G4Media.ro

VIDEO Nou trend Tik Tok: Prinderea “ciudaților de la sală”/ Șase din…

sursa foto: Captură video Tik Tok

VIDEO Nou trend Tik Tok: Prinderea “ciudaților de la sală”/ Șase din zece femei s-au simțit hărțuite sexual în sălile de fitness

Femeile au fost de multă vreme foarte vigilente cu privire la atenția nedorită a bărbaților la sală. Înainte de smartphone-uri, senzația că erau privite putea fi considerat mai mult un sentiment decât o certitudine. Acum, prinderea hărțuitorilor a devenit un “sport” pe TikTok, unde femeile își lasă pe ascuns telefoanele cu înregistrarea pornită și apoi vizionează videoclipul pentru a vedea cine se uita la spatele lor, în timp ce făceau genuflexiuni, conform The Guardian.

În aplicație, hashtag-ul „ciudații de la sală” are peste 1,9 milioane de vizualizări, cu videoclipuri în care sunt prezentați bărbați care încearcă să flirteze cu femei.

Gina este un astfel de ”detectiv” TikTok. Aceasta merge la sală de cel puțin patru ori pe săptămână. „Aș spune că în 15% din cazurile în care mă antrenez mă confrunt cu fiori”, a spus Gina care a mai adăugat că acest lucru se manifestă, de obicei, când un bărbat se uită la ea pentru o perioadă de timp „incomod de lungă”. 

Aceasta a postat un videoclip pe rețeaua de socializare, unde expune un bărbat care a ales să stea la câțiva metri în spatele ei, chiar dacă sala era goală și ar fi putut alege orice alt loc.  

@ginaveelay Be careful out here girlies cause wtf #creep #weirdo #gymcreep #k18results #gymweirdshit #awareness #awarenessvideo #creepyguys #fyp #viral #fyp #gymprobblems #gymissues #inconsiderate #inconsideratepeople #selfawareness #selfaware #danger #creepy #creepyguystaring #creepyguystory #creepyguywithacamera #workingout #fitness ♬ original sound – Gina

Unii ar putea spune că aspectul nepotrivit sau comentariile înfiorătoare sunt la fel de caracteristice în sala de sport pentru femei, precum echipamentele de antrenament stricate sau aglomerația. Un studiu din 2021 a constatat că 76% dintre femei se simt inconfortabil făcând exerciții în public din cauza hărțuirii. Într-un alt sondaj de la Run Repeat, 56% dintre femei au raportat că s-au confruntat cu hărțuirea în timpul antrenamentelor.

Comentariile la videoclipurile ei și altele postate de femei cu experiențe similare provoacă reacții diferite. Unii comentatori sunt de acord că sălile de sport pot fi asemenea unor “spații de pradă”. Dar alții resping plângerile femeilor drept reacții exagerate.

“Orice bărbat te-ar plăcea în poziția în care stai“

Într-un alt videoclip, în timp ce folosește un aparat din sala de fitness, o femeie este abordată de un bărbat care îi adresează o remarcă nepotrivită. “Orice bărbat te-ar plăcea în poziția în care stai“. Acesta este alungat de femeie care îi spune să plece și s-o lase în pace. În replică, bărbatul îi adresează o jignire, “afurisito”.

@nataleebfitness waiting for the ‘he was just being nice’ bc y’all are not seeing the issue #fyp #gymharassment #gymtok #womensonlygym ♬ original sound – nataleebfitness

De ce nu se pot ocupa bărbații de treburile lor la sală? Natalia Mehlman Petrzela, istoric și autoare cărți Fit Nation: The Gains and Pains of America’s Exercise Obsession (Câștiguri și dureri din obsesia exercițiului – n.red), a spus că sălile de sport au fost mult timp spații cu diferențe pe genuri. În trecut au existat săli de sport separate pentru bărbați și pentru femei, sau cluburi de sănătate au găzduit intenționat „zilele doamnelor”.

Majoritatea sălilor de sport de astăzi sunt mixte, iar ideea de a reveni la spații de antrenament destinate doar femeilor rămâne controversată. Anul trecut, Curtea Supremă din Connecticut (SUA) a decis că aceste zone au încălcat o lege de stat care interzice discriminarea pe criterii de gen. În ciuda acestui fapt, anumite secțiuni ale sălii de sport tind să fie neoficial separate în funcție de sex.

„Femeile sunt supra reprezentate în studiouri și în echipamentele cardio, în timp ce bărbații se îngrămădesc în mod disproporționat la nivelul exercițiilor cu greutăți”, a spus Petrzela. „Dar popularitatea femeilor crește în segmentul halterelor și, prin urmare, și prezența mai mare într-o parte a sălii care a fost în mod tradițional mai masculină”.

Șase din zece femei s-au simțit hărțuite la sală de către un bărbat

Un sondaj realizat de experții în formare personală, Origym, a evidențiat barierele care le împiedică pe femei să folosească sălile de sport. Astfel, șase din 10 femei din 1.000 de persoane chestionate au declarat că fost hărțuite sexual cel puțin o dată în timpul activității la sala de sport.

Hărțuirea sexuală poate lua multe forme diferite, inclusiv acțiuni fizice și verbale. Iar cele mai importante moduri în care femeile au raportat că sunt hărțuite de bărbați includ:

  • Statul mult prea aproape (14%)
  • Comentarii obscene (13%)
  • Bullying (13%)
  • Comentarii nepotrivite (13%)
  • Comentarii sexuale despre aspectul fizic (12%)
  • Flirtat (12%)
  • Nu au înțeles că nu vreau să fiu ajutată  (12%)
  • Urmăritul în jurul sălii de sport (11%)
  • S-au certat cu mine (10%)
  • Comentarii sexuale despre kit-ul de gimnastică (10%).

Cu toate acestea, două din cinci femei au luat decizia de a evita sala de sport complet, deoarece bărbații le-au făcut să se simtă inconfortabil acolo, precizează Sustain Health.

Este o realitate clară că femeile ar putea ajunge să facă mai puține exerciții fizice din cauza intimidării la sala de sport. Femeile simt nevoia de a se adapta, iar aproape jumătate dintre acestea iau un prieten sau partener pentru a lucra cu ele, deoarece prezența unui alt bărbat îi descurajează pe posibilii hărțuitori.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Mai nou se pare că nu mai ai voie nici să privești frumosul 🫣 „Ești sexy” = bullying (cică vorbim în limba română)

    • Dacă tu din tot articolul ăsta asta ai înțeles, e grav… sau n-ai purtat în viața ta vreo discuție cu o femeie. Ceea ce e ok, nu mă înțelege greșit.

  2. mituu nu mai e la moda pă tictoc…😂😂😂😂😂😂😂