G4Media.ro

VIDEO Povestea unui campion: „A fost dragoste la prima vedere”, spune Alexandru…

Sursa foto: arhiva personală Alexandru Oroian

VIDEO Povestea unui campion: „A fost dragoste la prima vedere”, spune Alexandru Oroian despre scrimă / La 22 de ani, el este campion național la spadă atât la U23, cât și la seniori și este student la trei facultăți

Alexandru Oroian, în vârstă de 22 de ani, este campion național la spadă atât la U23, cât și la seniori. A început să practice scrima la vârsta de 8 ani și spune că „a fost dragoste la prima vedere”. În același timp, este și student la trei facultăți, iar una dintre ele a ales-o pentru a învăța să gestioneze emoțiile și stresul mult mai bine, având în vedere că încă din copilărie a fost diagnosticat cu diabet, o boală pentru care este bine să faci sport, dar să nu fi prea încordat.

G4Media.ro/ENTR a vorbit cu Alexandru Oroian despre cum a ajuns să iubească scrima, cum reușește să se împartă între antrenamentele de la Satu Mare și cursurile de la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” din București și de la Babeș-Bolyai din Cluj și ce planuri are pentru viitor.

Alexandru Oroian a revenit recent în țară de la Cairo, unde a participat în echipa României la Campionatele Mondiale de seniori.

„La vârsta de 8 ani am început să practic acest sport. Am fost la medicul de familie cu mami. Eram un copil grășuț, nu aveam stare și se vedea pe mine că vreau să practic un sport, moment în care doamna doctor i-a spus mamei că fiul dânsei practică scrima și i-a recomandat să mă trimită și pe mine. Și pot să spun că a fost dragoste la prima vedere. Înainte de scrimă am mai practicat multe sporturi: de la fotbal, la karate, la baschet și n-am fost atras de niciunul în mod special, dar de scrimă am fost… m-a impresionat. Din primul moment am observat că era un colectiv omogen, antrenorii erau foarte sociabili, erau dornici să ne învețe. Eu am și avut norocul să-l prind pe antrenorul care îmi este și în prezent Nagy Lehel de la Satu Mare. Eu am fost din prima generație de elevi ai dânsului și uitați că am rămas și practicăm împreună și acum acest sport”, povestește tânărul sportiv.

Acum este și student. La trei facultăți:

„Sunt student la Universitatea de Arhitectură «Ion Mincu» din București și în paralel sunt student la două facultăți la fără frecvență, în Cluj, la Psihologie și la Educație Fizică și Sport în cadrul Babeș-Bolyai. Pot să spun că e o provocare destul de mare, dar am reușit să le îmbin și să le practic în paralel, cu venirea pandemiei și trecerea studiilor în online. Acum, că a revenit în format fizic, bănuiesc că o să fie tot mai greu, dar încercăm să ne mobilizăm.”

Cum arată o zi obișnuită pentru Alexandru Oroian?

Dimineața la cursuri, după care un timp pentru lectură, iar după-amiaza merge la antrenamente.

Sportul de performanță presupune și renunțarea la timpul petrecut cu colegii, dar Alexandru Oroian spune că nu are niciun regret pentru că face ceea ce îl pasionează:

„Este adevărat că sportul de performanță în general presupune sacrificii. De exemplu, și luna asta, cum s-a terminat și cu sesiunea, și cu facultatea, toată lumea a dat-o înspre petreceri, eu a trebuit să stau acasă și să mă pregătesc pentru campionatul mondial de seniori, care s-a desfășurat în Egipt, dar pot să spun că nu privesc ca pe un lucru rău, ci până la urmă fac ce mă pasionează și ce-mi place.”

Și face asta din copilărie, când, la scurt timp după ce a început să practice scrima, a fost diagnosticat cu diabet.

„Eu am început sportul înainte de a fi diagnosticat cu diabet, iar primul lucru după punerea diagnosticului am mers la domnul doctor conferențiar Hâncu din Cluj și prima întrebare a fost dacă pot să practic în continuare sportul, iar acesta m-a îndrumat să continui cu sportul de performanță și să-l practic pentru tot restul vieții, fiind un element foarte important în gestionarea optimă a diabetului și a valorilor glicemiei și le-aș recomanda tuturor părinților care au un copil cu diabet să îl ducă cu încredere la un sport, mișcarea și efortul fizic fiind foarte importante în această boală. Iar acesta a fost încă un motiv în plus pentru care nu m-am lăsat și în momentele grele am decis să continui”, povestește Alexandru Oroian.

Însă sportul de performanță vine și cu mult stres, care este contraindicat persoanelor cu diabet. Alexandru Oroian a găsit o soluție:

„Pot să spun că stresul afectează pe toată lumea, dar pe diabetici mai ales, deoarece afectează foarte mult valorile glicemiei. Cortizolul în special și adrenalina au efecte negative asupra ei, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care am ales să mă înscriu și la Facultatea de Psihologie: să învăț să-mi gestionez emoțiile, stresul și mintea mult mai bine.”

Sportivul se antrenează pentru a obține noi performanțe:

„Obiectivul meu principal este calificarea la Jocurile Olimpice. Între timp, încerc să obțin rezultate cât mai bune pe plan național și internațional. Anul ăsta am reușit să câștig campionatul național de seniori la spadă, și la proba de individual, și pe echipe. Momentan sunt component al lotului național de U23, respectiv de seniori și sezonul competițional viitor încercăm să obținem o medalie la Campionatul european de U23 și, de ce nu, și la cupele de seniori.”

Palmaresul lui Alexandru Oroian:

  • Loc I Campionat National Seniori 2022, individual, echipe
  • Loc I Cupa Federației Seniori 2021, individual
  • Loc I Campionat Național U23 2021, individual
  • Loc I Campionat Național Seniori, 2021, echipe
  • Loc I Cupa României Juniori, 2019, individual
  • Loc III Campionat European Cadeți, 2017, echipe
  • Loc III Circuit European U23, Gliwice 2019, individual
  • Locul 20 în clasamentul mondial de Juniori, sezonul 2019-2020
  • Locul VI Cupa Mondială, Juniori, Heraklion 2019

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...