G4Media.ro

VIDEO Povestea tânărului din Tulcea care a devenit campion mondial la duatlon,…

sursa foto: Arhivă personală Vicențiu Teodor Manole

VIDEO Povestea tânărului din Tulcea care a devenit campion mondial la duatlon, la 18 ani

Triatlonul și duatlonul reprezintă două probe sportive practicate de milioane de oameni în întreaga lume, iar România nu face excepție, ci chiar excelează, prin tineri ca Vicențiu Teodor Manole. Sportivul din Tulcea s-a remarcat prin performanțe obținute la nivel național, cât și internațional, devenind, în 2022, campion mondial la duatlon pentru categoria de vârstă 18-19 ani.

Istoria triatlonului este una destul de scurtă, dar prestigioasă. Conform Federației Mondiale de Triatlon, prima competiție înregistrată a avut loc în 1974, în orașul american San Diego, unde zeci de persoane au luat parte la o competiție care a presupus o alergare de 8 kilometri, o cursă de bicicletă tot de 8 kilometri și o cursă înot de aproape 600 de metri.

 Popularitatea noilor probe a crescut vertiginos, iar până în 1989, erau deja organizate campionate mondiale cu sute de participanți. O traiectorie similară a avut-o și duatlonul, care include doar două runde de alergat și una de ciclism.

În cadrul unui asemenea campionat, organizat în 2022 la Târgu Mureș, Vicențiu Manole, a câștigat medalia de aur la proba de Duatlon Standard.

“Nici acum nu mă simt că am ajuns la performanța asta. Mă simt normal, cumva”, a declarat Vicențiu pentru G4media în cadrul proiectului ENTR, despre perfomanța sa impresionantă.

Reușita de anul trecut a atletului a venit după mai mulți ani în care el a obținut rezultate notabile la competiții naționale, precum și europene, în cadrul mai multor categorii, conform profilului său realizat pe site-ul Federației Mondiale de Triatlon. 

Întrebat despre motivația lui pentru a concura la un nivel atât de înalt, răspunsul a fost, de asemenea, unul simplu: “Greutatea. Îmi place greutatea pe care o simt în timpul concursului. Este o senzație foarte plăcută, pe care o simt și în timpul concursului, și după. Cel mai greu e la început până se dă startul. E o emoție negativă. După care, după start, și e distractiv să zic”.

În ceea ce privește antrenamentul, Vicențiu descrie exercițiile de antrenament într-un mod similar cu competiția în sine – o provocare personală. 

“Un fel de provocări, să ajung din ce în ce mai bun. Azi am un sprint de…îl fac în 30 de secunde, ideea este ca în următoarea zi să îl fac în 29”, a explicat el filosofia din spatele antrenamentelor sale, care constau nu doar în sprinturi, ci în diferite exerciții precum alergări de kilometri întregi, mersul pe nisip și urcatul la deal. 

Această cursă împotriva propriilor limite a început, în cuvintele lui Vicențiu, datorită intereselor sale din copilărie: “Voiam să învăț să înot, așa că m-am apucat….mie mi-a plăcut tot timpul să merg cu bicicleta, de mic copil. Și din pasiunile astea două am început să concurez la triatlon.

În condițiile în care pasiunea pentru sport nu i-a lipsit, provocarea cea mai mare, spune Vicențiu, a fost mai degrabă să își gestioneze timpul. Investiția în timp, nevoia de a nu practica și alte lucruri, concentrarea susținută au reprezentat obstacole semnificative, spune tânărul atlet, care descrie timpul drept “cel mai important lucru”.

“E vorba că nu cât e antrenamentul, mai este și pregătirea dinainte, și că faptul că, ca să poți să faci un antrenament bun, tre’ să dormi un anumit timp, tre’ să mănânci anumite alimente și, cumva, nu durează antrenamentul cât durează pregătirea”.

La întrebarea despre cum a contribuit statul român la formarea lui ca sportiv, sportivul a explicat că, practic, autoritățile l-au “ajutat” doar prin deschiderea bazinului de înot din Tulcea, unde a descoperit înotul.

Întrebat ce ar putea face statul pentru a îi ajuta și încuraja mai mult pe tineri, Vicențiu a răspuns că ar putea începe prin amenajarea mai multor locuri pentru practicarea activităților atletice, deoarece în multe cazuri, tinerii români nu beneficiază nici de infrastructură, nici de cineva care să îi îndrume.

Spre exemplu, în cazul duatlonului și triatlonului, există un singur club de stat în România, care este în Cluj-Napoca. Clubul de care aparține Vicențiu, Aqua Vita Delta Tulcea, este unul privat și înființat abia în 2014, conform paginii oficiale de Facebook a clubului.

Întrebat dacă și-ar dori ca duatlonul să devină o probă sportivă mai populară între români, Vicențiu a răspuns, în spirit sportiv, că “ar fi mult mai frumos. Ar fi mult mai mulți adversari. Ar fi mult mai…distractiv”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Felicitari Vicențiu!! Succes pe viitor!