VIDEO Premierul Poloniei acuză Netflix din cauza mini-seriei The Devil Next Door: „Documentarul despre lagăre falsifică istoria”
Primul ministru Mateusz Morawiecki a scris o scrisoare către compania de streaming Netflix pentru a cere corectarea miniseriului „The Devil Next Door”, în care se prezintă o hartă a lagărelor de exterminare din interiorul granițelor moderne ale țării, care, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial era ocupată de Germania nazistă, scrie La Stampa, citată de Rador.
Plângerea Varșoviei a devenit publică printr-un tweet al Ministerului Afacerilor Externe, care arată harta greșită, însoțită de sintagma: „Netflix, rămâi fidel istoriei!”
Documentarul Netflix, lansat recent are cinci episoade şi prezintă povestea lui John Demjanjuk, un cetățean din Cleveland acuzat că este infamul paznic al lagărelor de concentrare naziste, fiind cunoscut sub numele de Ivan cel Groaznic.
Bărbatul a fost judecat în Israel în 1986, în 1988 a fost găsit vinovat și condamnat la moarte. Dar în 1993, Curtea Supremă a anulat verdictul și Demjanjuk s-a întors în Statele Unite. Lăsând departe istoria, furia lui Morawiecki a fost declanşată de o hartă în care se lasă de înţeles că Polonia, care a fost invadată de gemani în 1939, este responsabilă pentru lagărele de concentrare naziste.
Lagărul de la Auschwitz, pus în funcțiune în iunie 1940, a fost doar unul dintre locurile groazei construite pe teritoriul polonez ocupat de naziști.
Netflix nu a rămas în tăcere, însă nu a făcut nimic pentru a modifica filmul, declarând agenţiei Reuters că este la curent cu de preocupările legate de mini-serie. Evident că pentru premierul polonez, această declaraţie nu este suficientă.
În scrisoarea către CEO-ul platformei de streaming, Reed Hastings, Morawiecki a subliniat că este important să se „onoreze memoria și să se păstreze adevărul despre cel de-al doilea război mondial și despre holocaust”. De asemenea, a acuzat societatea de divertisment că este „extrem de inexactă” și că „rescrie istoria”.
Alături de scrisoare, Varșovia a atașat și harta corectă a Poloniei divizate, a diferitelor sale granițe de-a lungul anilor și a zonei aflate sub controlul celui de-al treilea Reich în 1942. „Cred că a fost o greșeală teribilă comisă fără intenție”, a subliniat premierul.
În timpul ocupației germane pe teritoriul polonez, germanii au ucis aproximativ 3,9 milioane de polonezi, inclusiv 3 milioane de evrei şi au deportat 2,5 milioane de oameni, mulți trimiși la muncă forțată, peste 7% din populație.
Episodul cu serialul Netflix vine după ce în martie 2018, Polonia a introdus o lege controversată privind Holocaustul, care pedepsește cu condamnări de până la trei ani de închisoare pe oricine definește în mod absurd „tabere poloneze” lagărele construite și gestionate de ocupanții nazişti pentru a pune în aplicare Holocaustul, aceeași pedeapsă fiind valabilă şi pentru cei susţin că polonezi au fost complici în executarea Holocaustului, aşa cum s-a întâmplat în pogromul de la Jedwabne.
În luna iunie guvernul a anulat măsura, fiind presat de comunitatea internațională.
Sursa: La Stampa/ Rador/ Traducerea: Cătălina Păunel
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.