G4Media.ro

VIDEO Oportunitățile tinerilor după facultate / Revenirea în comunitatea din care au…

Foto: Moose Photos – Pexels.com

VIDEO Oportunitățile tinerilor după facultate / Revenirea în comunitatea din care au plecat la studii / Cum procedează un ONG din Turda pentru a-i implica în viața comunității

Visul majorității tinerilor care pleacă la studii dintr-un oraș mic într-un mare centru universitar precum București, Cluj Iași ori Timișoare este să se stabilească acolo ori chiar să își găsească de lucru în străinătate la finalizarea facultății. Există, însă, și unii care vor să revină în comunitățile din care au plecat și chiar să se implice activ în schimbări.

Un exemplu este Leonardo-Mihai Mărincean, președintele asociației Asociația pentru Mobilitate Socială și Educație Democratică din Turda, în care activează foarte mulți tineri, mare parte elevi de liceu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ENTR ro (@ro.entr)

El a absolvit Facultatea de psihologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, dar a revenit în Turda să trăiască și să profeseze. Misiunea asociației nu este să facă pe tineri neapărat să se stabilească în comunitățile din care pleacă: „Nu înseamnă neapărat să se stabilească Turda, de exemplu. Considerând succes și să convingem o parte din studenții care sunt momentan în Cluj să revină periodic în Turda și să dezvolte alți tineri,
chiar dacă ei se vor întoarce în Cluj la finalul zilei.”

Iar implicarea în comunitate găsește forme diverse: „Cea mai soft ar fi faptul că realizăm uneori proiecte în rural și încheiem parteneriate cu studenți de la diverse universități care se întorc să ajute la proiectele derulate în mediul rural. Am avut ziua științei în care au venit studenți de la Politehnică și au mers să facă mi mici experimente cu copiii, să-i facă să se îndrăgostească de știință. La o altă extremă, avem colegi în organizație care au fost formați alături de noi, de exemplu pe scriere de proiecte pe fonduri europene. 3 dintre ei și-au înființat anul ăsta societăți. Beneficiem de aceste competențe pe care le-au format în organizații și creează locuri de muncă, zicem noi, faine pentru alți tineri din zonă.”

Cât despre exemplul lui personal, Leonardo spune că, printre altele, îi place mai mult traficul din Turda, decât cel din Cluj.
„Am multe motive personale care mă atrag aici. Unele dintre ele sunt simple și banale. Cred că e mult mai ușor să trăiești cu traficul din Turda decât cu cel din Cluj, dar altele sunt poate un pic mai profunde. Mie, în general, îmi place să mă întreb acolo unde există nevoi mai puternice, Clujul deja îi foarte bine deservit. În timp ce la noi multe categorii elevi care au nevoie de sprijin, persoane în vârstă care au nevoie să fie implicate în comunitate sau chiar ONG-uri locale nu prea au cui să se adreseze. Și atunci îmi place să vin să ajut. Cred că-i faină senzația asta la final. Știi când te te uiți și poți să observi cumva amprenta pe care ți-o lași în comunitate și dacă mergi într-o comunitate care deja atât de bine deservită, îți dai seama că amprenta ta e mult mai mică.”

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. CONFORM ESTIMARII benere DIN PRIVILEGIILE NOMENKLATURII NUMAI PENSIILE SPECIALE VOR DEPASI 2% DIN PIB IN SCURT TIMP.

    TINERII TREBUIE RETINUTI IN romania SA TRUDEASCA PANA LA 70 DE ANI PENTRU „specialii” CARE SE PENSIONEAZA LA 40 DE ANI CU PENSII URIASE.

  2. Invatamintul universitar sa nu mai fie subventionat . Studentii sa isi plateasca studiile . Nu doresc sa platesc din taxele si impozitele luate cu japca legala de guvernare studiile universitare ale unor neaveniti care dupa terminare practica taximetrie , ospatarie , bucatarie , …. cu studii superioare .