G4Media.ro

VIDEO „Poluarea nu are granițe”. Protestul locuitorilor din Ilfov ce văd cum…

Sursa foto: G4Media / Alina Mihai

VIDEO „Poluarea nu are granițe”. Protestul locuitorilor din Ilfov ce văd cum se taie pădurile – centura verde a Bucureștiului – a fost restrâns pe iarbă în Corbeanca, după ce primăria le-a transmis că nu are trotuare pentru marș

„De jos în sus” este principiul de la care a plecat organizarea celui de-al doilea miting de protest al oamenilor care trăiesc în proximitatea Bucureștiului, în Ilfov. Strânși sâmbătă, 6 aprilie, pe spațiul verde dintr-un parc al comunei Corbeanca, locuitorii au transmis că vor să se facă auziți mai întâi în comunitățile în care trăiesc și apoi să creeze o mișcare la nivel național.

În acest fel, ei vor să pună presiune pe autorități, primării și apoi pe ministere și Guvern, pentru a înțelege că poluarea din Ilfov, arderile ilegale de gunoaie aruncate pe câmpuri, dar și tăierea pădurilor – centura verde a Bucureștiului – este o problemă reală, una de sănătate publică.

„Corbeanca este o Românie mică, bogată, dar foarte săracă. Chiar dacă ne cataloghează presa că suntem un cartier al bogaților, din alte puncte de vedere dacă te duci pe trotuare îți rupi gâtul, nu mai zic de învățământ, de sănătate, adică sunt foarte multe lipsuri.

De aceea, insităm ca de la nivelul Corbeancăi cumva să propagăm un mesaj: haideți că, dacă stăm acasă și nu spunem nimic, nu se va întâmpla nimic. Nu putem să ne facem iluzii că sistemul se schimbă sau se ajustează doar că ești tu preocupat în sinea ta”, a afirmat la o mini-portavoce și urcat pe un mic podium de lemn, Sorin Jula, președinte Asociația Activ Corbeanca.

De altfel, lipsa trotuarelor în Corbeanca a fost chiar motivul comunicat de primărie – autoritatea care este direct responsabilă de crearea infrastructurii pietonale – pentru care nu a autorizat organizarea cel de-al doilea marș pentru aer curat, păduri, sănătate și viitor. Denumire ce transmite un mesaj pozitiv pornit de la o situație negativă.

Cele două asociații organizatoare, Asociaţia Activ Corbeanca și Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde, au fost nevoite astfel să restrângă marșul la un miting sau chiar „workshop”, i-au spus ele, pentru a nu încălca regulile impuse de administrația locală. „Chiar dacă am fost trași pe linie moartă într-un mod abil, noi vă comunicăm că riscam să fim amendați pentru că voiam să ducem mesajul la nivelul drumului județean, unde se aude”, a mai spus liderul Asociației Activ Corbeanca.

Rând pe rând, pe podiumul de lemn, în fața unui auditoriu de circa 50 de persoane, părinți și copii, oricine din public a avut de exprimat o idee a fost invitat să o transmită, în cele aproape două ore de reuniune. Pe lângă Corbeanca, locul de desfășurare a mitingului, au răspuns apelului de a participa și localnici din alte comune ale Ilfovului: Mogoșoaia, Balotești, Găești, Vidra și Berceni.

S-au alăturat și activiștii de mediu Octavian Berceanu și Oana Neneciu de la Aerlive, platforma care monitorizează calitatea aerului în București-Ilfov.

Alex Găvan, alpinistul și fondatorul Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde, a cerut însă ajutorul tuturor locuitorilor din Ilfov și București.

„Eu așa simt: Corbeanca e București, Bucureștiul e Otopeni, Otopeniul este Sao Paulo ș.a.m.d. Granițele sunt doar în mintea noastră, poluarea nu ține cont de granițe administrative sau de orice natură. Poluarea ne ucide pe toți indiscriminatoriu. Nu contează unde trăim, din ce sat suntem sau câți bani avem în cont. Toți respirăm același aer”, a spus el.

Alpinistul care militează de ani de zile pentru protejarea pădurilor din jurul Bucureștiului a povestit că atunci când se antrenează vede toate deșeurile de pe câmpurile din jurul comunei Corbeanca, provenite în special de la construcții.

„Am filmat mașina administrației locale cum arunca gunoaie pe câmp. Celor care trebuie să ne protejeze trebuie să le dăm o mână de ajutor, nu doar să-i arătăm cu degetul. (…) Nu doar Garda de Mediu nu-și face treaba sau primăria, pentru că cineva dintre noi le-a aruncat. Și atunci și oamenii aceștia trebuie aduși cu blândețe și cu iubire în zona asta de a-ți păsa de celălat de lângă tine, e foarte important lucrul acesta”, a mai spus Alex Găvan.

El le-a cerut oamenilor să facă gesturi firești față de vecini.

„Astfel de întâlniri sunt foarte importante și din perspectiva asta de a ne cunoaște vecinii. Câți dintre noi ne știm vecinii de peste două case, de peste 5-10 case? Pentru că le avem pe ale noastre, pentru că venim seara târziu de la job, nu mai avem timp să vedem ce face și vecinul nostru. Dacă se simte singur, dacă îi e bine, dacă e în depresie sau nu, pentru că da, genul acesta de lucruri, cum e poluarea și o societate care se duce în jos, accentuează și bolile mintale, dacă vă uitați la statistici ne crucim, să nu uităm că poluarea este și o chestiune de educație nu doar de conștientizare”, a afirmat Găvan.

Asociaţia Activ Corbeanca și Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde sunt la al doilea miting organizat anul acesta în Corbeanca pentru aer curat, păduri, sănătate şi viitor. Sute de locuitori din Corbeanca, au militat la primul marș organizat pe 23 martie, alături de vecini veniţi din Baloteşti, Mogoşoaia şi Buftea, într-un marş antipoluare fără precedent pentru comunităţile din Ilfov. Evenimentul este parte dintr-o serie de acţiuni ce vor fi organizate în Ilfov, în capitală şi oriunde în ţară unde este necesar, „atât timp cât va fi nevoie”, după cum au transmis organizatorii. Potrivit lor, în Corbeanca şi împrejurimi, arderile ilegale de deşeuri au făcut ca aerul să devină irespirabil, fapt dovedit şi de senzorii de monitorizare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Nu am auzit niciodata partidul ecologist sa faca ceva pentru padurile tari.deaia au 3% la alegeri