G4Media.ro

VIDEO Pompierii nu au putut interveni frontal la un incendiu din Mamaia…

sursa foto: Info Sud-Est

VIDEO Pompierii nu au putut interveni frontal la un incendiu din Mamaia din cauza construcțiilor haotice și a lipsei de spațiu/ City managerul Constanței: Sunt multe astfel de situații în oraș

Pompierii nu au putut interveni frontal la stingerea incendiului de sâmbătă, din Mamaia Nord, din cauza construcțiilor haotice, înghesuite și a lipsei de spațiu, transmite Info Sud-Est.

Imaginile au fost surprinse de un consilier local USRPLUS care se afla pe plajă și care a filmat flăcările și fumul care ieșeau din șantierul viitorului complex turistic.

În imagini se observă cum pompierii veneau pe jos în dreptul fațadei care ardea, iar într-una dintre fotografiile publicate de consilier se văd mașinile ISU Dobrogea parcate pe strada din spatele complexului, singura din apropiere pe care autospecialele puteau intra.

Surse din cadrul ISU Dobrogea au confirmat pentru Info Sud-Est că autospecialele nu au putut interveni frontal în stingerea incendiului, ci au rămas în spatele construcției, iar pompierii au dus echipamentele de stingere pe jos.

Consilierul USR Cătălin Iacob se afla pe plajă în momentul izbucnirii incendiului. Iacob este și membru al Comisiei de Urbanism în cadrul Consiliului Local Constanța. Consilierul descrie unele zone din Mamaia drept ”butoaie de pulbere gata să explodeze” și susține că noul Consiliu Local (dominat de PNL și USRPLUS din 2020) a respins autorizațiile de construire care ar fi împiedicat intervenția autospecialelor:

  • ”Unele zone din stațiunea Mamaia sunt butoaie cu pulbere gata să explodeze. S-a construit atât de haotic, încât mașinile de pompieri nu mai pot interveni frontal la un eventual incendiu. Din fericire, la incediul de ieri doar norocul ne-a salvat de la o tragedie pentru că flăcările nu s-au extins considerabil, iar imobilul nu era locuit. Mă întreb cei care au semnat și votat astfel de autorizații și planuri urbanistice dorm bine noaptea cu capul pe pernă? Noi de când suntem în Consiliul Local am stopat astfel de construcții respingând PUZ-urile aferente. Siguranța cețățenilor nu este negociabilă”, a declarat consilierul USR Cătălin Iacob pentru Info Sud-Est.

Pe de altă parte, City managerul Constanței, Felicia Ovanesian, a declarat că situația construcțiilor înghesuite și haotice din Mamaia Nord este multiplicată și în Constanța, iar acest lucru reprezintă urmarea directă a modului în care au fost date autorizațiile de construcție până acum:

  • ”Sunt convinsă că astfel de situații, de proiectare și amplasare a construcțiilor în condiții ce nu permit intervenția eficientă sau nu o permit deloc, a echipamentelor speciale de stingere a incendiilor, există și nu sunt puține. Ele sunt rezultatul deficiențelor manifestate la mai toate nivelurile în procesul de autorizare a construcțiilor. De la proiectare, de la întocmirea documentațiilor de urbanism și până la aprobarea cererilor de emitere a autorizațiilor de construire fără verificarea atentă a documentației de către cei chemați să o facă. În concret, suspectez o asemenea situație pe str. Primăverii, vis a vis de stadionul de rugby, unde, pe un teren retrocedat, se intenționează edificarea unui imobil cu destinația de locuințe colective. Terenul este împrejmuit de câțiva ani, iar accesul la imobilele din spatele construcției proiectate pentru echipamentele pompierilor este aparent imposibil. M-am întâlnit cu această situație în exercitarea profesiei de avocat, a fost imposibil însă să o verificăm, instanța nemanifestând niciun fel de interes în acest sens”, a declarat Felicia Ovanesian pentru Info Sud-Est.

Construcții haotice pe nisipul retrocedat din Mamaia

Info Sud-Est a scris încă din 2018 că o tragedie similară cu cea din stațiunea turistică Mati (Grecia) poate avea loc oricând în stațiunea Mamaia din același motiv: lipsa spațiului pentru intervenția autospecialelor pompierilor. În 2018, 100 de oameni și-au pierdut viața și sute de case au fost arse din temelii în stațiunea din apropierea Atenei, din cauza construcțiilor care au fost ridicate haotic sau ilegal, fără autorizațiile necesare.

În cazul construcțiilor de pe plaja din Mamaia, acestea nu beneficiază de o promenadă care să le despartă de nisip, iar între cele mai multe dintre hoteluri și blocuri există o distanță foarte mică, astfel că, în cazul unui incendiu de proporții, intervenția autospecialelor ISU ar fi foarte mult îngreunată sau chiar imposibilă pe alocuri, susțin specialiștii consultați de Info Sud-Est. Vara, situația este și mai dificilă, din cauza mașinilor parcate de o parte și de alta a străduțelor înguste, făcând astfel aproape imposibilă intervenția în cazul unui incendiu.

Dezvoltarea imobiliară din zona Mamaia Nord, cunoscută mai mult pentru cluburile frecventate vara de VIP-uri, a avut loc brusc și agresiv după ce proprietarii bucăților de plajă au început să investească în complexuri turistice de lux pe terenuri retrocedate de fosta administrație Mazăre.

Șantierul unde a avut loc incendiul de sâmbătă este un viitor complex turistic ridicat pe terenul omului de afaceri Virgil Călina. Terenul a fost inițial retrocedat de Primăria Constanța condusă de Radu Mazăre către Cristian Borcea, care i l-a vândut lui Virgil Călina.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Starea de fapt dovedește că s-a construit ilegal.
    Soluția este demolarea construcțiilor

    • Da, deasemenea constantenii trebuie sa invete sa voteze corect.

      20 de ani au votat PSD si acum se plang? Isi merita soarta, cu varf si indesat!

  2. 1. Demolati constructiile ilegale
    2. Bagati la puscarie pe cei care le au dat autorizatii si pe proprietari.

    • MAZARE E LA PUSCARIE, LA FEL SI CATIVA FUNCTIONARI DIN PRIMARIE…PREJUDICIU RECUPERAT FIX ZERO

  3. Sunt curios cum a ajuns borcea sa ii fie retrocedat un teren in mamaia? O fi avut ta su sau bunica su plaja in perioada interbelica? De unde asa retrocedari? A avut cinrva in romania plaja in proprietate vreodata?

    • Hai măi Hans, chiar așa? Dar Săvulescu și gașca veselă cum a pus mâna pe Parcul Verdi? Mai găsești niște bătrânei și le cumperi drepturile de moștenire pe mărunțiș, mai falsifici niște acte, mai mituiești niște funcționari din primărie, soluții se găsesc mereu 🙂

    • @Dumi
      Nu ati inteles intrebarea, drept pentru care o repet eu:
      A avut cineva plaja in proprietate vreodata in Romania?

      PS asa, neoficial „se stia” de exemplu ca terenurile alea de la Vadu pana hat la Sinoe si Histria erau „a lu’ nastase” (cam la fel cum se stia belina era a lu’ dragnea, dar tot asa fara acte, doar din dragoste). Ghinionul lui bombonel ca „a prins putina raceala” ca l-a tras corentu’. Dar daca vrei poti … pana-ti iau unii ouale la numarat…

  4. Să ardă. Nu plânge nimeni.

  5. Încă 300 la cameră, pe noapte. Spor de senzații tari.

  6. Nu va faceti probleme da justiția romana sau CCR condusa de dl Dorneanu decizii prin care se spune că sunt legale sau constitutionale acele construcții facute.

  7. Alea sunt constructii, alea sunt ansambluri rezidentiale ?

    Niste ghetouri vandute la fraieri, niste ghetouri in care unii arunca cu banii negri ca sa scape de ei!!!

    Demolate si refacuta plaja pentru turisti!

    Cum sa le dai bah, autorizatie de constructie pe NISIP ????

    Mama cata puscarie meritati voi sa faceti, cei din constanta, mafia mafiei romaniei!

    Nici gratis nu as primi un ap in gheotul ala din poze! Tiganie !!!

  8. Mostenirea PSD Mazariche. Ilegalitati fara numar.

  9. Blocul ala a fost mult timp reclamat pompos pe site-urile imobiliare, preturile deloc de neglijat si deja a ars, asta ca sa ne lamurim cum se fac multe blocuri si cine da autorizatii de la ISU- bine, Constanta e un fel de Napoli a Romaniei, mafie peste tot. Clubul loft de langa, apartine unor copii de securisti, asa ca, sa nu ne facem mari iluzii ca se va schumba ceva pe acolo in ce priveste constructiile facute aiurea.

  10. Macar daca ardea toata Mamaia, atunci era o treaba.

  11. Se mai foloseste inca cărămidă, in constructiile din România? In 2021?