VIDEO Nouă zi de protest după catastrofa feroviară din Grecia: Ciocniri violente la Atena. Manifestanţii au aruncat cu cocktail-uri Molotov în faţa Parlamentului, poliţia a ripostat cu gaze lacrimogene
UPDATE Manifestanţii au aruncat miercuri cu cocktail-uri Molotov şi pietre în faţa Parlamentului Greciei, în centrul Atenei, iar poliţia a ripostat trăgând cu gaze lacrimogene, informează AFP, citată de Agerpres.
Incidentele au început la sfârşitul unei manifestaţii la care au participat peste 40.000 de persoane revoltate după catastrofa feroviară din Grecia care a făcut 57 de morţi pe 28 februarie şi care a declanşat un val de indignare în întreaga ţară.
Un vehicul a fost incendiat lângă piaţa Syntagma, esplanada aflată mai jos de Parlament, în timp ce un arbust a luat foc în faţa clădirii Parlamentului şi a fost stins imediat de pompieri.
Majoritatea manifestanţilor părăsiseră deja locul acestor incidente.
În jur de 65.000 de persoane au ieşit în stradă miercuri în Grecia, majoritatea la apelul sindicatelor din serviciul public care au declanşat o grevă de 24 de ore.
Transporturile erau aproape toate oprite, în timp ce studenţii, profesorii din şcolile primare, medicii şi lucrătorii feroviari erau îndemnaţi să se ralieze mulţimilor de manifestanţi.
În marja unei alte manifestaţii, la Salonic (nord), al doilea oraş ca mărime din Grecia, manifestaţie ce a reunit circa 15.000 de persoane, un grup de tineri a aruncat cu pietre în clădirea gării.
Forţele antirevoltă au ripostat la rândul lor, făcând uz de gaze lacrimogene.
La Patras, în Peloponez (sud-vest), mii de manifestanţi au aruncat cu vopsea roşie pe faţada gării, potrivit imaginilor din media greceşti. Tot acolo, poliţiştii au dispersat manifestanţii cu gaze lacrimogene.
Știrea inițială
Mii de greviști din domeniul transporturilor, studenți și profesori au început miercuri să se adune în centrul Atenei și în orașul Salonic din nordul țării pentru a protesta față de cea mai mortală catastrofă feroviară înregistrată vreodată în Grecia, relatează Reuters.
Accidentul din 28 februarie a provocat moartea a 57 de persoane și a stârnit indignarea publicului cu privire la starea de degradare a rețelei feroviare. Muncitorii în grevă spun că de vină sunt anii de neglijență, investițiile insuficiente și lipsa de personal – o moștenire a crizei datoriilor din Grecia, care durează de zece ani.
Guvernul conservator, al cărui mandat expiră în iulie, a promis miercuri să repare sistemul feroviar aflat în dificultate.
Multe dintre cele aproximativ 350 de persoane aflate la bordul unui tren interurban de pasageri care s-a ciocnit frontal cu un tren de marfă în timp ce se deplasa pe aceeași linie erau studenți universitari care se îndreptau din Atena spre orașul Salonic din nordul țării, după un weekend prelungit de sărbători legale.
„Nu vom rămâne în viață din întâmplare, vom trăi așa cum ne dorim”, scria pe un banner ținut de tinerii protestatari în fața parlamentului din Atena, unde se așteptau să culmineze mitingurile. „Asasini”, scria un altul.
Dezastrul a dus la proteste în întreaga Grecie, peste 10.000 de persoane adunându-se duminică la Atena. Zeci de mii de persoane se adunau miercuri în Atena și Salonic.
Lucrătorii feroviari au organizat greve continue de 24 de ore începând de joi, ceea ce a dus la oprirea rețelei. Aceștia spun că cererile lor de îmbunătățire a protocoalelor de siguranță nu au fost ascultate de ani de zile și au promis să „impună siguranța” pentru a se asigura că un accident nu se va mai repeta.
„Avem o obligație față de semenii noștri și față de colegii noștri care și-au pierdut viața în tragicul accident”, a declarat principalul sindicat al lucrătorilor feroviari într-un comunicat.
Guvernul conservator, care intenționa inițial să convoace alegeri în următoarele săptămâni, a pus accidentul în principal pe seama erorilor umane și a deficiențelor care, potrivit acestuia, nu au fost remediate în ultimele decenii.
Premierul Kyriakos Mitsotakis a încredințat portofoliul unuia dintre cei mai apropiați colaboratori ai săi, ministrul de stat George Gerapetritis, după ce fostul ministru al transporturilor a demisionat.
Miercuri, Gerapetritis a declarat că serviciile de transport feroviar de pasageri, suspendate de la accident, ar putea fi reluate până la sfârșitul lunii martie, dacă este asigurată siguranța absolută. El a promis că vor fi investite fonduri în modernizarea infrastructurii și în angajarea de personal.
De asemenea, el a promis că va face lumină în privința cauzelor accidentului.
„Înțeleg furia pe care o simt oamenii”, a spus el.
Cel mai mare sindicat din sectorul public din Grecia, ADEDY, a participat la greva de 24 de ore. Lucrătorii din transportul urban au ieșit de la locul de muncă în semn de solidaritate, perturbând serviciile de metrou, tramvai și autobuz din capitală. Navele au rămas, de asemenea, ancorate în porturi, marinarii participând la acțiunea sindicală.
Grupuri de studenți și de profesori au declarat că vor participa la mitingurile din centrul Atenei.
„Nu este momentul să tăcem, este timpul să vorbim și să luptăm”, a declarat un sindicat al profesorilor într-o declarație.
În 2017, în timpul crizei datoriilor, Grecia și-a vândut operatorul feroviar de stat, numit în prezent Hellenic Train, către compania italiană de stat Ferrovie dello Stato Italiane. Vânzarea a fost un termen din acordurile de salvare a țării cu Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional cu sediul la Washington.
Gerapetritis ar urma să se întâlnească mai târziu în cursul zilei de miercuri cu experți în transporturi de la Comisia Europeană, care a promis sprijin tehnic.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank