VIDEO Profil de business/ Cum au reușit trei tineri în afaceri vânzând telefoane second hand online/ Ce recomandă celor care vor să devină antreprenori
Antreprenorii la început de drum, care vor să lanseze un business, trebuie să analizeze foarte bine piața și ideea lor, să învețe din experiențe și mai puțin din paginile unei cărți și să pornească în acest drum lung și greoi al antreprenoriatului împreună cu un partener de afaceri.
Acestea sunt sfaturile transmise pentru ENTR/G4Media de Alex Burghelia, un tânăr antreprenor care a lansat în urmă cu 4 ani, alături de alți doi parteneri, un business ce a crescut la 13 milioane euro cifră de afaceri: Flip.ro – vânzarea de telefoane second-hand online.
Povestea Flip.ro
Telefonul mobil a devenit un element esențial în ziua de azi, de care foarte greu orice persoană se poate desprinde pe parcursul zilei. Iar pentru că prețul unui smartphone a ajuns să fie la fel sau poate chiar mai mare față de un laptop, putem găsi o avalanșă de anunțuri de vânzare online. Însă, de cele mai multe ori, ne putem lua țeapă pentru că nu suntem siguri că produsul cumpărat este unul care funcționează bine. Din această nevoie trei antreprenori sub 30 de ani – George Moroianu, Alin Luca și Alex Burghelia – au lansat în urmă cu patru ani un business inedit pentru piața din România: vânzarea de telefoane second-hand online. Flip.ro a renăscut din nevoia, în primul rând, a antreprenorilor de a cumpăra telefoane la mâna a doua online, în siguranță.
„Flip.ro a început de fapt, de la nevoia noastră, a fondatorilor, de a cumpăra în siguranță produse de pe internet. Dacă vrei să-ți vinzi telefonul pe o platformă de anunțuri, treci prin într-un proces destul de complicat: trebuie să răspunzi la mesaje, să vorbești cu diverse persoane, să negociezi. E un proces care nu-i neapărat plăcut. Și pe de cealaltă parte, dacă vrei să cumperi un telefon pe platforme de anunțuri, e ca un joc de ruletă rusească”, spune Alex
Plecând de la aceste nevoi, cei trei antreprenori au lansat Flip.ro, care în cei aproape 4 ani de activitate a ajuns de la 3 angajați în 2019 la 180 în prezent, deși la început nu a fost un drum foarte lin, cei trei antreprenori confruntându-se cu mai multe provocări: de la echipă, finanțare, marketing și până la financiar. Însă acesta nu a fost primul pariu pentru un business al celor de la Flip, Alex a mai deținut în trecut 2 mici afaceri în e-commerce și organizare de evenimente, iar cei doi colegi ai săi au avut o platformă de intermediere de servicii de curățenie și de e-commerce.
Extinderea companiei Flip.ro a fost una rapidă. În 2020, primul an plin de activitate, a înregistrat venituri de 2,5 milioane de euro, iar în 2021 veniturile au crescut la 13 milioane de euro. Compania a ajuns la peste 200.000 de clienți, atât cumpărători, cât și vânzători, din 2019 când s-a înființat Flip.ro și până în prezent.
În 2022, Flip.ro a ajuns la venituri de 13 milioane de euro, iar pentru anul acesta estimează venituri de 40 milioane de lei pentru finalul lui 2023, compania fiind prezentă pe trei piețe: România, Bulgaria și Ungaria, iar extinderea nu se oprește aici. Alex Burghelia spune că ia în considerarea intrarea pe noi piețe precum Spania, Italia, dar și Grecia sau Polonia.
Cum au atras finanțare
Nevoia finanțării este una foarte importantă pentru companiile nou-înființate, iar de cele mai multe ori este foarte greu ca antreprenorii să găsească partenerul care să se potrivească mănușă.
„După primul an în care am crescut Flip ne-am gândit că putem să exportăm acest produs, iar pe piața din România nu erau chiar așa de mulți jucători care au deschis astfel de business-uri dar eMag a făcut deja asta. Așa că ne-am dus către ei și am întrebat despre cum am putea să facem acest lucru. După mai multe discuții, am ajuns să vorbim despre finanțare, care s-a extins pe parcursul mai multor luni de negocieri. Ne-am dus către ei să-i întrebăm despre cum putem face această extindere internațională, iar ei ne-au propus și finanțare la final”, spune Alex.
În total, compania a primit 8 milioane de euro de la eMAG Ventures: prima investiție de la eMAG Ventures a venit în octombrie 2021, 1,5 milioane, fiind completată ulterior de o investiție de 6,5 milioane de euro.
Înainte de eMag, antreprenorii au mai primit finanțare și de la business angels, dar și de la fonduri de capital ceva mai micuțe, cum ar fi 7 Capital și Gapminder, de 250.000 de euro, la 7 luni de la lansarea startup-ului. Compania a primit runda de finanțare de capital de risc de la fondul de investiții GapMinder VC, cu participarea V7 Capital si a unui grup de investitori privați. Aceasta este a doua rundă de investiții pe care o obține Flip.ro, după cea anunțată în noiembrie 2019, de 120.000 de euro, care a fost condusă de V7 Capital, cu participarea GapMinder.
Antreprenorii se uită anul acesta la posibilitatea de a extinde gama de produse de pe site-ul lor inclusiv cu laptopuri, tablete sau smartwatch-uri recondiționate.
Cum se văd probleme economice prin ochii tinerilor antreprenori
Alex spune că în piața este în prezent un moment de incertitudine, iar antreprenorii ar trebui să își pregătească mai multe scenarii pentru anul acesta pentru a se adapta rapid din mers, având în vedere că mai mulți economiști au transmis că anul 2023 ar putea fi marcat de o ușoară recesiune.
„Un tânăr antreprenor la început de drum trebuie să își construiască foarte bine fundamentele afacerii, să se întoarcă către client, către structura de costuri, structura de venituri, să aibă mai multe scenarii în care operează pentru ca anul următor să poată fi pregătit în cazul în care există și mai multă instabilitate. Noi ne-am pregătit cu mai multe scenarii de risc în cazul în care anul acesta merge bine, mai puțin bine sau așa cum am plănuit inițial pentru a ne putea proteja în cazul în care sunt probleme în piață”, mai spune Alex.
Ce recomandă Alex Burghelia celor care doresc să demareze o afacere
„Cred că este foarte important să discute cu clienți și să vorbească cu oameni despre business-ul sau ,ideea lor de business pe care o au, să valideze sau să invalideze ipoteze. E cel mai sănătos modul în care începe afacere sau o să pot să testezi o idee și le-aș recomanda să se asocieze cu alte persoane. Nu e mai complicat să lucrezi cu mai multe persoane decât să fii singur. Eu cred foarte mult în complementaritate și în echipe. O persoană singură nu poate să facă să genereze evaluarea pe care o poate genera într-o echipă. Cred că a avea un partener într-o afacere este foarte important”, povestește Alex.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii