G4Media.ro

VIDEO Povestea lui Zaiafet. Cum ajungi vlogger de succes cu subiecte serioase

Zaiafet ENTR

VIDEO Povestea lui Zaiafet. Cum ajungi vlogger de succes cu subiecte serioase

„E un drum lung până la succes în care trebuie să înveți, să descoperi ceea ce tu știi să vorbești și alții nu știu, la ce te pricepi tu mai bine. Pentru asta, experimentezi. Pentru mine, acesta e patrulea canal de Youtube pe care l-am încercat”, spune Horia Sârghi, alias Zaiafet, un vlogger cu peste 730.000 de abonați pe Youtube, care abordează subiecte serioase, din zona culturală și istorică. Cum a reușit, explică într-un interviu pentru ENTR – G4Media. 

Horia Sârghi a început cu mai bine de 7 ani în urmă, la început cu niște idei care nu au funcționat însă și-a dorit mereu să vorbească oamenilor despre lucruri interesante pe Youtube, a experimentat, s-a perfecționat. 

Materialele sale, cu informații extrem de serioase și bine documentate, au sute de mii de vizionări Youtube și, mai nou, se prefigurează succes și pe TikTok. 

De exemplu, „Cum se desenează istoria României” (unul dintre cele mai recente), „Cum să înțelegi luptele din Ucraina (cu 247.000 de vizualizări, 770 de comentarii)”, „Lumea după pandemie”. 

Horia Sârghi este colaborator al unei emisiuni la TVR – „Breaking fake news” – în care sunt demontate știrile false, mai colaborează cu Cronica Cârcotașilor și recent Reprezentanța Comisiei Europene a lansat o serie de materiale video realizate de tine despre Uniunea Europeană – de exemplu – Top 5 monumente istorice din România restaurate cu fonduri europene.

Secretele sunt, deși el nu le numește astfel: perseverența și autoperfecționarea. 

„Pentru mine a fost un drum foarte greoi și dureros inițial pentru că nu câștigam nimic din asta, încercam să fac ceva frumos, credeam că am făcut. Și apoi îți arată statisticile că din cele 10 minute pe care le-ai scris tu de text, s-au uitat la 7 secunde. Și te doare rău… s-au uitat la 7 secunde, de ce au închis așa devreme? Dar uite, prin stresul ăsta am trecut cu bine și am învățat cum să fac o introducere care să promită ceva ascultătorilor, să îi țină mereu în priză. Tocmai, m-am adaptat pe formatul ăsta de „bun pentru internet” pentru că m-am chinuit să fac asta”.

El recomandă câteva lucruri celor care ar dori să încerce și le place foarte mult perspectiva de a deveni vlogger: 

  • Trebuie să încerce 
  • Trebuie să aibă răbdare cel puțin doi ani, dar maximum 6 ani. 
  • „În 2 ani ai timp să înveți să scrii un articol, după aceea să faci o introducere palpitantă, să creezi o miză, să o citești cu intonație, să te duci la un curs de dicție sau să încerci tu acasă să citești cu voce tare din ce în ce mai mult, să nu fie sacadat; 
  • ai timp să înveți să-ți pui niște lumini, să folosești o cameră, să faci o editare”
  • Acestea sunt niște cerințe necesare: „dacă nu se aude bine, oamenii se uită la altceva, nu e o audiență captivă, nu au plătit bilet să stea acolo, vor închide”;
  • „Nu trebuie să fii perseverent până în pânzele albe, la un moment dat poate e bine să renunți și îți găsești ceva unde ești eficient”
  • ”Dacă nu au trecut doi ani înseamnă că renunți prea repede”. 

Să gestionezi un mic studio de video pentru Youtube este puțin mai complicat decât dacă lucrezi pentru televiziune, mai explică acesta, din cauză că nu ai atât de multe facilități și resurse la dispoziție. Veniturile și colaboratorii se strâng în timp, pe măsură ce demonstrezi că ești bun, că ai succes. 

El a mai vorbit și despre cărțile pe care le citește, cum își selectează informațiile și cât de mult poate să dureze munca la un material video. Spre exemplu, materialul „Adam și Eva: mitul care ne-a făcut oameni” a necesitat 3 luni de muncă pentru text, dar succesul a fost pe măsură: peste 750.000 de vizualizări. 

Pentru noul an, Horia își propune să înceapă o serie de emisiuni despre ce a însemnat comunismul, care se va încheia cu video despre Revoluția din Decembrie 1989. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Merita mai multa vizibilitate. O emisune la TV ar prinde bine .

  2. Foarte frumos.

  3. E jalnic. Nu tratează critic nimic. Ia de bun tot ce scrie in carti scrise de autori ideologizați fără sa verifice sursele. Dacă autorii pun niște surse, cum pune si funar in cărțile lui, pentru zaiafet e suficient sa considere informațiile ca fiind adevărate din start. Foarte slab la gândire critica, deși e fix din categoria ateilor care clamează ca ar avea nu stiu ce superioritate fata de creștini pentru simplul fapt ca “ei sunt capabili de gândire critica”, in timp ce creștinismul înseamnă in capul lor doar habotnicie, dar ignora ca Newton, Descartes si mulți alții au fost creștini, “din aia habotnici”.

    • Nu sunt de acord cu acea comparatie provind sursele autorilor cunoscuti.
      Pe de alta parte, ai dreptate. Horia prezinta intr-un mod foarte tendentios, in special aspectele legate de religie. Nu iti dai seama pana cand nu citesti cartile ale si vezi ca nu e scris exact ceea ce spune Horia. Sigur, are unele subiecte bune, mai ales cele privind problemele din SUA.
      Daca Horia ar fi o carte, probabil ar fi una scrisa de Harari. Cartile alea sunt interesante, dar sunt foarte superficiale si foarte slab fundamentate. Spre exemplu, in Sapiens incearca sa rastoarne conceptiile actuale ale umanitatii cu niste exemple izolate si creeaza niste situatii ipotetice. Ca asa i s-a nazarit lui.

    • Daca zicea numai de bine de trump si de orban, era extraordinar! hai, mai scuteste ne, era culmea sa ti placa tie!

    • @ john

      Newton, „crestin habotnic”?
      Mergea in patru labe in jurul telescopului? Pupa racla sfantului Adevar? Se inchina la icoana Gravitatiei?

    • john citeste carti de pro.paganda.

  4. Felicitări acestui tip! Realizează niște materiale foarte bine documentate, argumentate și de substanță! Temele sunt dintre cele mai diverse, foarte interesante și cu adevărat captivante. Merită o promovare mult mai vizibilă, iar materialele sale pot servi drept informare oricărui individ serios, dornic de informații corecte, dispus să afle foarte multe lucruri interesante. O persoană ce merită a fi urmărită, nu-ți pierzi timpul absolut deloc, dimpotrivă, ai foarte multe de aflat, învățat și îți poți îmbogăți serios bagajul intelectual! Bravo g4media pentru articolul creat și felicitări sincere tipului, foarte bun și aplicat!

    • @john
      Unde iti este gandirea critica atunci cand ne scrii despre masoni?
      E plecata pe culmile dezinf.ormarii si vii apoi sa ne tii noua lectii?

    • Am gresit casuta.

  5. In tot hatisul de porcarii de pe net e de apreciat ca exista si aun astfel de canal. In rest comentaci se vor gasi tot timpul. Felicitari Horia!!!

  6. Nu mai fiti ba „groupies” la toti gealati pe YT .
    Astia iau o caruta de bani si voi mancati pufuleti

    Vorbiti de parca e viitoru Eminescu , e vai mama lui .

  7. Felicitări, Zaiafet! Cel mai bun de pe meleagurile mioritice pe nișa ta! Sper ca în curând să ii depășești ca popularitate pe cei de pe alte nișe, gen Buhnici, zona IT, pentru că este mult mai util și educativ ce faci tu, iar informațiile mult mai greu de obținut (multe cărți de citit) 😊