VIDEO Nori de praf deasupra Bucureștiului și altor zone din Muntenia / Ministerul Mediului: vântul puternic ridică praful de pe câmpuri, nu are legătură cu Ucraina
Vântul extrem de puternic din estul țării a dus marți la ridicarea unor adevărați nori de praf în multe zone din sudul Moldovei și Muntenia, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului.
Imaginile filmate de un reporter G4Media pe DN2, între Focșani și Urziceni, arată cum șoseaua și câmpurile din jur – multe dintre ele lipsite de vegetație – sunt acoperite de un nor de praf.
Ministerul Mediului susține că norii de praf s-au format din cauza vântului puternic (este Cod galben), care transportă praful de pe câmp, pe fondul secetei prelungite.
Ministerul Mediului arată că niciun alt indicator măsurat (monoxid de carbon, dioxid de sulf, dioxid de azot, ozon etc.) nu prezintă creșteri semnificative, nicăieri pe teritoriul României, și respingem ”ferm” orice speculație care leagă norii de praf de poluarea produsă în zona de conflict militar din Ucraina.
Comunicatul integral al Ministerului Mediului:
Astăzi, în intervalul 08:00 – 20:00, Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei și sud-vestul Moldovei se află sub avertizare Cod Galben de vânt puternic, care ar putea atinge, la rafală, peste 65 km/h și chiar 80 km/h, în zonele montane.
În acest context, în Municipiul București și în mai multe zone aflate sub avertizare s-a constatat fenomenul de resuspensie a particulelor de praf atmosferic depuse pe sol, în special PM10, care a fost antrenat de rafalele de vânt, determinând creșteri ale valorilor înregistrate de stațiile de monitorizare a calității aerului. În prezent, ultima medie orară a particulelor grosiere PM10 se situează în jurul valorii de 200 micrograme/mc, în aglomerarea București.
Este important să precizăm că niciun alt indicator măsurat (monoxid de carbon, dioxid de sulf, dioxid de azot, ozon etc.) nu prezintă creșteri semnificative, nicăieri pe teritoriul României.
De asemenea, respingem ferm orice speculație care exprimă un raport de cauzalitate între fenomenul descris mai sus și poluarea produsă în zona de conflict militar din Ucraina. Modelările realizate de #ANM arată foarte clar că, în perioada următoare, nu se preconizează o deplasare a norului poluant dinspre Ucraina spre teritoriul României. Orice potențială creștere a emisiilor ar fi detectată imediat de stațiile #RNMCA, în special de cele din nordul și estul țării și ar fi comunicată public de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului.
Acest fenomen al resuspensiei particulelor de praf în condiții de vânt puternic și pe fondul fenomenului de secetă pedologică extremă reprezintă, în schimb, un indicator important asupra modului în care sunt salubrizate străzile și drumurile, al felului în care sunt protejate șantierele de construcții, precum și al numărului mare de terenuri neacoperite cu vegetație, în special în apropierea aglomerărilor urbane. Deși astfel de fenomene sunt rare, autoritățile publice locale trebuie sa acorde o atenție sporită asupra măsurilor ce le revin în planul de calitate a aerului, în special în ceea ce privește salubrizarea eficientă și gestionarea suprafețelor verzi.
Facem apel la toți cetățenii României să se informeze numai din surse oficiale și să evite să distribuie conținut alarmist, care poate genera dezinformare.
Foto: G4Media
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii