G4Media.ro

VIDEO Prima sală construită de la zero pentru escaladă sportivă, cu aproximativ…

S-a deschis noua sală de cățărare din Timișoara FOTO Ștefan Both

VIDEO Prima sală construită de la zero pentru escaladă sportivă, cu aproximativ 100 de trasee de cățărat / Panoul principal are o înălțime de 13 metri

Sala de escaladă One Move din Timișoara și-a deschis oficial porțile pentru public, devenind prima clădire din România construită de la zero special pentru acest sport olimpic din 2021. Acest proiect a fost inițiat de o echipă de pasionați ai escaladei sportive din orașul de pe Bega.

Escalada sportivă, o disciplină care implică depășirea obstacolelor naturale sau artificiale, a devenit tot mai populară în ultimii ani. Deși sportul și-a găsit locul în cadrul Jocurilor Olimpice încă din 2021, infrastructura dedicată acestuia a rămas limitată în România. Până acum, toate sălile de escaladă au fost amenajate în clădiri deja existente, în special în hale industriale.

  • “Ne-am dorit un spațiu gândit în mod specific pentru escaladă. În 2008 am deschis prima sală, la fosta fabrică de pălării. Am început cu o comunitate mică, de 20-30 de oameni, dar ne-am tot adunat. Apoi, hala fostei fabric a fost demolată. În cei 17 ani, am trecut prin diverse spații improvizate, dar acum avem un loc pe care l-am construit de la zero și pe care într-adevăr ni-l dorim”, a declarat Adrian Margea, unul dintre inițiatorii proiectului One Move.
S-a deschis noua sală de cățărare din Timișoara FOTO Ștefan Both

„Vrem să dezvoltăm comunitatea de cățărători”

Construcția sălii a început acum trei ani, pe un teren aflat la marginea orașului, în spatele magazinului Auchan. Proiectul a fost inspirat de modele occidentale. “Este o investiție pe termen lung, în care credem cu tărie. Vrem să dezvoltăm comunitatea de cățărători, să organizăm competiții și să atragem cât mai mulți sportive”, a mai spus Margea.

  • “Ultimii doi ani i-am petrecut aici, cinci-șase băieți, pe șantier, cu mult praf și bormașini. Acum avem o sală modernă, frumoasă și plină de oameni dornici să practice escalada. Aveam un fundament bun, nu e prima sală pe care o facem și aveam încrede că putem avea un astfel de proiect”, a completat Radu Crainic, celălalt partener al proiectului.
S-a deschis noua sală de cățărare din Timișoara FOTO Ștefan Both

Escalada sportivă include trei discipline olimpice

Sala dispune de un panou principal de escaladă cu o înalțime de 13 metri, iar un panou exterior va ajunge la 15 metri. În total, există aproximativ o sută de trasee de cățărat, adaptate pentru toate nivelurile de dificultate. De asemenea, în clădire mai sunt două săli de bouldering, o formă de escaladă fără corzi, practicată pe trasee scurte, dar intense.

Escalada sportivă include trei discipline olimpice: dificultate, viteză și bouldering.

  • “Escalada de dificultate presupune parcurgerea unui traseu complex în încercarea de a ajunge cât mai sus, cea de viteză implică o cursă contra cronometru pe un traseu standardizat, iar boulderingul este o combinație de forță și strategie pe trasee scurte”, explică Adrian Margea, fost participant la Cupa Mondială de escaladă.
S-a deschis noua sală de cățărare din Timișoara FOTO Ștefan Both

Construcție spectaculoasă pe trei nivele

Clădirea este organizată pe trei etaje, fiecare având funcționalități diferite. La parter se află recepția, o cafenea lounge și zona principală de escaladă. De asemenea o micuță sală, dedicată copiilor mici, de la trei ani în sus. Primul etaj găzduiește vestiarele, iar etajele doi și trei sunt dedicate boulderingului, cu trasee special concepute pentru începători, intermediari și avansați.

  • “Panourile sunt proiectate astfel încât traseele să poată fi modificate constant, oferind mereu noi provocări. Prizele pot fi schimbate rapid, astfel încât cățărătorii să nu se plictisească și să aibă mereu parte de experiențe noi. Ne străduim să minimizăm riscurile, iar asta se poate face prin educare, învățare și îndrumare. Încercăm să avem bune practici, pentru a ne putea bucura de sportul acesta pe termen lung, să eliminăm momentele de neatenție. Majoritatea accidentelor se întâmplă din neatenție. Avem un regulament, se semneză un acord, apoi avem și trainingul instructorilor noștri. Cu siguranță e cea mai sigură sală de cățărare din țară”, a precizat Margea.
S-a deschis noua sală de cățărare din Timișoara FOTO Ștefan Both

“Pune la lucru toți mușchii, creierul și tehnica”

Sala a fost inaugurată oficial în toamna anului trecut, printr-o competiție destinată copiilor – Cupa României, primul concurs de escaladă pentru juniori organizat în Timișoara. Proprietarii au mai avut nevoie de timp pentru a termina toate lucrările. Începând de sâmbătă, 1 februarie, sala este deschisă publicului, oferind acces atât celor care doresc să încerce acest sport pentru prima dată, cât și sportivilor experimentați.La deschiderea sălii a participat și alpinistul Horia Colibășanu, primul român care a ajuns pe vârfurile K2 (8.611 m), Kangchenjunga (8.586 metri), Manaslu (8.163 m), Dhaulagiri (8.167 m) și Annapurna (8.091 m).

  • “E o inițiativă foarte bună pentru sport, pentru oraș, un loc în care oricine se poate cățăra, adulți sau copii. Pentru mine este mai puțin interesantă partea competițională, dar este valoroasă pe partea de antrenament. Orice alpinist se poate antrena pe un panou de cățărat. Pune la lucru toți mușchii, creierul, tehnica, iar cei aflați la început își antrenează și curajul. Pentru că după ce treci de primii patru-cinci metri, începe să fie mai palpitant. ”, a spus Colibășanu.
S-a deschis noua sală de cățărare din Timișoara FOTO Ștefan Both
S-a deschis noua sală de cățărare din Timișoara FOTO Ștefan Both
S-a deschis noua sală de cățărare din Timișoara FOTO Ștefan Both

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.