VIDEO Patru urşi, filmaţi în timp ce se plimbau pe una dintre pârtiile de schi din staţiunea Şugaş Băi / Antal Arpad, primarul din Sfântu Gheorghe: Fac un apel să nu le daţi de mâncare
Patru urşi au fost filmaţi în timp ce se plimbau pe una dintre pârtiile de schi din staţiunea Şugaş Băi, imaginile surprinse devenind virale pe internet, relatează Agerpres.
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a fost cel care a postat imaginile video pe pagina sa de socializare, avertizând cetăţenii să nu se apropie de animalele sălbatice.
„Prezenţa urşilor la Şugaş Băi nu este una deloc surprinzătoare şi nici ciudată, până la urmă e o staţiune de munte. Fac însă un apel la dumneavoastră să nu vă apropiaţi de animalele sălbatice şi nici să nu le daţi de mâncare sau să încercaţi să vă fotografiaţi cu ele, pentru că pot deveni periculoase”, a scris primarul Antal Arpad pe Facebook.
Săptămâna trecută, reprezentanţii Primăriei Sfântu Gheorghe au recomandat cetăţenilor municipiului să evite pe cât posibil plimbările pe păşunile şi pădurile din jurul municipiului, în special din staţiunea Şugaş Băi şi de pe Câmpul Benedek, unde apar frecvent animalele sălbatice.
„Pădurile de la Şugaş Băi şi de la Câmpul Benedek sunt o oază pentru locuitorii din Sfântu Gheorghe, fie că vorbim de drumeţii, plimbări sau de ciclism. Cu toate acestea, traseele de drumeţie prin păşunile din aceste zone pot fi periculoase din cauza animalelor sălbatice care trec pe acolo (…) Spre exemplu, un traseu popular în rândul bicicliştilor din oraş a fost trasat chiar acolo unde se află de zeci de ani hrănitoare, astfel încât şansele ca trecătorii să se întâlnească în drumul lor cu animalele sălbatice sunt foarte mari”, se arată într-un comunicat de presă, postat pe pagina de internet a Primăriei.
În comunicatul respectiv se face referire şi la riscurile la care se expun cei care merg la plopul uscat din mijlocul pădurii de pini din Câmpul Benedek.
„Un punct de atracţie din ce în ce mai popular şi care este cunoscut sub numele de Copacul Şaman, se află într-o zonă deosebit de periculoasă, fiind la doar 50 de metri de fosta păşune pentru hrănirea animalelor sălbatice. Camerele de luat vederi au surprins recent, în această zonă, un urs de talie mare care probabil s-a stabilit în pădurea de pini şi se plimbă de acolo până la zona actuală de hrănire aflată la 200 de metri de Copacul Şaman. Prin această păşune trece şi un traseu de drumeţie, iar anul trecut persoane necunoscute au marcat un nou traseu, pornind din traseul iniţial de drumeţie, care trece direct prin zona de hrănire a animalelor sălbatice spre lacul Benedek. Faptul că nu au existat accidente până în prezent se datorează faptului că în zonă s-au desfăşurat lucrări forestiere, astfel utilajele au lucrat continuu, iar animalele au putut veni la hrănitoare doar noaptea”, se menţionează în comunicatul postat de Primărie.
Potrivit autorităţilor locale, mutarea animalelor nu este o soluţie pe termen lung, deoarece în locul lor vor apărea altele, schimbarea legislaţiei este o procedură complicată, iar mutarea hrănitoarelor nu va rezolva problema, deoarece va dura mulţi ani până când animalele sălbatice se vor obişnui cu o nouă zonă pentru hrănire.
„Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe le recomandă locuitorilor să circule cu atenţie în pădurile din jurul oraşului şi să evite apropierea pe timpul nopţii de păşunile şi hrănitoarele pentru animalele sălbatice”, se mai arată în comunicat.
În ultimii ani, autorităţile covăsnene au semnalat în mod constant, inclusiv prin petiţii transmise forurilor europene, că urşii s-au înmulţit considerabil, iar mulţi dintre ei îşi părăsesc habitatul natural şi se apropie de zonele locuite de oameni, unde găsesc mai lesne hrană.
Potrivit acestora, România are cei mai mulţi urşi din Europa, aproximativ 8.000, dintre care aproape 1.500 trăiesc în pădurile din judeţul Covasna.
Conducerea Prefecturii Covasna a menţionat, recent, în cadrul unei conferinţe de presă, că de la începutul anului trecut şi până în prezent, la numărul de urgenţă 112 au fost primite peste 70 de apeluri care semnalau prezenţa urşilor în zone locuite de oameni, cele mai multe din zona Balvanyos, Covasna, Păpăuţi, Bixad, Malnaş, Brateş şi Ojdula.
Luna trecută, cetăţenii din Sfântu Gheorghe au fost avertizaţi printr-un mesaj Ro-Alert transmis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna, cu privire la prezenţa unui urs pe malul Râului Olt, la intrarea în municipiu dinspre Chilieni, iar săptămâna aceasta, un urs aflat în căutare de hrană a intrat, printre altele, într-un han din comuna Micfalău, momentul fiind surprins de camerele de supraveghere instalate în local.
Sursa foto: Captură video
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii