G4Media.ro

VIDEO Postul, de la tradiție de două milenii la tendințe contemporane: Cum…

VIDEO Postul, de la tradiție de două milenii la tendințe contemporane: Cum au ajuns “dieta de post” și “postul de dopamină” printre cele mai populare trenduri de sănătate

Postul Paștelui este pe terminate, însă mulți oameni, atât din România cât și din restul lumii, vor continua să țină “post” într-un fel sau altul, chiar și fără motivații religioase. G4Media vă prezintă, în cadrul proiectului ENTR, noile forme păstrate și aduse din tradiția creștină de aproape 2.000 de ani în era contemporană. 

Promovate de diverși influenceri și formatori de opinie din întreaga lume, dar și de unii experți medicali, aceste noi trenduri au ajuns inclusiv în România și Bulgaria.

Postul, de la tradiție spirituală la opțiune de dietă

Deși astfel de practici există în tradiția creștină încă de pe vremea secolului I d.Hr., reguli stricte pentru Postul Paștelui au fost stabilite în cadrul primului conciliu ecumenic al bisericii creștine de la Niceea, convocat de împăratul Constantin cel Mare în anul 325 d. Hr, potrivit Britannica.

În mod evident, motivele principale pentru a ține postul sunt de natură spirituală – în cazul creștinismului timpuriu, Postul Paștelui, spre exemplu, a început ca o perioadă de pregătire a candidaților pentru botez, dar și o ocazie de penitență pentru păcătoșii grei care erau excluși de la primirea Sfintei Împărtășanii.

Totuși, prezența de-a lungul istoriei a unor tradiții similare în numeroase religii și culturi din întreaga lume ar putea fi asociată și cu anumite beneficii pentru sănătate, arată un studiu realizat de Biblioteca Națională de Medicină a Statelor Unite. Printre aceste beneficii se numără reducerea riscului de cancer, probleme cardiovasculare și boli neurodegenerative (cauzate de moarte neuronilor), însă efectele postului asupra acestor condiții nu sunt încă pe deplin înțelese, punctează autorii studiului. 

În orice caz, potențialele beneficii au contribuit la transformarea postului într-un trend de sănătate practicat de oameni de toate vârstele, deseori în afara unui context religios. Postul intermitent, spre exemplu, este unul dintre cele mai populare trenduri de sănătate la nivel mondial, ale cărui beneficii, dar și riscuri, sunt des discutate de către experți.

Spre exemplu, Valter Longo, biolog la Universitatea din California de Sud, studiază efectele postului asupra longevității de peste 30 de ani, explică The Guardian. Cercetătorul a publicat numeroase studii care arată că dietele de post au potențialul de a ameliora efectele diabetului sau de a reduce riscul de cancer și probleme cardiace.

Totuși, trendurile nu sunt lipsite de riscuri. Spre exemplu, un studiu publicat în martie 2024 de American Heart Association, realizat pe un eșantion de 20.000 de pacienți, a arătat că practicarea pe termen lung a unei diete restrictive bazate pe postul intermitent este asociată cu o creștere a numărului morților cauzate de boli cardiovasculare. 

În orice caz, “dieta de post” rămâne un trend popular, inclusiv în România, unde este promovată de diverse site-uri de lifestyle, în principal ca o metodă de a pierde rapid în greutate.

Inclusiv giganți din domeniul medical și farmaceutic, cum ar fi MedLife și  Dr. Max vorbesc despre beneficiile de sănătate ale postului, însă avertizează că orice dietă trebuie practicată în mod responsabil și punctează importanța consultării cu un specialist înainte de a începe un nou regim alimentar.

Ce sunt “postul de dopamină” și “digital detox”

Un alt trend de sănătate care câștigă teren în ultimii ani este “postul de dopamină”, care presupune abținerea nu doar de la carne sau alte produse animale, ci de la orice obiceiuri și activități considerate nesănătoase, cum ar fi jocurile video sau consumul de junk food, explică Medical News Today. 

Pentru mulți oameni în era digitală, acest tip de “post” ia forma renunțării, pentru o anumită perioadă de timp, la folosirea electronicelor. Curentul a primit denumirea de “digital detox” (detoxifiere digitală) și a fost promovat în toată lumea în ultimii ani, de la directori ai marilor companii din SIlicon Valley, California care vorbesc despre beneficiile pauzelor de la tehnologie până la diverse publicații care încearcă să descopere cele mai bune locații din lume pentru un digital detox și chiar mari companii turistice care au ajuns să promoveze trasee și destinații unde te poți “deconecta de la smartphone-uri, tabletele și calculator”.

Inclusiv destinații din România au ajuns pe listele site-urilor și agențiilor de turism care vor să ofere clienților locații unde pot lua o pauză de la tehnologie.

În ciuda popularității ideii de digital detox, experții nu sunt încă ferm convinși. O echipă de cercetători de la mai multe universități și instituții medicale din Germania și Elveția au analizat rezultatele a 20 de articole științifice publicate pe această temă, iar analiza publicată în 2022 a arătat că detoxifierea digitală este “promițătoare” pentru tratarea anumitor simptome ale depresiei, însă rezultatele rămân inconsistente. 

Una peste alta, deși este nevoie de mai multă cercetare în domeniu, experții sunt de acord cu un lucru: prea mult timp petrecut în fața ecranelor ne poate afecta negativ viața și dezvoltarea. Detoxifierea digitală este doar una din posibilele soluții pentru această problemă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Dieta de post: oale cu cartofi prajiti, tone de paine si patiserie de „post”, curat crestineste si extrem de „sanatos”….