația. Pe ambele subiecte suntem foarte aproape, materialele primite de la avocați totalizează sute de pagini, suntem foarte aproape de a avea o concluzie”, a declarat primarul general.
Întrebat de ce nu se expropriază/cumpără de către Primăria Capitalei bucata de teren retrocedată, Nicușor Dan a răspuns că este de acord cu exproprierea doar după ce nu mai există căi juridice de recuperare a lui, întrucât valoarea terenului de 11 ha se ridică la o sumă considerabilă, de aproximativ 66 milioane euro.
Cine e proprietarul terenului retrocedat din Parc. Suprafața de 112.339 mp din parcul IOR (zona Potcoava-Titan) a fost restituită în natură prin dispoziția primarului general al Bucureștiului nr. 4333/18.05.2005, în mandatul lui Adriean Videanu, potrivit SpotMedia. Cea care a primit terenul de la Primăria Capitalei este Maria Cocoru. Ulterior, suprafața respectivă de teren a făcut obiectul mai multor litigii.
În octombrie 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins recursul formulat de primarul Sectorului 3 care solicita anularea retrocedării unei părți din parcul IOR (Alexandru Ioan Cuza). Decizia este definitivă și irevocabilă, potrivit SpotMedia.
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a mers pe 22 martie în zona retrocedată din Parcul IOR și a declarat că niciodată nu a mai văzut un număr atât de mare de copaci tăiaţi ilegal. El afirma că avocaţii contractaţi de Primăria Capitalei verifică legalitatea dispoziţiei de retrocedare, dar şi în ce măsură proprietarii ar putea fi sancţionaţi pentru defrişare sistematică. În 25 martie, aproximativ o mie de persoane au participat, în Capitală, la acţiunea de protest „Nu cedăm Parcul IOR”, organizată de Grupul de Iniţiativă Civică IOR-Titan şi Greenpeace România.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii