G4Media.ro

VIDEO Poluare în Ilfov, pe Râul Vlăsia, în preajma spitalului SRI care…

FOTO: Harta cu deversările observate în Pădurea Balotești. Una se află lângă Spitalul Clinic de Urgență Prof. Dr. Agrippa Ionescu”, cu o parte în construcție. În stânga se află o deversare de apă geotermală, care schimbă compoziția apei și afectează biodiversitatea râului

VIDEO Poluare în Ilfov, pe Râul Vlăsia, în preajma spitalului SRI care se extinde cu corpuri noi în plină Pădure Balotești/ Au fost observate deversări de ape uzate, pete de ulei, dar și deșeuri de construcții/ Reacția SRI

Deversări multiple de ape uzate din reziduri medicale, urât mirositoare cu conținut neclar care periclitează viața pe râul Vlăsia în aval de Spitalul SRI au fost observate de locuitori din comuna Balotești din Ilfov, care au transmis imagini redacției G4Media. Aceștia au trimis filmări cu pete de ulei și mizerie pe apă, iar locul în care au fost surprinse aceste poluări se află chiar lângă șantierul noului spital SRI, aflat în construcție în Pădurea Balotești.

Un alt tip de poluare este cauzat de deversarea apei geotermale, provenind dintr-o sursă locală ce va alimenta spitalul cu energie. Locuitorii se întreabă ce se va întâmpla cu canalizarea atunci când spitalul va fi finalizat, având în vedere aceste deversări, care afectează râul Vlăsia în trei moduri:

1. Apa geotermală netratată și nerăcită este deversată direct în râul Vlăsia, având o temperatură ridicată și un conținut chimic diferit, ceea ce distruge biodiversitatea în aval.

2. Ape uzate netratate provenind de la spital, care reprezintă un potențial focar de infecție pentru ecosistemul râului și pentru comunitatea locală.

3. Deșeuri și peturi aruncate de muncitori în zonă ajung în râu, contribuind la poluare.Serviciul Român de Informații (SRI), care administrează terenul și construcțiile spitalului, a confirmat parțial aceste observații.

FOTO: Imagine de la locuitorii din comuna Balotești, cu ape uzate care se scurg în Râul Vlăsia din Pădurea Balotești
FOTO: Imagine cu pete de ulei care contaminează Râul Vlăsia în Pădurea Balotești

În urma sesizărilor primite de la localnicii din Balotești, care au observat deversările pe râul din pădure, G4Media a solicitat un răspuns de la SRI în legătură cu poluarea pârâului Vlăsia, cauzată cel mai probabil de lucrările de reabilitare și extindere a Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Agrippa Ionescu”.

Reprezentanții SRI susțin că, în timpul lucrărilor, au fost semnalate deversări de apă geotermală în pârâu, ceea ce a dus la mirosuri neplăcute și prezența unor cristale. Totuși, aceștia afirmă că nu au fost identificate deșeuri de construcție care ar putea afecta mediul și că toate lucrările au fost autorizate conform legii, respectând normele de siguranță și protecția mediului.

„Nu s-au identificat deșeuri de natura materialelor de construcții, ce pot afecta mediul înconjurător, însă la deversarea în pârâul Vlăsia a apei geotermale au fost semnalate inconveniente”, a declarat purtătorul de cuvânt al SRI. De asemenea, autoritățile au precizat că zona vizată este situată în amonte față de șantierul spitalului, iar toate avizele și autorizațiile pentru lucrările în desfășurare au fost obținute în conformitate cu legislația în vigoare.

În răspunsul oficial, SRI nu a abordat problema apelor uzate și a petelor de ulei din râul Vlăsia, iar G4Media a solicitat un nou punct de vedere, care va fi publicat odată ce va fi oferit.

Discuțiile despre protecția naturii și a mediului au devenit cu atât mai importante începând din 9 ianuarie 2025, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Silvic, în condițiile în care pădurile din jurul Bucureștiului, aflate în Ilfov, precum și Pădurea Băneasa din Capitală, au devenit protejate de exploatare și de degradare pentru a se crea Centura Verde București-Ilfov.

Context

Spitalul SRI din Balotești funcționează din 2007 și dispune în prezent de 26 de paturi. În 1994, SRI a preluat fostul sanatoriu pentru bolnavi de TBC din localitatea Balotești și l-a renovat, creând o unitate medicală diferită. Lucrările de reabilitare, modernizare și extindere a Spitalului „Agrippa Ionescu” sunt în curs, iar la final, unitatea va dispune de 460 de paturi, cu o suprafață construită de aproximativ 55.000 mp.

Proiectul a avut un cost inițial estimat la 400 de milioane lei, dar din cauza scumpirii materialelor de construcție în perioada pandemiei, costul total a ajuns la 879 de milioane lei. Finanțarea provine din fonduri din PNRR (670 milioane lei) și o contribuție a Ministerului Sănătății de 200 milioane lei. Termenul de finalizare a fost extins, iar spitalul va fi operațional cel mai devreme în 2027.

În prezent, Spitalul Agrippa Ionescu este situat în București, dar clădirea actuală este deteriorată și echipamentele sunt învechite. SRI își propune de mult timp construirea unui spital nou în Balotești.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. G4media ar trebui să întrebe garda de mediu , care deja ar fi trebuit să fie sesizată. Ceva, cineva a poluat un râu din pădure… Dar stai, din „pădure”?

  2. Cauți o fată? Intră pe site-ul 𝗥𝐎𝗞𝐀.𝗟𝐎𝗟

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.