VIDEO Parlamentul, întrunit într-o ședinţă online, a încuviinţat cu unanimitate decretul președintelui Iohannis de instituire a stării de urgenţă pe teritoriul României / Dezbaterile au avut loc prin teleconferință
Parlamentul a încuviințat joi cu unanimitate de voturi decretul președintelui Klaus Iohannis prin care a fost instituită, la începutul sătpămânii, starea de urgență pe între teritoriul României.
Din totalul de 465 de senatori și deputați, au votat 446, toți ”pentru”.
Pentru prima dată a fost folosită o procedură specială de dezbatere şi vot electronic la distanţă, aprobată luni de Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, ca urmare a măsurilor instituite pentru combaterea epidemiei de coronavirus. În acest sens, miercuri, deputaţii şi senatorii au avut o şedinţă – test, simulând votul online.
Preşedinţii celor două Camere, Marcel Ciolacu şi Titus Corlăţean, alături de doi secretari, au fost prezenţi în sala de plen, purtând măști și mănuși de protecție.
Şedinţa a fost transmisă prin streaming live pe pagina de internet a Camerei Deputaţilor, iar dezbaterile s-au desfășurat prin sistemul de teleconferinţă audio. Parlamentarii și-au susţinut intervenţiile, în conexiune telefonică directă cu sala de plen, discursurile fiind transmise în direct.
Votul deputaţilor şi senatorilor s-a exercitat printr-o aplicaţie informatică realizată intern de către departamentele de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Accesul la pagina web respectivă a fost securizat prin user şi parolă, care au fost comunicate fiecărui parlamentar prin SMS. Fiecare parlamentar și-a putut exprima opţiunea de vot prin acţionarea unuia dintre butoanele: „DA”, „NU”, „AB” (abţinere) şi „NU VOTEZ”.
Au luat cuvântul în cadrul dezbaterilor președinții partidelor parlamentare sau liderii de grupuri.
Alfred Simonis: PSD va vota pentru adoptarea decretului privind starea de urgenţă
„PSD înţelege să se comporte în continuare responsabil. E clar că Guvernul este depăşit de această situaţie, nu poate lua în timp real măsuri concrete şi ferme pentru sănătatea românilor şi pentru salvarea economiei, de aceea PSD a propus să pună la dispoziţia Guvernului specialişti în toate domeniile importante, care să ofere expertiză de calitate. Avem nevoie de ordonanţe care să fie clare şi coerente. Nu cred că este momentul să mai împărţim clasa politică între Putere şi Opoziţie. Sper ca Guvernul să ţină cont de aceste propuneri ale noastre. (…) Grupul parlamentar PSD va vota pentru încuviinţarea acestui decret, pentru că înţelegem situaţia în care ne aflăm şi sperăm că observaţiile pe care le-am făcut şi le-am transmis presedintelui şi Guvernului să fie luate în considerare în implementarea acestor măsuri”, a spus Simonis, liderul deputaților PSD, în plenul reunit al Parlamentului.
El a adăugat că se aştepta ca decretul privind instituirea stării de urgenţă să fie însoţit imediat şi de măsuri necesare din partea Guvernului, „astfel încât să nu se inducă panică în populaţie” şi să transmită un mesaj de încredere în economie.
„Poate că nu am fi asistat astăzi la companii întregi care şi-au închis porţile în aşteptarea unor măsuri clare pe care Guvernul a întârziat să le adopte. Am urmărit ce a declarat astăzi Ludovic Orban, salut faptul că Guvernul a preluat două dintre măsurile propuse de PSD, cea referitoare la şomajul tehnic şi cea privind garanţiile guvernamentale pentru IMM-uri, însă nu e suficient. Mai sunt foarte multe măsuri economice şi sociale pe care le-am propus şi care trebuie implementate de urgenţă, de exemplu Guvernul nu a spus nimic despre plafonarea preţurilor alimentelor de bază, medicamentelor şi echipamentelor medicale. Înţeleg şi eu că euro a crescut în ultima perioadă, dar nu poţi să profiţi de o criză pentru a mări de nu ştiu câte ori preţul alimentelor, măştilor, mănuşilor şi a altor echipamente medicale. Să nu îmi spună mie cineva că preţul cartofilor de Braşov depinde de cursul euro. Toţi cei care fac astfel de speculaţii trebuie să plătească”, a mai spus liderul deputaţilor PSD.
Simonis a menţionat, de asemenea, că se aştepta ca Guvernul să ia o măsură „curajoasă” de amânare a ratelor la bănci.
Dan Barna: Trebuie să ne ridicăm la înălţimea vremurilor grele prin care trecem
„USR va vota pentru decretul de instituire a stării de urgenţă. E un decret necesar, util, nu este însă suficient pentru a trece peste această criză. Am avut până nu demult o criză politică, suprapusă peste criza de sănătate publică, s-a terminat criza politică, dar acum intrăm între-o criză de sănătate publică care se aşează peste o criză economică pe care o avem în faţă în aceste zile. Acum câteva luni discutam ce să facem cu creşterea economică, cum e administrată în folosul României. Iată că acum nu mai vorbim despre creştere economică, ci vorbim, pur şi simplu, despre apărare şi supravieţuire şi vorbim despre cum salvăm locuri de muncă, întreprinderi şi chiar industrii întregi. Trebuie să ne ridicăm – şi asta este o responsabilitate pe care pare că începem să o înţelegem de la o zi la alta – la înălţimea vremurilor grele prin care trecem”, a spus Barna.
El a adăugat că a primit foarte multe mesaje în aceste zile de la oameni care „simt pericolul care vine”.
„În doar câteva săptămâni, optimismul relativ pe care îl experimentam s-a transformat într-o îngrijorare reală. În acest context, Parlamentul României trebuie să muncească în continuare, chiar mai mult decât înainte, trebuie să ajutăm acest Guvern să ia deciziile corecte pentru salvarea economiei noastre, trebuie să redeschidem activitatea în comisii şi să începem să completăm ordonanţele care au fost date şi vor mai fi asumate în perioada următoare şi să susţinem acele iniţiative care sunt clar necesare. S-au făcut astăzi nişte paşi, spunem necesari, dar deocamdată reacţia este una limitată. Măsurile de astăzi tratează situaţia ca şi cum ar fi o criză de lichiditate, în realitate însă vorbim de o criză de resurse şi o criză de încasări care se va prelungi pe termen lung. În această logică, trebuie ca instituţiile statului să lucreze şi nu vorbesc doar de Parlament, vorbesc şi de consiliile locale, judeţene sau municipale”, a afirmat Barna.
Victor Ponta: Vom vota pentru decretul privind starea de urgenţă, dar e prea puţin şi prea târziu
„În numele Pro România, vă transmit că vom vota pentru acest decret. Dar, (…) cred că e datoria noastră să spunem nişte lucruri pe care le ştiţi, dar nu le spune nimeni şi anume faptul că ceea ce adoptăm azi e prea puţin şi prea târziu”, a afirmat Ponta, în şedinţa online a Parlamentului.
El a adăugat că aştepta de la Guvern mai multe măsuri.
„E prea puţin pentru că degeaba noi ratificăm o stare de urgenţă, dacă, din păcate, Guvernul nu ia nicio măsură din cele aşteptate. Am aşteptat ieri să se anunţe foarte clar că nu se mai fac executări silite pentru plata utilităţilor, că până pe 15 iunie firmele nu mai plătesc contribuţiile pentru salarii, cu condiţia să nu dea oamenii afară, că până în septembrie firmele, oamenii nu mai plătesc rate şi până la sfârşitul anului toate firmele româneşti care produc alimente şi echipament sanitar nu plătesc niciun impozit şi au sprijin la Guvern. Nu am auzit nimic din lucrurile astea şi de asta vă spun că degeaba votăm noi o stare de urgenţă, dacă mai departe nu se reflectă nimic din ceea ce se întâmplă”, a afirmat Victor Ponta.
Acesta comentat momentul în care a fost declarată starea de urgenţă – luni, „de parcă în week-end nu este stare de urgenţă”.
„Poate să fie prea târziu că din ianuarie, februarie ştiam ce urmează să vină şi noi (…) stăteam să facem alegeri anticipate. (…)Starea de urgenţă s-a declarat luni, de parcă în week-end nu este stare de urgenţă. Trebuie să spunem aici în Parlament, online, că ceea ce facem e prea târziu, e prea puţin şi că de acum încolo românii trebuie să se bazeze doar pe ei şi nu pe un guvern pe care nu l-au vrut şi noi nu l-am votat”, a mai spus Ponta.
Florin Roman: e timpul solidarităţii şi nu al disputelor politice
„Speram să nu aud declaraţii politice. În calitate de lider al deputaţilor PNL, lansez un apel la solidaritate şi responsabilitate. E timpul solidarităţii şi nu al disputelor politice. Astăzi era foarte important ca unii colegi să se abţină de la declaraţii politice”, a mai declarat Roman.
Liberalul a solicitat ca lucrările Parlamentului să nu fie suspendate în această perioadă.
„Solicit ca lucrările Parlamentului să nu se suspende. Putem lucra şi în comisii şi în plen. Mulţumim dumneavoastră şi staff-ului pentru această posibilitate”, a completat Florin Roman.
Potrivit acestuia, „epidemia nu are culoare politică”, iar „abordările politice trebuie să fie mult mai reticente”.
„Dacă e să vorbim despre câteva lucruri incorecte care s-au spus, am auzit că se debranşează populaţia de la utilităţi. Citiţi OUG şi veţi vedea că acest lucru este interzis. În ceea ce priveşte chestiunea cu lipsa testelor, vă rog să citiţi procedurile şi să vedeţi că cele 50.000 de teste urmează să fie distribuite. E adevărat, când am preluat această guvernare am găsit stocuri zero la rezervele de stat şi la Ministerul Sănătăţii. Nu dăm vina pe nimeni, încercăm să dăm soluţii. În ce priveşte chestiunea cu preţurile, astăzi se finalizează o procedură clară la nivel de Guvern în colaborare cu Consiliul concurenţei”, a adăugat Roman.
„Să dăm dovadă de responsabilitate, reţinere în declaraţii şi să susţinem acest guvern”, a transmis liderul deputaţilor PNL.
Varujan Pambuccian: Fac un apel să renunţăm la lupta politică, la toate exprimările populiste
Varujan Pambuccian: „Fac un apel pentru toată populaţia, sunt ferm convins că vom renunţa şi noi o perioadă la lupta politică, la toate exprimările populiste şi că vom încerca să lucrăm ca şi cum suntem cu toţii în aceeaşi parte a baricadei, pentru că suntem cu toţii în aceeaşi parte a baricadei în războiul acesta cu un inamic invizibil. (…) De altfel, faptul că Parlamentul lucrează este un lucru absolut pozitiv care va permite fluidizarea întregii activităţi legislative”, a declarat deputatul minorităţilor naţionale în plenul reunit al Parlamentului.
El a enunţat o serie de măsuri pe care le consideră necesare, pe care speră ca Guvernul să le ia, între acestea fiind protecţia agriculturii, industriei, sistemului sanitar, dar şi o eventuală renunţare la deficitul bugetar.
„Considerăm că sunt necesare o serie de măsuri pe care sperăm ca Guvernul să le ia şi pe care le vom sprijini dacă este nevoie de sprjinul nostru parlamentar. (…) Credem că este important să stimulăm agricultura şi industria alimentară, să o stimulăm şi să o protejăm. Sigur, cel mai mare sprijin va trebui dus către sectorul sanitar, care este în prima linie a luptei, dar şi către zona de voluntariat, care este destul de activă în România, e o surpriză plăcută, dar care trebuie nu doar sprjinită, ci şi monitorizată”, a spus Pambuccian.
El a anunţat totodată că trebuie luate măsuri antispeculă, în aşa fel încât supermarketurile şi magazinele să poată să funcţioneze normal.
„Am înţeles că o parte dintre lucrătorii de acolo ar dori să se izoleze şi atunci ar trebui să introducem oarece măsuri care să-i protejeze, dar să-i ţină la locul de muncă, pentru că ei sunt vitali în perioada aceasta şi va trebui neapărat să introducem obligativitatea livratorilor online, pentru partea aceasta de protecţie. Va trebuie să fim foarte atenţi ce se întâmplă cu oamenii care stau acasă. Oamenii aceştia plătesc rate la bancă, plătesc utilităţi şi s-ar putea ca în perioada aceasta, prin diminuarea veniturilor lor, să nu mai poată să facă plăţile acestea. De aceea, noi am sugera necesitatea suspendării, pentru cei care doresc lucrul acesta, a plăţii ratelor şi suspendarea pentru toată lumea a executărilor la neplată”, a detaliat deputatul.
Varujan Pambuccian consideră că trebuie ajutat sectorul privat, ajutor „care a început să se creioneze în măsurile pe care le ia Guvernul” şi pe care minorităţile naţionale le sprijină.
„Sperăm ca el să fie extins, pentru că sunt sectoare întregi care îşi continuă activitatea, în condiţiile în care oamenii sunt destul de speriaţi de prezenţa virusului şi sectoare care preferă să-şi oprească activitatea sau nu au încotro şi trebuie să-şi oprească activitatea. Şi atunci trebuie să ne gândim atât la companiile în sine, cât şi la oamenii care lucrează în acele companii. Poate n-ar fi rău să renunţăm la deficitul bugetar. Multe ţări fac lucrul acesta, dar va trebui să facem cu mare atenţie la un echilibru între ajutoare şi inflaţie Sper că nu suspendăm, de altfel, niciuna dintre măsurile de protecţie socială, nu avem voie să punem oamenii în situaţii mai dificile decât sunt”, a menţionat liderul minorităţilor naţionale din Parlament.
Marius Pașcan: ne putem apăra doar prin solidarizare
„PMP a solicitat preventiv, cu câteva săptămâni în urmă, decretarea stării de urgenţă pentru a nu fi scăpate de sub control efectele crizei epidemiologice. Rămânem consecvenţi în această privinţă şi vom vota clar pentru menţinerea stării de urgenţă cu o serie de observaţii”, a precizat Paşcan, în şedinţa online a Parlamentului.
Liderul PMP a solicitat măsuri urgente de sprijinire a persoanelor cu vârsta peste 65 de ani.
„Solicităm să se stabilească urgent măsurile de sprijinire a persoanelor vârstnice de 65 de ani şi peste, pentru protecţia acestora prin autorităţile administraţiei publice locale. Categoria persoanelor vârstnice este cea mai vulnerabilă, prin urmare sunt necesare măsuri speciale, spre exemplu, pentru distribuirea şi achiziţionarea de medicamente şi alimente”, a susţinut Marius Paşcan.
Totodată, PMP cere Guvernului să întreprindă negocieri la nivelul UE pentru crearea unui culoar verde, securizat, pentru ca cetăţenii să ajungă în condiţii de siguranţă în ţările de baştină.
„Solicităm negocieri, la nivelul UE, pentru ca în situaţia blocării graniţelor multor state să fie asigurat un culoar verde, securizat, pentru ca cetăţenii români, dar şi ai altor state să ajungă în condiţii de siguranţă în ţările lor de baştină. Românii, oriunde s-ar afla, trebuie protejaţi de statul român”, a transmis Paşcan.
Cât priveşte românii din diaspora, PMP le recomandă să evite deplasările pentru ca lupta împotriva epidemiei cu noul coronavirus să aibă efectele scontate.
„Pentru ca eforturile noastre în lupta cu coronavirusul să producă efectele benefice scontate, le recomandăm insistent românilor din diaspora să evite, pe cât posibil în această perioadă, orice deplasare şi să rămână în ţara lor de adopţie. În acelaşi timp, vom interveni, ori de câte ori va fi nevoie, în cazurile românilor aflaţi în dificultate”, a menţionat Paşcan.
Totodată, el s-a pronunţat pentru crearea unei celule de criză la nivel guvernamental, pentru a asigura legătura românilor din afara graniţelor ţării cu membrii familiilor lor din România.
„În această momente de mare cumpănă, pentru România şi pentru întreaga lume, orice demers de separare în români buni şi români răi, români din ţară şi români din diaspora este unul greşit, periculos şi neavenit. Acum trebuie să vorbim şi să acţionăm, mai mult decât oricând, în numele solidarităţii naţionale. De aceea, susţinem crearea unei celule de criză la nivel de Guvern pentru a asigura legătura dintre românii din diaspora şi membrii familiilor acestora din România”, a punctat liderul PMP.
PMP consideră că se impun măsuri ferme pentru protejarea economiei şi a locurilor de muncă, cum ar fi plafonarea salariilor plătite din bugetul de stat, precum şi a pensiilor speciale.
„Considerăm că se impune plafonarea salariilor plătite din bugetul de stat, precum şi a pensiilor nesimţite, aşa-zis speciale. Guvernul trebuie să-şi asume curajos chiar măsuri nepopulare în lupta cu recesiunea economică şi să fie preocupat prioritar de susţinerea agriculturii, a producţiei, de sprijinirea categoriilor socio-profesionale defavorizate, afectate cel mai grav de criză”, a încheiat Marius Paşcan
Marţi, Comisiile parlamentare de apărare, juridice şi sănătate au dat rapoarte comune de încuviinţare a decretului preşedintelui României. Şi Comisiile parlamentare pentru buget şi pentru drepturile omului ale celor două Camere ale Parlamentului au dat, la rândul lor, avize comune favorabile.
Parlamentarii din comisiile de specialitate au făcut mai multe propuneri şi observaţii care au fost transmise Guvernului şi şefului statului.
Proiectul de hotărâre care urmează să fie supus votului este pentru încuviinţarea măsurii adoptate de preşedintele României privind instituirea stării de urgenţă pe întreg teritoriul României.
„În temeiul prevederilor art. 93 alin. (1) din Constituţia României, republicată, observând prevederile art. 13 pct 16, art. 73 şi art. 74 din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului din 03.03.1992, republicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 110 din 5 februarie 2018, cu completările ulterioare, ţinând cont de prevederile art. 34 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, aprobată prin Legea nr. 453/2004, cu modificările şi completările ulterioare, Parlamentul României adoptă prezenta hotărâre.
Articol unic – Se încuviinţează starea de urgenţă pe întreg teritoriul României, pe o durată de 30 de zile, de la data de 16 martie 2020, ca măsură excepţională adoptată de preşedintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 212 din 16 martie 2020”, prevede proiectul de hotărâre.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii