VIDEO „Nu mergi la sală pentru beachbody și apoi faci o pauză. Vrei să te simți bine și pe pârtie” / Ți-ai propus un restart în 2024 pentru sănătatea ta? Sfaturi pentru a obține „un corp nou” și exerciții cu Robert Băjan, instructor de Pilates
Multe persoane își propun, la început de an, și un „restart” pentru sănătate: să facă mai multă mișcare, să acorde mai multă atenție în privința alimentației, să aibă în general un stil de viață mai sănătos. Robert Băjan, instructor de Pilates, a explicat, pentru G4Media.ro, ce trebuie să avem în vedere dacă vrem să mergem la sală pentru a fi în formă.
„Nu mergi la sală pentru beachbody și apoi faci o pauză. Vrei să te simți bine și pe pârtie”, afirmă Robert Băjan.
Cum faci asta?
„Joseph Pilates spunea așa: după 10 ședințe începi să simți diferența, după 20 de ședințe începi să vezi diferența – te uiți în oglindă și observi că s-a modificat ceva la corpul tău -, după 30 de ședințe deja ai un corp nou. Asta face Pilatesul: tonifiază musculatura, corectează postura, îmbunătățește mobilitatea articulațiilor, ameliorează durerile de spate, în special pe cele ale coloanei vertebrale.
Pentru sănătatea ta, nu e suficient să mergi de două, trei ori la sală, la Pilates. E păcat de efortul depus, dacă în restul zilei nu îți pasă și nu faci nimic. Este necesară o dietă echilibrată, un stil de viață sănătos.
Sănătatea nu este un hobby, ci chiar un stil de viață. Nu e suficient, nu e de ajuns să te pregătești de plajă, că vine vara și vrei să ai un beachbody și apoi să faci o pauză. Gândește-te că vrei să arăți bine și să te simți bine chiar și pe pârtie”, a declarat Robert Băjan pentru G4Media.ro.
Cine poate face Pilates?
Robert Băjan a mai explicat că exercițiile de Pilates sunt pentru oricine, indiferent de vârstă, datorită beneficiilor pe care acest tip de exerciții le aduc corpului și organismului. Între altele, îi ajută pe copii să aibă o postare corectă a corpului, iar în cazul adulților pot fi ameliorate probleme precum scolioza, cifoza și alte afecțiuni. Exercițiile de acest tip pot fi benefice și pentru persoane care au nevoie de recuperare fizică, pentru că au avut un accident sau au dureri de spate, de articulații, din cauza statului la birou de exemplu.
Trebuie să ai o anumită pregătire fizică pentru a începe antrenamentul?
„Nu. Te ajută să fi făcut sport, pentru că îți cunoști corpul mai bine, știi cum să îl controlezi. Pilatesul, cum a fost conceput de Joseph Pilates, inițial această formă de mișcare s-a numit Contrology, pentru că este vorba despre capacitatea de a controla mușchii cu mintea. Principiile de bază ale Pilatesului sunt respirația în primul rând, apoi concentrarea, controlul, centrarea, precizia, fluiditatea, ritmul”, afirmă Robert Băjan.
Instructorul recomandă o frecvență a exercițiilor de 2-3 ori pe săptămână, pentru că, cu cât lucrezi mai des și mai intens, mușchii se dezvoltă corect.
„O dată pe săptămână nu e suficient. De trei ori pe săptămână e ideal. Și atunci devine o rutină și pentru musculatură, pentru articulații”, susține el.
Cum acționează asupra modelării corpului?
„În primul rând, datorită genului de mișcări – se lucrează foarte mult pe lungime -, primul lucru care se observă este scăderea în centimetri, adică musculatura începe să se așeze pe lungime: se alungesc mușchii, se tonifică, dar pe lungime. La fitness crești mușchii, îi dezvolți să se mărească. La Pilates se tonifică foarte mult musculatura fără a se umfla. În special doamnele vor un corp frumos, tonifiat, fără a face mușchi voluminoși.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu