Video: PIBOT, primul robot umanoid capabil să conducă avioane, dezvoltat în Coreea de Sud / Tehnologia sa este integrată cu Chat GPT, iar forma umanoidă evită cheltuielile cu modificarea cabinelor de pilotaj
Inteligența artificială ajută tehnologia aviației să facă un salt semnificativ, într-o perioadă foarte scurtă. O echipă de cercetători de la Institutul Avansat de Știință și Tehnologie din Coreea de Sud (KAIST) a dezvăluit proiectul primului pilot robot umanoid din lume, capabil să piloteze un avion, cu ajutorul inteligenței artificiale.
Deși proiectele pentru roboți de pilotaj umanoizi sunt mai vechi, PIBOT, cum se numește el, aduce ceva nou. Spre deosebire de predecesorii săi, el combină designul umanoid cu inteligența artificială (AI).
Prin manevrarea agilă a comenzilor din cabina de pilotaj și prin folosirea AI pentru a memora hărți de zbor complexe și proceduri de urgență, PIBOT anunță o nouă eră a aviației autonome, scriu publicațiile dedicate tehnologiei.
Numit Pibot, robotul are brațe și degete care pot gestiona comenzile de zbor cu mare precizie și dexteritate și poate pilota un avion fără a fi necesare modificări la cabina de pilotaj.
De asemenea, are „ochi”, adică niște camere video care îl ajută să monitorizeze condițiile interne și externe ale aeronavei, menținând în același timp controlul.
„Pibot este un robot umanoid care poate pilota un avion ca un pilot uman, manipulând toate comenzile individuale din cabina de pilotaj, care este concepută pentru oameni”, a declarat David Shim, profesor asociat de inginerie electrică la KAIST, pentru Euronews Next.
Potrivit echipei care l-a creat, „Pibot” are și o memorie mare care îi permite să ”țină minte” toate hărțile de zbor din întreaga lume, o performanță pe care piloții umani nu o pot realiza.
Tehnologie integrată cu ChatGPT
Un element esențial al capabilităților PIBOT este integrarea acestuia cu tehnologia ChatGPT. Acest plus revoluționar echipează pilotul robotului cu un avantaj fără precedent.
PIBOT își poate aminti fără efort hărțile de navigație aeronautică de la autoritatea globală a aviației Jeppesen, o sarcină care ar fi de netrecut pentru piloții umani, scrie cryptopolitan.com.
Aceste abilități excepționale permit PIBOT să execute zboruri fără cusur și să răspundă prompt la diverse scenarii, depășind omologii umani.
De asemenea, robotul stăpânește controlul cockpitului în mijlocul turbulențelor.
Capacități: În prezent, capacitățile PIBOT cuprind rulare, decolare, croazieră și aterizare.
Aplicațiile potențiale ale PIBOT se extind dincolo de aviație, cercetătorii prevăzând desfășurarea acestuia în diferite vehicule, inclusiv mașini și camioane militare.
Proiectul va fi finalizat până în 2026 și vizează atât domeniul civil, cât și cel militar.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank