G4Media.ro

VIDEO O lungă vacanță de vară în Capitală, dar ce poți face…

VIDEO O lungă vacanță de vară în Capitală, dar ce poți face gratuit, dacă nu ți-ai propus să ieși din oraș? Explică Victor Vlăduț, 30 de ani, despre proiecte cu finanțare locală

Ca tânăr de până la 20 de ani, locuitor al Bucureștiului, poți lua parte la cel puțin 10 acțiuni de grup, iar pe lângă un certificat de voluntar, poți obține un loc într-o tabără pe litoralul Mării Neagre. Mai exact, cu un badge de Voluntar Proedus 2.0. participi la acțiuni de ecologizare, la cursuri de dezvoltare personală sau înveți ce înseamnă civismul. Poți merge la meciurile CSM București, să susții sportivii sau să ai în grijă un cățel sau doi de la ASPA, iar misiunea ta să fie să-i găsești un adoptator.

Activitățile de grup ajută și în probleme ce țin de starea de spirit. În 2023, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recunoscut oficial „singurătatea” ca epidemie, iar o categorie expusă este și cea a adolescenților cu vârste între 16 și 19 ani. Principalele motive sunt nesiguranța și lipsa contactelor sociale, prejudecățile, utilizarea excesivă a telefonului și a rețelelor sociale, iar soluții sunt. Conform cercetărilor ENTR din Bulgaria, România și Germania, pentru a face față sigurătății tinerii consideră că ar putea ajuta următoarele: team bulding, crearea de comunități, sportul și muzica ajută, reducerea timpului petrecut pe telefon și rețele sociale, activități experiențiale.

Dacă vacanța de vară este în București, administrația are câteva variante de activități gratuite la care se pot înscrie tinerii de până la 20 de ani.

– Voluntar, certificare și o tabără la mare. VOLUNTAR PROEDUS 2.0 este un program cu obținerea certificatului de voluntar la final, iar cei care participă activ la acțiuni pot beneficia și de o tabără pe litoralul Mării Negre, cu condiția să aibă cel puțin 10 acțiuni sau evenimente. Până acum, peste 5500 de voluntari pleacă etapizat la mare.

– Muzeul Copiilor. Pe lângă programul de voluntariat de pe perioada verii, dar și pe perioada anului școlar există Muzeul Copiilor, un spațiu interactiv care este și pentru tinerii care au frățiori sau surioare mai mici de la 4 la 14 ani, avem mai multe expoziții unde pot petrece interactiv, poate fi și o activitate de familie.

– Programul Vocația Ta. Pentru cei care sunt în ani terminali clasa 8 sau 12 și încă nu sunt hotărâți, există programul acesta pentru orientare de parcurs școlar și de dezvoltare personală și de carieră, pe durata verii este o platformă virtuală.

Explică Victor Vlăduț, 30 de ani, ce conduce un departament al administrației locale a orașului, la PROEDUS, Centrul de proiecte educaționale și sportive

Ce poți face ca voluntar? „Activități de ecologizare, cursuri de dezvoltare personală, ateliere pe diverse teme cum ar fi non-discrimarea sau în care înțeleg mai bine ce înseamnă implicarea activă, participarea la organizarea de diverse evenimente, diverse conferințe pe care le avem, mă refer la partea logistică și tehnică din spate, printat listă de prezență, verificat, trimis mailuri.”

– Acțiuni de a convinge oamenii să devină compania animalelor singure. „Avem și acțiuni în parteneriat cu Autoritatea de supraveghere și protecție a animalelor (ASPA) și în zilele când au loc adopții trebuie să aibă în grijă un cățel sau doi și au ca misiune, între ghilimele să-i găsească un adoptator cățelului sau cățeilor pe care îi au în grijă”.

– De asemenea, există evenimente sportive la care participă, „de regulă să susținem echipa CSM București la meciurile la care participă sau interacțiuni cu sportivii de la diverse sporturi, handbal, baschet și alte arii sportive de la CSM unde aceștia pot intracționa, dacă aceștia au curiozități cu privire la ce înseamnă sporturile de performanță”.

– „Orice are nevoie să fie sprijinit cu aportul de voluntari noi putem veni cu partea de suport, cu mențiunea că nu facem acțiuni de genul de a începe să cărăm chestii grele ci activități în care aplicăm principiul învățării experiențiale, depunem o muncă dar învățăm și ceva la final orice companie poate depune solicitare cu cel putin 5 zile inainte, noi recomandăm cu cât mai mult timp înainte pentru că acum este vacanță.”

– „Am fost la Uniunea Internațională a comunicațiilor care s-a ținut la Parlament, iar voluntarii noștri au ghidat reprezentanții din aproape toate statele lumii, iar din ce am contorizat am vorbit peste 14 limbi străine, echipa de voluntari a reușit să acopere interpretarea în alte limbi, pe lângă engleza, franceză și spaniolă, voluntarii au reușit să acopere. Cred că este ceva remarcabil pentru niște elevi de liceu, clase 9-12.”

– „În programul vocația ta, pentru orientare de parcurs școlar și de dezvoltare personală și de carieră, pe durata verii este o platformă virtuală, târgul de oferte educațională unde există o platformă cu toate unitățile de învățământ de stat și privat ciclu liceal unde sunt realizate tururi 360, sau cuvânt de început, se poate interacționa, există speakeri motivaționali, dar am încercat să colectăm și meserii.”

– „Am încercat să demitizăm puțin învătământul profesional, pentru că întotdeauna există tentația este de a merge către studii universitare, deși chemarea noastră este către ceva mai tehnic, ce nu implică un parcurs academic. De câțiva ani a apărut și învățământul profesional în sistem dual, ceea ce înseamnă că pot participa la învățământul de stat de masă clasic, dar se pot înscrie și la învățământ profesional dual, la o anumită specializare unde primesc o serie de burse. Ministreul educației oferă o bursă de 2000 de lei, la care angajatorul poate veni de la 500-2500 de lei, burse lunare, iar avantajul este că se poate susține și examenul de BAC, se pot urma si studii superioare, la sfârșitul clasei a 12 obține și un atestat profesional care îl califică pentru o meserie, de la cele mai învechite cum ar fi de strungar sau lăcătuș mecanic, până la cele mai bine plătite chiar, operatorii la mașini cu comandă numerică.”

Alte 2 proiecte sunt cu finanțare externă. Erasmus+ ,un parteneriat coordonat Universitatea București care promovează studiile, accesul în mediul universitar al tinerilor cu deficiențe de adaptare sau risc de discriminare, cu probleme de ordin geografic sau familial, numit generic Diploma care creează o serie de ambasadori care să promoveze învățământul superior.

De asemenea, mai avem un proiect finanțat prin Horizont Europe vizează tot tema nediscriminării, dar cea non-intențională, înțelegând de cele mai multe ori totalitatea măsurilor afirmative sau așa-numita discrimare pozitivă, care îl pune pe cel în cauză în comparație cu ceilalți, iar proiectul încearcă să creeze măsuri mult mai prietenoase cu persoanele care se află într-o situația de discrimare. „Pune accent pe componenta de migrare și imigrare și încearcă să afle cam care sunt inflențele sau percepțiile oamnilor cu privire la valurile de imigrare, vorbim de orașele București, Bordeaux și Barcelona, se realizează și o mappare la nivelul UE.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...