VIDEO Povestea parașutistei românce care a doborât recordul de înălțime la salturi în echipă deasupra Cercului Polar de Nord: “De când eram copil am visat că pot zbura”/ De la jobul de programator la sărituri de la 3.000 de metri înălțime
„În acele prime secunde simți o combinație intensă de entuziasm și concentrare, în timp ce accelerezi către pământ” descrie Oana Oros unul din momentele “de vârf” ale unui salt cu parașuta. Ea a prezentat pentru G4Media, în cadrul proiectului ENTR, cum a ajuns de la meseria de programator la sărituri de la mii de metri altitudine și cum a făcut parte din echipa care a doborât recordul pentru cel mai înalt salt deasupra Groenlandei, în cercul polar de nord, la temperaturi de -35 de grade.
Oana Oros are 36 de ani și este programator “în timpul zilelor de lucru”, dar declară că a visat să poată “zbura” încă din copilărie. A descoperit parașutismul în urmă cu câțiva ani, când s-a mutat în Cluj-Napoca din Bistrița, orașul ei natal.
- „Am văzut un anunț pentru cursuri gratuite de parașutism în cadrul Aeroclubului României. Aceasta a fost clipa în care am știut că vreau să fac parașutism. M-am înscris la aceste cursuri, iar sub îndrumarea instructorului Doru Baciu am făcut primele salturi și mi-am obținut licența”, explică ea.
Ulterior, a început să efectueze salturi la mai multe aerocluburi din România, inclusiv Skydive Transilvania și TNT Brothers, înainte de a începe să ia parte la evenimente internaționale în afara țării.
Astfel, a ajuns să efectueze trei salturi la temperaturi de -35 de grade în Groenlanda, ca parte a unei echipe în cadrul căreia era singura femeie, dar și singura persoană din România. Împreună cu patru colegi olandezi, Bob, Arnold, Ronald și Joel, Oana a sărit de la o altitudine de peste 3.000 de metri, întâi în Kangerlussuaq, în Cercul Polar de Nord, apoi deasupra capitalei Groenlandei, Nuuk.
- „Am preferat să avem un grup restrâns…deoarece acesta era primul eveniment de parașutism în Groenlanda și nu știam la ce să ne așteptăm. Din cauza circumstanțelor și a multor variabile, șansele de a sări au fost destul de reduse”, a explicat Oana.
Una peste alta, Oanei îi este greu să se hotărască care este, de fapt, apogeul unui salt – ar putea consta în acele clipe de accelerare imediat după salt, în acrobațiile aeriene sau în clipele de zbor cu parașuta, “când poți admira peisajele de la înălțime și te bucuri de senzația de zbor liber”.
Răspunsul la o astfel de întrebare variază de la individ la individ, punctează Oana, iar singurul mod de afla cu adevărat este de a încerca personal skydiving-ul, lucru pe care femeia îl încurajează, dar numai în condiții de siguranță absolută:
- Da, încurajez tinerii să exploreze sporturile extreme cu responsabilitate și respect pentru siguranță. Aceste experiențe oferă oportunități unice de autodescoperire, dezvoltare a încrederii în sine și explorare a limitelor personale. Parașutismul, în special, este un sport care oferă o senzație incredibilă de libertate și de depășire a fricilor. Participarea la sporturi extreme poate contribui la dezvoltarea unor abilități precum gestionarea stresului, luarea deciziilor rapide și comunicarea eficientă în echipă. Totuși, este esențial ca cei interesați să se instruiască în mod corespunzător, să respecte regulile de siguranță și să abordeze aceste activități cu o atitudine pozitivă și responsabilă”.
Printre riscurile skydiving-ului, Oana amintește de factorii meteo, erorile umane și tehnicile de salt necorespunzătoare, toate dintre acestea cu potențial letal.
În 2023, un bărbat de 69 de ani a ajuns în atenția presei internaționale când a fost găsit, decedat, în casa unei familii din Florida, Statele Unite, în urma unui accident de parașutism. Un incident similar a dus la moartea unui videograf, la sfârșitul lunii aprilie, în Marea Britanie, scrie BBC.
Aceste incidente rămân, totuși, rare. Conform ultimului bilanț al Asociației de Parașutism a Statelor Unite (USPA), în 2023 au fost înregistrate în SUA 10 accidente mortale de skydiving, în condițiile în care membrii USPA au efectuat, în total, peste 3,6 milioane de salturi.
Rata mortalității în rândul parașutiștilor a atins apogeul în anii ‘70, dar de atunci nu a făcut decât să scadă de la an la an, pe măsură ce tehnologia și standardele de siguranță s-au îmbunătățit, punctează USPA. Rata de 0.27 morți la 100.000 de salturi, din 2023, a fost cea mai scăzută de când a început să se țină evidența, în 1961.
În prezent, Oana este în căutare de noi destinații exotice de cucerit și a pus deja ochii pe arhipelagul Los Roques, din Venezuela, dar, între timp, lucrează ca instructor voluntar în cadrul Aeroclubului României și Skydive Transilvania și își continuă colaborarea cu TNT Brothers.
- „Această activitate îmi oferă oportunitatea de a contribui la promovarea sportului și la îmbunătățirea standardelor în domeniul parașutismului în țara noastră. Este o modalitate minunată de a împărtăși pasiunea mea și de a inspira noi entuziaști să descopere bucuria zborului liber”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank