VIDEO FOTO 268 de localnici din Roșia Montană, rugați să se evacueze după ce s-a spart o parte din digul unui lac / Pompierii și jandarmii au verificat casele, iar cei care au rămas au semnat pe propria răspundere / Barajul conține apă, nu steril, dar e lăsat în paragină de zeci de ani
Update, ora 9.00
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență anunță că pe parcursul nopții, 268 de persoane (aflate în zone cu potențial risc) au fost informate asupra măsurii de evacuare preventivă. 70 dintre acestea s-au autoevacuat la rude în localitățile limitrofe, 14 persoane au fost evacuate cu mijloace și în spații asigurate de către autoritățile locale (orașele Abrud și Cîmpeni), iar restul persoanelor au refuzat evacuarea.
În aceste momente se lucrează cu utilaje de mare capacitate (buldozere și vole) pentru crearea unui drum de acces necesar autospecialelor de intervenție, având în vedere că drumul este impracticabil până la baraj.
”Au fost dislocate 6 motopompe de mare capacitate, fiecare având posibilitatea de evacuare de 10.000 l/min. Concomitent, un expert care a întocmit documentația ce a stat la baza obținerii autorizației de funcționare a barajului vizat, împreună cu alți specialiști ai SGA, expertizează avaria pentru stabilirea cu exactitate a riscurilor și a metodelor de urmat pentru reducerea acestora”, anunță IGSU.
În total, la această misiune au fost angrenate următoarele forțe și mijloace:
– ISU Alba: 71 militari, 2 camioane cu 2 motopompe, 2 microbuze, 8 autoturisme, 2 autospeciale de interventie;
– Pentru gestionarea situației, ISU Alba a alertat întregul personal operativ;
– a fost dispusă trimiterea în zona afectată a încă 4 motopompe de mare capacitate de la ISU HD, ISU MS, ISU CJ și ISU BH;
– IJJ: 60 jandarmi cu 15 auto;
– IPJ: 16 polițiști cu 7 auto;
În cursul dimineții, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, a ajuns la fața locului și a desfășurat o ședință de lucru cu reprezentanții tuturor instituțiilor și operatorilor economici implicați în gestionarea acestei misiuni.
UPDATE, duminică, ora 7.30
O situație de criză a apărut în Roșia Montană sâmbătă noapte, după ce a apărut o fisură în digul lacului de acumulare Tăul Mare. Primarul a sunat la 112, iar de aici s-a activat Centrul Județean de Conducere si Coordonare a Intervenției care a demarat o serie de măsuri pentru protejarea locuitorilor.
Localnicii au primit 4 mesaje Ro Alert pe timpul nopții prin care au fost informați să părăsească localitatea, fiind-se puse la dispoziție paturi la școala din Abrud și o sală de sport din Câmpeni, transmite reporterul G4Media, aflat la fața locului.
”O parte dintre localnici au acceptat, iar alții, care au decis să rămână pe loc au fost invitați să semneze o declarație pe propria răspundere. S-au pus la dispoziție autocare pentru deplasarea lor. Mulți însă au decis să plece la rude”, spune reporterul nostru.
Există în acest moment două soluții pentru rezolvarea crizei, însă ambele urmăresc golirea lacului. Pentru asta au fost aduse mai multe motopompe de mare capacitate inclusiv din alte județe, însă până la secarea lacului autoritățile trebuie să rezolve problema drumului de acces.
”Acum se repară drumul pentru a se ajunge cu motopompele. Trebuie știut că lacul a fost construit la începutul anilor 1900 și se află în stare foarte proastă, de zeci de ani acesta nefiind întreținut”, transmite reporterul G4Media.
Prima variantă ar fi ca după golire digul să fie reparat, iar cea de-a doua ar fi ca locul să nu mai fie umplut niciodată cu apă din cauza riscului pentru populație.
UPDATE, ora 24.50
Pentru protecția populației aflată în proximitatea barajului, în cadrul ședinței Comitetului Local pentru Situații de Urgență a fost dispusă măsura evacuării preventive a localnicilor din avalul Lacului de acumulare Piscicola Taul Mare, anunță ISU Alba.
”Relocarea cetățenilor va fi temporară în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale, iar transportul acestora se va realiza cu mijloace proprii sau ale autorităților locale si ale ISU Alba (7 microbuze). La nevoie aceste mijloace vor fi suplimentate cu autoturisme ale operatorilor economici de transport din zona. Spațiile identificate pentru cazarea localnicilor se afla la internate scolare si sali de sport din orasul Abrud si orasul Cîmpeni avand o capacitate de cazare totala de aprox. 400 de persoane.
Totodată, pentru informarea cetățenilor, ISU Alba a transmis un mesaj prin intermediul sistemului Ro-Alert.
Populația de pe raza localității Roșia Montană va lua imediat măsuri pentru autoevacuare, ca urmare a unei avarii la barajul lacului de acumulare Taul Mare. Persoanele care nu se pot autoevacua, vor fi evacuate cu sprijinul autorităților locale. În acest moment NU EXISTĂ UN RISC IMINENT PENTRU POPULAȚIA DIN AVALUL ACUMULĂRII, însă PREVENTIV se impun masuri pentru evacuare. Autoritățile locale și județene au luat măsuri pentru punerea în siguranță a acumulării. Autoritățile vor aduce la cunoștința populației daca starea de risc va impune alte măsuri”, se anunță într-o informare transmisă de ISU Alba.
Misiunea este în dinamică, vom reveni cu detalii
Știrea inițială:
În urma unui apel la 112 al primarului din Roșia Montană s-a luat decizia întrunirii Comitetului Local pentru Situații de Urgență al comunei Roșia Montană, al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență al județului Alba și s-a activat Centrul Județean de Conducere si Coordonare a Intervenției.
Din primele informații reiese că alerta s-a dat din cauza unei avarii la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare
”La nivelul ISU Alba a fost alertată grupa operativa iar personalul subunităților de interventie aflat in ture libere a fost chemat la serviciu pentru creșterea capacității de intervenție”, anunță ISU Alba.
În cadrul ședintei Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, au participat, în sistem de teleconferință, și Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat și inspectorul general al IGSU, general- locotenent Dan-Paul Iamandi.
Totodată, din ordinul inspectorului general al IGSU, a fost suplimentată resursa de intervenție cu alte 4 motopompe de mare capacitate din județele Bihor, Cluj, Hunedoara și Mureș.
În plus, în zona Lacului Piscicol Tăul Mare au fost dislocate urmatoarele forte si mijloace:
-2 Autocamioane de Intervenție dotate cu motopompe remorcabile de mare capacitate (fiecare 10.000 l/min)
-2 autospeciale 4×4 cu capacitate mărita de trecere;
– 2 microbuze de transport
-3 ofițeri si 40 de subofiteri si soldați aparținând ISU Alba
– buldozer asigurat prin grija administrației locale pentru facilitarea accesului autospecialelor de Intervenție
-personal aparținand IPJ si IJJ pentru asigurarea ordinii publice si a celorlalte măsuri specifice.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii