G4Media.ro

VIDEO Prima comună din România cu un centru de colectare şi returnare…

VIDEO Prima comună din România cu un centru de colectare şi returnare a recipientelor din plastic, sticlă şi aluminiu. Primarul Iulia Stănilă: Copiii au curăţat toate văile și şanţurile de pet-uri şi au venit şi le-au reciclat

Comuna Şpring este prima comună din România cu un centru de colectare şi returnare a ambalajelor de unică folosinţă. Aparatele, cu ajutorul cărora cetăţenii pot colecta ambalajele din plastic, sticlă şi aluminiu au fost amplasate în comună la începutul lunii aprilie.

„Mă bucur din suflet că implementăm un astfel de proiect. Toate comunităţile locale trebuie să investească în campanii inteligente de colectare selectivă a deşeurilor. Vom continua acest proiect pe viitor, având şi avantajul susţinerii fondurilor europene.

Vom organiza şi tombole lunare cu premii pentru persoanele  care reciclează. Am fost plăcut surprinsă să văd că cei mici, copiii, au curăţat toate văile, şanţurile de pet-uri şi au venit şi le-au reciclat.

Lucrurile merg bine, oamenii se descurcă. Nici măcar nu erau montate instrucţiunile şi deja oamenii au venit şi au ştiut să recicleze deoarece aparatele sunt foarte inteligente”, a explicat Iulia Stanilă, primarul comunei.

Echipamentele de colectare şi reciclare sunt ușor de folosit și îi ajută pe locuitorii din Şpring să se implice activ în a lăsa mai puţine deșeuri în urma lor.

Iulia Stănilă a declarat pentru G4Media.ro că nu a folosit nici un ban din fondurile primăriei, pentru acest proiect inspirat din noile politici de mediu ale Uniunii Europene, votate de Parlamentul European în 2021.

”Am făcut un parteneriat cu firma Envipco. Eu din 2019, dinainte sa fiu primar, i-am cunoscut, am avut o discuție în București și mi-am dorit foarte mult să pot să implementez asta în comuna mea. N-am folosit nici un leu din bugetul local. Voi continua să implementez acest sistem în toate cele 4 sate, de îndată ce avem o oportunitate de finantare pe fonduri europene.

Cu siguranță vor urma oportunități de finantare pe acest tip de proiecte, se va pune foarte mare accent pe ecologizare, eficiență energetică, în perioada următoare.

De asemenea, este foarte importantă și legea garanției în țara noastră. Altfel se vor implica și cetățenii, când vor primi bonuri valorice pentru fiecare pet reciclat. Așteptăm cu mare interes să se reglementeze odată acest lucru și în țara noastră” a spus Iulia Stănilă.

Envipco este o companie multinațională americană care oferă tehnologie în domeniul soluțiilor de reciclare a deșeurilor reutilizabile. Compania are în România un birou regional, la Alba Iulia.

Echipamentul existent la Șpring recuperează recipiente din sticlă, doze de aluminiu şi recipiente din plastic.

Video: Cătălin Cădan

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Foarte dragut, sper sa tina si sa se foloseasca. Am vazut destule sate (ex. in judetul Arad) in care containerele cu PET-uri erau arhipline, clar ca de multe saptamani nu le mai golise nimeni.
    La Spring, curatarea vailor e meritorie, ca doar tot ei au facut mizeria, ca nu este zona turistica.
    D-na primar, sa aveti grija cu exprimarea ca am inteles ca aparatele sunt atat de inteligente incat oamenii prosti s-au descurcat…

    • De acord ca ei au produs dezastrul ecologic.
      Ma intreb daca cei 2862 de Primari de comuna au unstalat Vreunul 40 de cosuri de gunoi in fiecare sat pe fiecare strada?
      Unii au facut niste rigole de beton inutile care sunt pline de peturi!

  2. Si cati bani primesc pe pet, doza, sticla?

  3. La 10 sticle da o bere

  4. Trebuie generalizat rapid,contra cost se vor curata toate terenurile de pacostea numita pet.Problema este cat de rapid se vor recicla aceste ambalaje!

  5. Ar fi fost frumos dacă in comuna ar fi și utilități. Din păcate lipsesc cu desăvârșire…

  6. proiecte de fatada. plasticul, ala care se poate recicla, se recicleaza in genere o singura data, dar si asa are caracteristici atat de slabe incat este folosit fie la haine, covoare etc sau cu adaos de „plastic” din productie noua :)) asta doar daca…este colectat totusi selectiv de firma de salubritate si nu aruncat cu restul gunoaielor ca la noi!

    • Ba, desteptule.
      Aici e vorba de colectarea deseurilor.
      Alea care intra in sistemul de colectare nu mai ajung pe santuri si nu mai murdaresc izvoarele, paraurile si locurile unde faci tu gratar cu mici, manele si bere la pet si lasati gunoi in urma voastra.
      Manelisti degenerati.
      Desteptul .ulii!

  7. Ooo, aceleasi aparate ca in prin magazinele gen lidl din germania. Tipic pentru romania, functioneaza, mai putin partea in care primesti si contravaloarea petului.

    • Nu numai Lidl, toate magazinele au automate. Pe un pet undeva in Europa primesti echivalentul a 4 lei. Dar apropo Lidl, ma intreb de ce nu forteaza Lidl introducerea automatelor si de ce nu se foloseste know how-ul pe care Romania candva il avea in industria plasticului pentru a creea niste locuri de munca in reciclare. Ca asta este viitorul, trebuie facut ceva cu plasticul. https://theoceancleanup.com/