VIDEO Procurorul general al SUA, acuzat de democrați că urmează agenda lui Trump. William Barr neagă că a abuzat de putere în favoarea președintelui SUA
Procurorul general al Statelor Unite, William Barr, s-a apărat marţi în faţa unei comisii a Camerei Reprezentanţilor, condusă de democraţi, negând acuzaţiile că a abuzat de puterea sa pentru a-i ajuta pe asociaţii preşedintelui Donald Trump şi pentru a susţine realegerea acestuia, relatează Reuters, citată de News.ro.
Preşedintele Comisiei Judiciare, Jerrold Nadler, a deschis audierea cu observaţii critice, spunându-i lui Barr: ”Funcţia dumneavoastră este marcată de un război persistent împotriva nucleului de profesionişti ai departamentului, într-un efort aparent de a asigura favoruri pentru preşedinte.”
Barr a spus: ”Simt o libertate deplină de a face ceea ce simt că este corect.”
Procurorul general a respins afirmaţia lui Nadler potrivit căreia o operaţiune de desfăşurare a agenţilor federali în oraşe din SUA, în special în Portland, Oregon, a fost un efort pentru a stimula campania de realegere a lui Trump.
Barr a spus că nu a întreprins acţiuni pentru a-i ajuta pe asociaţii lui Trump, spunând că nu merită scutiri speciale, dar, de asemenea, nu ar trebui să fie trataţi mai dur decât ceilalţi inculpaţi.
Audierea marchează prima mărturie a lui Barr în faţa Comisiei Judiciare a Camerei de când a preluat funcţia în februarie 2019 şi vine în condiţiile în care Departamentul de Justiţie se confruntă cu critici din cauza trimiterii de ofiţeri federali pentru a dispersa în forţă manifestanţii în Portland, Oregon şi Washington, D.C.
Autoritatea de reglementare internă a departamentului a deschis investigaţii săptămâna trecută referitoare la implicarea forţelor federale în ambele oraşe.
Statele Unite au cunoscut săptămâni de proteste extinse la nivel naţional, în mare parte paşnice, împotriva prejudecăţilor rasiale şi a violenţei poliţieneşti, în urma morţii lui George Floyd în timp ce se afla în custodia poliţiei din Minneapolis, în luna mai.
Barr a evidenţiat incendiile şi violenţele care au izbucnit la unele proteste, atribuindu-le în principal elementelor ”antifa”, de extremă stânga, şi îndemnând procurorii federali să facă acuzaţii penale ori de câte ori este posibil.
Barr a apărat utilizarea forţelor de ordine federale pentru a potoli protestele din Portland, unde unii protestatari au aruncat obiecte în clădireatribunalului federal.
”Ceea ce se desfăşoară noaptea în jurul tribunalului nu poate fi numit în mod rezonabil un protest; este, cu orice măsură obiectivă, un atac asupra guvernului Statelor Unite ”, a spus Barr.
În mărturia sa, Barr a minimizat acuzaţiile cu privire la discriminarea sistemică în poliţia din toată ţara, afirmând că ”ar fi simplist ca problema să fie tratată ca un rasism înrădăcinat profund”.
”Pericolul implicat de criminalitatea de pe străzi pentru vieţile persoanelor afro-americanilor este mult mai mare ca cel reprezentat de conduita incorectă a poliţiei”, a spus el.
Comisia judiciară din Camera Reprezentanţilor a lansat luna trecută o anchetă largă pentru a vedea dacă Departamentul de Justiţie a fost politizat excesiv.
Ancheta a fost deschisă după ce Barr a intervenit în mai multe dosare penale de mare anvergură care implicau persoane apropiate de Trump. În februarie, Barr s-a implicat pentru a reduce din nou recomandarea de condamnare din partea Departamentului de Justiţie pentru Roger Stone, prieten vechi al lui Trump, ceea ce i-a determinat pe patru procurori de carieră să se retragă.
În luna mai, Barr a încercat să renunţe la acuzaţia penală împotriva fostului consilier de securitate naţională Michael Flynn, creând condiţiile unei bătălii legale cu judecătorul federal care urma să îl condamne pe Flynn, care s-a declarat vinovat că a minţit FBI.
În mărturia sa, Barr a insistat că Trump ”nu a încercat să se amestece în aceste decizii”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii