VIDEO Preşedintele Steinmeier i-a enervat pe turcii din Germania după ce la Istanbul a tăiat el însuşi un kebab / A adus 60 kg de carne special de la Berlin și mărturisește că are o slăbiciune pentru acest fel de mâncare
Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a stârnit rumoare acasă după ce, în timpul unei vizite pe care a făcut-o săptămâna aceasta în Turcia, a servit kebab la o recepţie în Istanbul, un gest de schimb intercultural despre care mulţi din diaspora spun că perpetuează un clişeu ofensator, relatează The Guardian, transmite News.ro.
La recepţie, Steinmeier însuşi a luat un cuţit cu lamă lungă şi ascuţită ca să taie din cele 60 kg de carne puse pe o frigăruie adusă special de la Berlin, după ce preşedintele l-a inclus în delegaţia sa pe Arif Keleş, un proprietar de fast food din a treia generaţie de turci stabiliţi în Germania.
În condiţiile în care relaţiile bilaterale sunt la un nivel scăzut, Steinmeier, care a venit într-o vizită de trei zile în Turcia, a declarat la Istanbul că diplomaţia döner kebab în această primă vizită în calitate de şef de stat a avut ca scop evidenţierea realizărilor celor 2,7 milioane de germani care au rădăcini în Turcia.
Dar turcii din Germania, unii voci cunoscute, au luat cu asalt reţelele sociale pentru a denunţa ceea ce ei au văzut ca fiind o încercare stângace de a-i reprezenta pe descendenţii programului „oaspeţi muncitori” din anii 1960, nereuşind să îi ia în serios sau să îi trateze ca pe nişte egali.
Jurnalistul Ozan Demircan a subliniat că Steinmeier ar fi putut alege să scoată în evidenţă o mulţime de oameni realizaţi, inclusiv pe fondatorii BioNTech, Uğur Şahin şi Özlem Türeci, sau pe regizorul de film İlker Çatak, care a fost nominalizat la Oscar anul acesta. „Milioanele de muncitori invitaţi au ajutat la construirea Wirtschaftswunder-ului german”, a declarat Demircan pe X, referindu-se la „miracolul economic” german postbelic. „Iar preşedintele german aduce un producător de döner kebap în Turcia”, a adăugat el.
Tuncay Özdamar, de la postul public de televiziune WDR, a criticat, la rândul său, alegerea preşedintelui de a scoate în evidenţă gustarea tradiţională turcească. El a spus că este o abordare învechită şi un clişeu. „Dacă vizitaţi Italia, nu aduceţi pizza”, a arătat el.
În timp ce scandalul risca să umbrească celebrarea a 100 de ani de relaţii diplomatice, Jörg Lau, corespondent internaţional al Die Zeit, a postat pur şi simplu: „C.R.I.N.G.E.” (jenant – n.r.).
Cu toate acestea, Keleş, al cărui bunic a lucrat ani de zile într-o fabrică germană înainte de a-şi deschide propriul restaurant în 1986, a declarat înainte de-l însoţi pe preşedinte în Turcia că este mândru că Steinmeier îl duce „în casa strămoşilor săi”, spunând pentru AFP că este o „mare onoare”.
Kebab-ul a fost introdus în Germania de migranţii turci, care l-au adaptat la gusturile locale. Acoperit cu legume tocate şi asezonat cu usturoi sau cu sos de ardei iute, döner kebab este acum unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din Germania. Se estimează că vânzările de kebab germane se ridică la 7 miliarde de euro pe an.
Steinmeier a mărturisit în Turcia că şi el are o slăbiciune pentru acest fel de mâncare.
Legăturile dintre Berlin şi Ankara au fost afectate de o serie de dispute, inclusiv în ceea ce priveşte războiul din Gaza şi criticile germane privind erodarea normelor democratice sub conducerea lui Recep Tayyip Erdoğan. De asemenea, turco-germanii critică de mult timp excluderea lor din viaţa economică şi socială.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii