G4Media.ro

VIDEO Noi proteste în Iran: Zeci de morți în timpul represiunii, sute…

captura twitter

VIDEO Noi proteste în Iran: Zeci de morți în timpul represiunii, sute de arestări

Noi manifestații au avut loc sâmbătă seara în Iran pentru a protesta față de moartea unei tinere arestate de poliție, în pofida unei represiuni care s-a soldat cu 41 de morți și sute de arestări în opt zile, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

Autoritățile neagă orice implicare în moartea lui Mahsa Amini, în 16 septembrie, la trei zile după ce a fost arestată pentru că nu a respectat codul vestimentar al Republicii Islamice.

Dar protestatarii și-au strigat furia în fiecare seară de când tânăra de 22 de ani din regiunea Kurdistan din nord-vestul țării a murit.

O înregistrare video virală, aparent filmată sâmbătă seara, arată o femeie care merge cu capul descoperit și își flutură vălul în mijlocul unei străzi din Teheran, încălcând reglementările stricte privind vestimentația.

 


În Iran, femeile trebuie să își acopere părul și corpul până sub genunchi și nu trebuie să poarte pantaloni strâmți sau blugi cu găuri în ei.

Imagini virale de la proteste au arătat în ultimele zile femei iraniene care ard vălul islamic.

Partidul reformist „Uniunea Populară a Iranului Islamic” a îndemnat sâmbătă statul să anuleze cerința de purtare a vălului și să elibereze persoanele arestate.

În același timp, președintele ultraconservator Ebrahim Raissi a promis că va acționa „decisiv” împotriva manifestanților, descriși de autorități drept „răzvrătiți” sau „contrarevoluționari”.

Martorii au raportat în cursul serii o desfășurare mare de forțe de poliție la o intersecție din nordul capitalei iraniene.

 


Televiziunea de stat a oferit sâmbătă seara un nou bilanț de 41 de morți „în timpul recentelor revolte”.

Dar bilanțul ar putea fi mai mare, ONG-ul Iran Human Rights (IHR), cu sediul la Oslo, raportând cel puțin 54 de morți în timpul represiunii protestelor.

„Grupuri contrarevoluționare”

Mahsa Amini a fost arestată pe 13 septembrie la Teheran pentru „purtare de haine nepotrivite” de către poliția care aplică codul vestimentar. Ea a murit trei zile mai târziu, la spital.

De atunci, bărbați și femei iranieni au manifestat la lăsarea serii în zeci de orașe din întreaga țară, inclusiv în capitala Teheran, Isfahan și Qom (centru) și Mashhad (nord).

Demonstrațiile au fost marcate de ciocniri cu forțele de securitate, iar vehicule ale poliției au fost incendiate de protestatari care scandau sloganuri împotriva Republicii Islamice, potrivit presei și activiștilor.

Sute de protestatari au fost arestați. Numai în provincia Guilan, din nordul țării, au fost arestați „739 de revoltați, inclusiv 60 de femei”, a declarat sâmbătă șeful poliției din această provincie, potrivit agenției de presă Tasnim.

Potrivit IHR, aproximativ jumătate din cele 54 de persoane ucise se aflau în această provincie și în provincia vecină Mazandaran. ONG-ul a declarat că, în multe cazuri, „predarea cadavrelor către familii este condiționată de o înmormântare secretă”.

Comitetul pentru protecția jurnaliștilor (CPJ), cu sediul în SUA, a declarat că 17 jurnaliști au fost arestați în Iran începând cu 19 septembrie.

Ministrul de interne Ahmad Vahidi a declarat că se bazează pe martori, înregistrări video și probe medico-legale pentru a confirma că Mahsa Amini nu a fost bătută de poliție – așa cum acuză rudele sale – și că o anchetă privind moartea ei este în curs de desfășurare.

Ministrul i-a acuzat pe protestatari că „urmează SUA, țările europene și grupurile contrarevoluționare”.

Denunțând „încercările americane de a submina stabilitatea” Iranului, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanani, a avertizat într-un tweet că „eforturile de a încălca suveranitatea Iranului nu vor rămâne fără răspuns”.

Tiruri „deliberate”

Timp de câteva zile, videoclipuri online au arătat scene de violență la Teheran și în alte orașe mari, precum Tabriz (nord-vest). Unele dintre înregistrări video arată cum forțele de securitate trag în demonstranți.

Amnesty International acuză forțele de securitate că „trag în mod deliberat cu muniție reală în demonstranți”, solicitând „acțiuni internaționale urgente pentru a pune capăt represiunii”.

Conexiunile la internet au fost în continuare perturbate sâmbătă, iar WhatsApp și Instagram au fost blocate. NetBlocks, un site cu sediul la Londra care monitorizează blocajele de internet din întreaga lume, a raportat, de asemenea, că Skype a fost blocat.

Organizația kurdă pentru drepturile omului Hengaw a declarat că protestatarii au preluat controlul asupra unor părți din orașul Oshnaviyeh din nord-vestul țării. Videoclipurile arată protestatarii mărșăluind cu semnul victoriei.

Sistemul judiciar a recunoscut că „revoltații (de acolo) au atacat trei baze Basij”, referindu-se la miliția islamică. Dar a negat, potrivit agenției sale, că forțele de securitate ar fi pierdut controlul asupra orașului Oshnaviyeh din regiunea Kurdistan.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Tipic dictatorial. Rasturnarea regimului precedent aa fost revolutie, tentativa po p u l atiei de a rasturna regimul actual e contrarevolutie.

  2. Religia sa dispara!

  3. E vremea ca Iranul, China, Rusia să-și arunce dictaturile la gunoi și să devină țări normale, pașnice.

  4. „ilie”,ce tot spui acolo?Tu iesti d-ăla care amestecă USR-ul cu hAUR!?Acuma o iei mai pe departe!
    Cand religia și mai ales cea islamică devine instrument pentru a acapara si apoi pentru a controla puterea într-un stat,ea iși diluează credinta(trairea sincera religioasă),fiindcă devine obligatorie,cu sanctiuni imperative,care înlatură posibilitatea oamenilor de a opta.Asa cum spunea Sf. Augustin „liberul arbitru”.
    Extremistii religiosi nu cedeaza,indiferent de numarul mortilor,fiindca daca ar ceda și-ar pierde autoritatea de fier,care odata fisurata,prin ea,acestia s-ar prăbusi de la putere.Ei nu pot schimba retorica,fiindcă totul s-ar bascula.Amintiți-vă de retorica lui Ceausescu.Putea să adopte alta?

  5. Stiu eu ce s-a intamplat, ca sunt dintr-un stat de drept cu procurori onesti si jurnalalisti independenti:
    1. Genocid – peste 60.000 victime;
    2. Subminarea puterii de stat prin organizarea de actiuni armate impotriva poporului si a puterii de stat. Infractiunea de distrugere a bunurilor obstesti, prin distrugerea si avarierea unor cladiri, explozii in orase etc.
    3. Subminarea economiei nationale.
    4. Incercarea de a fugi din tara pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari depuse la banci in strainatate.