G4Media.ro

VIDEO Profesorul Lazăr Vlăsceanu: Intelectualitatea românească este ruptă de marile probleme ale…

Sursă foto: Lucian Tudose – Agerpres Foto / Lazăr Vlăsceanu

VIDEO Profesorul Lazăr Vlăsceanu: Intelectualitatea românească este ruptă de marile probleme ale României contemporane / România educată e un proiect pentru secolul 19 / S-a atins nivelul de analfabetism dinainte de Al Doilea Război Mondial

Profesorul Lazăr Vlăsceanu, unul dintre cei mai proeminenți sociologi români, cercetător în cadrul Catedrei de Sociologie pe care a condus-o la Universitatea din Bucureşti, critică într-un podcast realizat de Ionuț Vulpescu politicile din domeniul educației, dar și atitudinea intelectualității românești, pe care o consideră ”ruptă” de marile teme și probleme contemporane.

Vlăsceanu, autor a numeroase cercetări în domeniul educației, desființează proiectul ”România Educată” al președintelui Klaus Iohannis, caracterizându-l drept un proiect de secol 19, care nu are nici o legătură cu lumea de azi.

Principalele declarații ale profesorului Vlăsceanu în cadrul podcastului cu Ionuț Vulpescu (fost ministru al Culturii, actual deputat PSD):

– Școala și-a pierdut prestigiul în societatea noastră și l-a pierdut într-un mod copleșitor

– S-a atins nivelul de analfabetism care exista înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, când România era țara din Europa cu cea mai mare proporție de analfabeți, luând în calcul și adulții și tinerii. Aici vorbesc de producția de analfabeți, prin școală. Adică producem diplome, producem elevi care sunt aduși până la nivelul clasei a VIII-a, deci gata să intre, cum se zicea mai demult, la examenul de capacitate din societatea noastră, și la examenul de capacitate nu intră pentru că ar proba că sunt analfabeți. Ce înseamnă „analfabet”? Nu înseamnă că nu recunoaște literele sau cifrele. Ci înseamnă că recunosc literele, pot să citească un text, dar nu înțeleg nimic din el.

– Nici în perioada de dinainte de al Doilea Război Mondial nu s-au pierdut atât de multe talente, cât s-au pierdut în România de după 1990. Nu există niciun program de selectare a talentelor, de cultivare a lor, oricare ar fi acestea, în orice domeniu ar fi, de la talentele științifice, de performanță în știință, la cele din domeniul artelor sau al muncilor obișnuite. Avem pierderi masive de talente și, din această cauză, avem o țară care este săracă în talente, care nu sunt valorificate în niciun fel. Iar o țară care nu își valorifică talentele, nu este sortită decât să fie condamnată la sărăcie.

– ”România educată” de acum este un proiect generos în intenții și sărac în idei. Este atât de îndepărtat de proiectele actuale, de performanțele actuale din sistemele de educație performante din lume, încât este copleșitor. Nu îl înțeleg. Nu este adaptat cu nimic societății noastre. Nu răspunde la probleme de bază ale școlii românești de astăzi. Îmi pare teribil de rău să spun că este un proiect care se aseamănă foarte bine sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Rezonează perfect cu epoca respectivă și cred că ar fi fost o izbucnire în modernitatea românească, cu totul neașteptată! Nu are nicio legătură cu epoca de astăzi.

– Avem o istorie a întreruperilor periodice și a provizoratului continuu. Din 1859 și până în prezent, la fiecare 30 de ani, în medie, noi am avut un început radical

– Aș statua ca scop al educației dezvoltarea autonomiei personale. Orice persoană care a intrat în școală, în momentul în care a ajuns la ciclul terminal care acum este de 12 ani, trebuie să fie o persoană autonomă în sens economic, cultural și politic. Ea să poată să rezolve cu propriile puteri orice problemă cu care se confruntă în viață. Nu cred decât în autonomie personală. Orice alt regim politic mi se pare că este dincolo de ceea ce a pronunțat modernitatea.

– Intelectualitatea românească este ruptă de marile probleme ale României contemporane. Au fost strategiile de aderare la NATO și la Uniunea Europeană, care s-au dovedit întru totul îndreptățite, dacă ne uităm la situația actuală. Dar intrarea în Uniunea Europeană a fost numai deschiderea ușii. Problema este dacă suntem sau nu membri ai Uniunii Europene și sunt copleșit să constat că propriile neajunsuri în a ne afirma ca europeni sunt transformate în vini ale europenilor.

CV Lazăr Vlăsceanu. Fost secretar de stat pentru învățământul superior, fost prorector și cadru didactic al Universității din București, Director adjunct al Centrului European UNESCO pentru Învăţământul Superior (UNESCO-CEPES) timp de 15 ani, Lazăr Vlăsceanu este un nume canonic în domeniul sociologiei educaţiei, consacrând studiile dedicate analizei inegalităţilor şi stratificării sociale. Alături de profesorul Mircea Miclea și de alte nume importante ale învățământului românesc, Lazăr Vlăsceanu este autorul Raportului Comisiei Prezidențiale pentru Analiza și Elaborarea Politicilor Educației, „România educației, România Cercetării”, din 2007.

Sursă foto: Lucian Tudose – Agerpres Foto / Lazăr Vlăsceanu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

42 comentarii

  1. Cv lui il avem, stim ce a facut si ce face in viata publica.

    Inteebarea reala este urmatoarea: cine esti tu trogloditule?

  2. Se pare ca domn profesor habar n-are de termenul „analfabet functional”. Explicatia lui pentru „analfabet” este complet incorecta.

    • Eu am mai observat ceva, chiar în titlu.
      Analfabetismul e la nivel de interbelic, deci aproape de secolul 19.
      Apoi acuză proiectul România educată că ar fi un proiect pt secolul 19.
      Păi concluzia ar fi că e potrivit 😁

    • Ionuț tăticule, de când n-ai mai călcat într-o bibliotecă ? În general ai multe puncte de vedere? (Atunci când orizontul unui om se îngustează întratât încât devine un punct, acel om poate afirma : ” – iată punctul meu de vedere!).

  3. Cîțu nu accepta lecții de la nimeni. De asta a studiat in America

    Cât timp unii vor câștiga bani nemunciți debandada va guverna românia

  4. * Mulți bani (pe lîngă salariul lunar de la stat care e primit in cont doar asa ca trebuie sa-l primeasca)

  5. un text ce prezinta eronat o situatie la zi

    • Situația la zi ne arata ca media trimestriala a notelor la școala contează atunci cand speri sa intri la liceul dorit iar Av. P, oporului care „apara drepturile copiilor” nu are nimic de spus.
      Nici nu stii ce mai e voie sa comentezi ca sterg astia imediat ce nu le convine

  6. Avem o diaspora numeroasa ce numai habarnista nu poate fi numita .Avem in tara exact procentul ,pe care il au toate natiunile ,de habarnisti . O Romanie educata face referinta nu la valorile de execeptie ale natiunii ci la mimima educatie pe care un Stat are datoria de a o oferi cetatenilor lui .Comunismul a produs un numar impresionant de habarnisti cu diploma asa cum se intimpla si acum . Nimic nou sub soare .

    • Se vede că nu ai trăit în comunism și habarnist ești tu pentru că vorbești în necunostinta de cauză doar ca să te afli in treabă !!
      Ai idee cum se facea școală în anii ’70 și cum erau admiterile la liceu (în acelea fără treaptă) și facultate până în 1977?! Nu, din moment ce ești habarnist!

    • Comunistii au educat cu biciul oamenii. Sa stie sa scrie si sa citeasca. Habar nu aveti ce si cum. Mai ales din ce cauza au facut asta.
      Simplu: ca sa citeasca ziarul.

      Cititul ziarului = propaganda.

      Fara citit, nu infulecai propaganda oficiala. Trebuia sa asculti radioul sau sa asculti pe cineva care iti citeste. Acum, nu mai este nevoie sa stii sa citesti si sa scrii. De ce? Ptr ca exista televizorul.

      Vazutul televizorului = propaganda.

    • Stiti cat de grea era scoala pana in 1990? Faceti putina cercetare, este foarte usor, internetul ajuta. Foarte grea. O stiu pe pielea mea, deoarece am 2 facultati (cu examene eliminatorii la intrare) in plus de examene eliminatorii la liceu + trapta a 2a (prima generatie care a facut-o)

    • Ai dreptate nea Marcelino, a produs comunismul o gramada de docţi, te si miri de unde au rasarit analfabetii de azi.
      Sau sa fie doamna Cati si alti „diplomati” ca ea de vina?
      Si, domnule vvv cu doua facultati, cu tot examenul la facultate comunismul a creat o cantitate la fel de mare de impostori ca si acum (daca nu si mai mare).

    • @amicu
      Articolul nu trateaza despre istetime, despre desteptaciune, despre puterea si capacitatea de a rationa. ci despre analfabetismul functional.
      Am explicat exact, de ce comunistii au biciuit oamenii, ca sa invete sa scrie si sa citeasca corect. Am explicat si despre faptul ca scoala era intr-adevar grea. Nu despre cat de bine au fost formati oamenii, pentru viata civila. Articolul nu trateaza despre acest lucru.

      Si nu, intr-adevar, comunistii au aplicat principiile scolilor sovietice: invatarea pe de rost, memorizarea automata. Nu gandirea logica.Nu au pregatit oamenii, pentru o societate deschisa. Insa aceasta discutie, poate fi subiectul unui articol separat.

    • @amicu
      G4 iar nu imi publica textele, este a X-a oara 🙁
      Aveti perfecta dreptate, insa nu este subiectul articolului, ci analfabetismul (functional) Am explicat de ce au tinut mortis comunistii, ca lumea sa nu mai fie analfabeta.

  7. Profesorul Vlăsceanu, care e un nume de referință, are perfectă dreptate: nu există un sistem de selecție a valorilor, actualul sistem este complet denaturat (nepotism, pile, relații).

    • Mai bine zis Pile Cunoștințe Relații.
      Ciclurile electorale nu schimba promovarea pe aceste principii.
      De fapt PSD, PNL și UDMR asta fac in sistemul public.

    • Actualul sistem este complet denaturat, sunt perfect de acord. Dar asa cum este ,”(nepotism, pile, relații)”, el pregateste pentru ceea ce urmeaza, „(nepotism, pile, relații)”. Cele doua etape, scoala si viata de dupa scoala, sunt astfel in rezonanta, intrarea in societate e lina.
      Daca esti croit altfel – printr-un miracol gasit prin carti si ajutorul familiei – ai parte de un drum dificil, piedici, amaraciune, saracie, umilinte …
      Asa arata societatea noastra, „(nepotism, pile, relații)”, de ce sa livreze Cati alfel de cetateni cand astea sunt valorile de azi?

  8. Bine, bine, dar cu ce a greșit acum?!

  9. Sau poate nu trebuia sa posteze ca o clona.

  10. Se vede că nu ai trăit în comunism și habarnist ești tu pentru că vorbești în necunostinta de cauză doar ca să te afli in treabă !!
    Ai idee cum se facea școală în anii ’70 și cum erau admiterile la liceu (în acelea fără treaptă) și facultate până în 1977?! Nu, din moment ce ești habarnist!

    • Era pentru gicutza! Nu-i strică de două ori, pentru că e o șansă în plus să și priceapă ceva…!

  11. Lasati-l măi, măcar de Paștele lui!

  12. AICI NE-AU ADUS VARANII.

    O TARA „CONDUSA” PRIN MARIONETE.

  13. Se pare ca nu orice comentariu e bine-venit. Șterge g4media la greu, dupa ce apar publicate, comentariile mele.
    Bine măi ziariști, faceti voi realitate asa cum e… neutra dar plina de injurături

    • Ca bine zici pina in 1977 dupa care a inceput actiunea numita kentul sau punga cu oua de gaina acolo unde „ toti prostii satului ”erau trecuti clasa cu nota 10 pe linie . Ai uitat mai Mastroinani citi facatori de bine erau in rindul membrilor de partid facuti ingineri la apelul de seara pe la Universitatile ce aveau cursuri la fara fregventa sau la seral si care functionari tineau in mina intreaga economie romanesca fiind si contabili si ingineri sefi si sefi de cadre , dar care abia stiau sa se semneze si asta chiar pina in 1977 . Amice lasa prosteala ca nu tine .Scoala cu adevarat s-a facut putina vreme in Romania socialista .Poate uiti cum fii de asa numiti liberprofesionisti nu erau primiti la liceu sau facultate si locul lor era luat de catre „bilbitii ”neamului .Este pentru Mastroiani dar g4 nu il pune in pagina vad .

  14. Cand tatukul Romaniei educate gireaza doar plagiatori si infractori, ce credeti ca poate iesi dintr-un asemenea proiect? Asta este nivelul.

  15. Giaca nu prea te pricepi la istorie. Cati ani ai? Doi?

  16. Intelectualitatea romaneasca ( atita cita mai este ) a fost aservita politicului prin abonarea la banul public . Analfabetismul este util politicului . E simplu sa guvernezi analfabeti .

  17. Ne dam seama dupa postaci ca omul are dreptate.

    😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀

  18. Nu fiţi trişti ca încă mai puteţi să vă reveniţi dar trebuie să evoluaţi şi voi şi să ieşiţi din bula voastră şi să nu mai votaţi cu acelaşi partide că oricât insistaţi cu aceleaşi partide tot la fel va fi, e logic.

    😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀

  19. De râsu-plânsu – usereii se cred intelectuali. Vai mama voastră de plimbători de hârtii electronice în multinaționale. Sclavi moderni, plini de ifose.

  20. Veți vota PSDNL din nou, România nu are viitor, în ciuda faptului că există USR pe buletinul de vot.

    • Din păcate usr-ul a fost pe cai mari, a fost o speranță ca și vaccinul de la Pfizer. După a treia doză toată lumea și-a dat seama că e inutil.

    • Unde eram noi daca nu era Ilici, si daca nu ne bateau minerii in 90 si 91, cati au plecat din tara dupa 10 august? Uite unde am ajuns daca in anii 90 nu ne-am vaccinat impotriva comunismului, cati oameni mor in spitale, cati traiesc in saracie desi au pensie ori salariu? Impotriva SARS-cov-2 s-au vaccinat macar cei vulnerabili, din fericire nu o sa stim cum ar fi fost fara Pfizer. Din nefericire stim cum e cand virusul comunismului nu este eradicat si vedem ce sechele lasa chiar dupa 30 de ani.

  21. Intelectualitatea română există și nu este deconectată de la mileniul 3. Doar că nu ne vedeți voi că am plecat în țări cu soare. Că nu e loc de dinozauri comuniști și securiști. Mulțumim că ne-ați plătit studiile. Culegeți ce semănați.

  22. Sa vezi ca vor iesi profesorii in strada ca sa protesteze impotriva acestei stari a invatamantului romanesc.

    • Corect, nu o sa vedem niciodata profesori scandand in strada dupa cresterea calitatii invatamantului insa stim multi profesori si rectori ajunsi in politica si distrugand invatamantul.

  23. Suntem prosti și, din păcate, cei mai prosti ne conduc. Du-I pe ciolacu si ciuca in orice cârciumă și o sa rada bețivii de ei la cat de prosti sunt.

  24. Daca te referi la intelectualitatea aia care a cantat Oda Plandemiei; asa este, este rupta de realitate.

  25. Ca fapt divers. Poporul roman la testele IQ măsurate la nivel internațional se afla la locul 86 din peste 200 de tari. Dar dacă ne raportam la faptul ca trăim în Europa aflam cu stupoare ca suntem în locul 3….din spate.. În spatele nostru găsim Albania și Muntenegru. În rest toate tarile sunt în fata noastră inclusiv moldovenii din Republica Moldova, sau Serbia, Bulgaria. Căutați pe Google. smartest countries. și va convingeți singuri…

  26. Învățământul romanesc are ,,bubele” pe care le are sisteme de învățământ din lumea occidentală.
    Denigrarea susținută și continuă, inclusiv de aici de la gâgâiala a 4-a, a făcut să piardă din buna imagine.

    Este Culmea Nesimțirii ca gâgâiala a 4-a să fie cea care vorbește despre ruptura dintre intelectualitate și nevoile țări fiind aici unde s-a urmărit prin linia editorială acest lucru promovând ,,personalități” nule sau idei susținute doar de bolnavi mintal.