VIDEO Povestea lui Mihnea Costachi, tânărul român din elita mondială a șahului, care și-a descoperit pasiunea la 4 ani. Ce faci când îți propune remiză numărul doi mondial
La cei 21 de ani ai săi, Mihnea Costachi, este unul dintre românii despre care se poate spune că este în elita mondială a șahului. Cea mai recentă mare performanță a sa, o remiză cu numărul doi mondial, Alireza Firouzja, s-a produs la sfârșitul anului trecut, la Campionatele Modiale de șah de la Varșovia.
Tânărul este maestru internațional și are un palmares impresionant: campion european în 2017 și 2018 (U18) la blitz, locul 1 la nivel european la U18 Solving Problems Championship, câștigând până acum zeci de trofee la nivel național și internațional.
Mihnea a absolvit Facultatea de Administrarea afacerilor cu predare în limbi străine de la Academia de Studii Economice București și a urmat un semestru la Oslo, prin intermediul unei burse.
G4Media a discutat cu el despre pasiunea pentru șah, despre culisele acestui sport, despre cum ajunge un jucător numărul 1 mondial, dar și despre premiile mari puse în joc la marile competiții internaționale.
Pasiune descoperită la 4 ani
Marii jucători de șah încep devreme. La fel s-a întâmplat și în cazul lui Mihnea. La 4 ani, a primit cadou un set de șah, iar tatăl său i-a arătat cum se mută piesele.
”Mi-a plăcut imediat jocul și bunicul chiar era un pasionat al jocului de șah. El a jucat cu mine câteva partide, chiar mergea la un club de șah în Cugir și apoi eu am început să mă antrenez cu regretatul maestru Mihail Breaz în Alba Iulia, iar mai târziu cu Marius Ceteraș, care îmi este și acum antrenor și cu care colaborez” spune Mihnea.
Consideră că în acest joc, înfruntarea dintre adversari este extrem de intensă la nivel psihologic. Jucătorii foarte buni pun presiune pe adversarii mai slab cotați, dar pandemia a schimbat puțin lucrurile în sensul că jocul online nu mai permite în mod direct acest lucru.
Jocul cu un adversar puternic presupune studierea intensă a acestuia, pentru a-i găsi stilul de joc și mecanismele de care se folosește.
”În primele 10, 15, chiar 20 de mutări, depinde de partidă, joci niște deschideri învățate de dinainte, niște scheme, apoi este totul improvizație până la finalul partidei” explică Mihnea Costachi.
Cât se poate câștiga din șah
”La nivel național, tocmai s-a schimbat conducerea Federației Române de Șah și sunt premii bune să zic, chiar foarte bune față de ce era anii trecuți în România, iar la nivel mondial, la nivel de top, sunt chiar premii foarte bune…
Aș putea chiar să dau cifre de la mondialele unde am fost în decembrie, în Polonia, au fost două probe: șah rapid și blitz… locul I a fost 60.000 de dolari la fiecare dintre ele, deci la nivel de top mondial sunt premii foarte bune, la nivel mai mic, depinde de țară” spune Mihnea.
După ce a apărut serialul The Queen’s Gambit, a observat un interes în creștere pentru jocul de șah. El preferă blitz-ul, care e și mai rapid decât șahul rapid…
”Blitzul este la 3 minute, șahul rapid cam între 10 și 15 minute. Deci fiecare dintre jucători are timpul acesta… și mai este șahul clasic, care este cam la o oră jumate pentru fiecare jucător.
Deci o partidă de șah clasic… după fiecare mutare se și dau 30 de secunde în cazul în care rămâi sub un minut, să nu pierzi la timp. O partidă de șah clasic se poate întinde chiar până la 5,6,7 ore, uneori mai mult, dar eu prefer blitzul pentru că este mai multă adrenalină” adaugă el.
Remiza cu numărul doi mondial
A câștigat foarte multe competiții, dar printre cele mai importante meciuri jucate vreodată este cel cu numărul doi mondial Alireza Firouzja.
”Ce îmi vine acum în minte este ce am jucat (în decembrie – n.red.) la mondiale contra numărului doi mondial Alireza Firouzja, care speră că va deveni noul campion mondial în curând, deoarece este foarte tânăr și poate să-l detroneze pe Magnus Carlsen, care este campion mondial de 15 ani, aproximativ”.
A fost un meci în care Firouzja a fost cel care i-a propus remiză, deși românul era oarecum în avantaj.
”Da, eram în avantaj doar că mai aveam amândoi aproximativ 10 secunde. Ok, se dădeau după fiecare mutare 2 secunde dar acele 2 secunde practic… e chiar timpul care îți ia fizic să faci mutarea pe tablă deci cumva trebuia să joci doar din instinct acolo.
Aveam o poziție superioară, dar nu era chiar la modul să zic că îl băteam în câteva mutări, deci am ales să accept remiza” adaugă Mihnea.
Planuri de viitor
Acum încercă să se axeze pe mai multe părți din șah: recent a început să participe la o nouă probă: dezlegări de probleme.
”Tu practic ai anumite poziții, trebuie să le rezolvi. Acolo ești doar contra timpului, nu ești contra unui adversar. Vreau să încerc, la proba asta sunt chiar începător aș putea zice față de șah rapid, blitz și clasic unde am participat de la 5 ani…
Aș vrea să mă dezvolt și pe partea asta de dezlegări, aș vrea să merg anul ăsta la europene, la mondiale poate, iar la șahul clasic o să încerc să obțin cel mai înalt titlu, acela de mare maestru. Eu momentan sunt maestru internațional și de asemenea mă axez și pe antrenorat, mai nou și pe comentarii live de turnee, am comentat anul trecut superliga de șah, anul acesta o să merg la campionatele naționale la Eforie Nord… Deci cumva încerc pe mai multe direcții” – Mihnea Costachi.
Mihnea i-a studiat mult pe Fischer și Kasparov, legendele absolute ale șahului mondial. ”Dar nu am să zic un idol, nu… încerc să dezvolt cumva propriul stil. Îmi place să joc agresiv, deci în principiu, cum jucătorii pe care i-am menționat au fost jucători agresivi, mi-au plăcut partidele lor”.
Mihnea mai spune că a simțit că interesul asupra șahului a crescut foarte mult după ce a apărut serialul The Queen’s Gambit.
Meciul cu Firouzja poate fi urmărit mai jos:
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii