G4Media.ro

VIDEO Petrecere de anul nou srilankez, la Alba Iulia. Ce cred despre…

Anul nou srilankez la Alba Iulia. Foto G4Media

VIDEO Petrecere de anul nou srilankez, la Alba Iulia. Ce cred despre România, cum sunt primiți și cât câștigă membrii comunității de muncitori străini

Comunitatea de srilankezi din România a sărbătorit la Alba Iulia anul nou, un eveniment de primăvară specific țării din care provine aceasta.

Câteva sute de muncitori din Sri Lanka s-au adunat pe malul Ampoiului, la marginea orașului. Provin din toată România și lucrează în aproape toate domeniile care presupun muncă fizică: construcții, turism, agricultură sau industrie alimentară.

Într-o atmosferă relaxată, s-au distrat întreaga zi cu muzică și mâncare din țara lor. La eveniment au fost invitați și localnicii, printre care și proprietarii afacerilor la care lucrează.

Programul a cuprins muzică, dansuri și jocuri tradiționale.

Mâncare cu specific srilankez

Participanții au putut gusta multe feluri de dulciuri bazate pe făină de orez, cocos și miere, dar și mâncare bogată în mirodenii asiatice.

Nipuni Samarasinghe este atașat de afaceri al ambasadei acestei țări, la București.

Nipuni Samarasinghe, reprezentanta Ambasadei. Foto: G4Media

”Este foarte special pentru noi. Sărbătorim noul an hindu. În luna aprilie traversăm de la vechiul an agricol la cel nou. Aici este o uriașă comunitate srilankeză”  a spus Nipuni.

”Teoretic, în România sunt în jur de 9.500 de srilankezi. Neoficial, credem că numărul ar fi în jur de 25.000 de persoane. Sunt oameni care au venit pentru a câștiga mai mulți bani” a adăugat ea.

Mudi este membru al comunității de srilankezi din Alba Iulia și lucrează la o croitorie.

El a învățat românește și a fost unul dintre organizatorii evenimentului. El a reușit să își aducă și familia în România și este tatăl primului copil srilankez născut în oraș.

Spune însă că nici el și nici majoritatea celor pe care îi cunoaște nu vor să se stabilească în România ci vor să se întoarcă în țara lor, după ce situația lor financiară va fi mai bună. La ei în țară ar câștiga aproximativ 150 de euro.

În România câștigă aproximativ 600 de euro pe lună și mulți angajatori le oferă casă și adesea și masă.

Sunt bani cu care își pot ajuta familiile de acasă.

Proprietarul unei ferme din județul Alba spune despre ei că sunt muncitori buni, foarte serioși, extrem de atașați de familiile lor.

”Au avut de la început o condiție. Să aibă acces permanent la Internet pentru că vorbesc acasă foarte mult, inclusiv când sunt în pauza de masă sau când sunt la cumpărături” a spus acesta.

Cel mai mult le place aici faptul că românii sunt toleranți cu ei și că au găsit înțelegere și respect. Ce nu le place în mod special este sezonul rece. De asemenea, cu toții resimt puternic dorul de casă.

De remarcat că după eveniment, în urma petrecerii nu a rămas nici măcar o bucată de hârtie pe jos. Au curățat loculși l-au lăsat exact așa cum l-au găsit.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. De aplaudat 👏🏻… atât lor cât și acelor care au făcut posibilă organizarea anului Nou srilankez.
    Asta se numește normalitate.